Η Βικτόρια Βερολίνου ρίχνει κλεφτές ματιές στο «Χόλιγουντ» και φιλοδοξεί να αλλάξει το ποδόσφαιρο γυναικών στη Γερμανία

Η Βικτόρια Βερολίνου ρίχνει κλεφτές ματιές στο «Χόλιγουντ» και φιλοδοξεί να αλλάξει το ποδόσφαιρο γυναικών στη Γερμανία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Ένα σύνολο επενδυτών που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, εμπνεύστηκε από το εγχείρημα της Νάταλι Πόρτμαν και την Angel City και στοχεύει να αλλάξει το ποδόσφαιρο γυναικών στη Γερμανία, μέσω μιας μικρής ομάδας σε μια γωνιά του Βερολίνου.

300 οπαδοί πήραν τις θέσεις τους στις κερκίδες του «Stadion Lichterfelde», οι μπύρες σερβίρονταν με χαμόγελα από δύο αυτοσχέδια stands, ενώ μια ομάδα τριών ατόμων, οπλισμένη μόνο με ένα τύμπανο κι απεριόριστη ενέργεια, συνέθεταν την ατμόσφαιρα του σταδίου. Αυτή είναι η Βικτόρια Βερολίνου, που επί του παρόντος αγωνίζεται στην Regionalliga Nordost στην τρίτη κατηγορία του ποδοσφαίρου γυναικών στη Γερμανία, αλλά στοχεύει να φτάσει στην Frauen-Bundesliga σε πέντε χρόνια και να αλλάξει το παιχνίδι όσο θα βρίσκεται σε αυτό.

Η Lisa Währer Διευθύνουσα Σύμβουλος και μία από τους έξι «ιδρύτριες» της γυναικείας ομάδας της Βικτόρια έχει αναφέρει σε συνέντευξή της ότι η όλη προσπάθεια είναι ένα είδος γυναικείου κινήματος επίσης, και στόχο έχει να φέρει περισσότερη προβολή στις γυναίκες στον αθλητισμό!

Το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το ποδόσφαιρο γυναικών, με τα παιχνίδια στο Women's Champions League να γίνονται υπό το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων και όλη τη λάμψη να συγκεντρώνεται τελικώς το καλοκαίρι στα γήπεδα της Αγγλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να διαχέεται τελικώς σε όλες τις κορυφαίες λίγκες, που καταρρίπτουν τα ρεκόρ προσέλευσης. Ωστόσο, η Βικτόρια Μπερλίν βλέπει πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Η όλη ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν είχε ομάδα γυναικών στην Bundesliga, κάτι που είναι περίεργο για μια πόλη που αυτοαποκαλείται αθλητική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ενώ η Turbine Potsdam, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα, ήταν μια κυρίαρχη δύναμη στο ποδόσφαιρο γυναικών της Γερμανίας, η Tennis Borussia Berlin ήταν η τελευταία ομάδα από το Βερολίνο που έπαιξε στην κορυφαία κατηγορία, πριν από μια δεκαετία.

Εμπνευσμένες από το εγχείρημα της δημοφιλούς ηθοποιού, Νάταλι Πόρτμαν και την ομάδα της Angel City FC, η Währer και οι υπόλοιπες πέντε «συνιδρυτές» -αποκλειστικά γυναικών- που αντλούν τους πόρους τους από τις επιχειρήσεις, το μάρκετινγκ και τον αθλητισμό – συμπεριλαμβανομένης της πρώην διεθνούς Γερμανίδας Ariane Hingst – επένδυσαν στη Viktoria Berlin, αποσπώντας την υπάρχουσα γυναικεία ομάδα από από την πλευρά των ανδρών για να καταστεί δυνατή η ανεξάρτητη διαχείριση και οι ευρύτερες επενδύσεις.

Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται Ausgliederung, είναι κοινή μεταξύ των ανδρικών συλλόγων της Γερμανίας ως μέσο προσέλκυσης επενδυτών αλλά η Viktoria είναι το πρώτο παράδειγμα συλλόγου με ανδρικές και γυναικείες ομάδες που διαχωρίζονται με σκοπό να προωθηθεί η ανάπτυξη του γυναικείου τμήματος μέσω περισσότερης επένδυσης.

Η μίνι-αναγέννηση της Βικτόρια έχει φέρει ευρεία προσοχή στη... νυσταγμένη γειτονιά Lichterfelde στο νοτιοδυτικό Βερολίνο. Αυτό μεταφράστηκε σε συγκριτικά υψηλές προσελεύσεις. Για παράδειγμα 700 οπαδοί συμμετείχαν σε έναν αγώνα πρωταθλήματος με την Ουνιόν Βερολίνου, η οποία επίσης στοχεύει στην άνοδο στην Μπουντεσλίγκα, ενώ η Βικτόρια αποκλείστηκε οριακά από το DFB Pokal από την Turbine Potsdam μπροστά σε 1.200 φιλάθλους.

Το παιχνίδι - ρεκόρ της ήταν εκείνο κόντρα στην Türkiyemspor. 1.800 ζευγάρια μάτια παρακολούθησαν τις προσπάθειές της, ενώ ο αγώνα μεταδόθηκε και τηλεοπτικά [το πρώτο παιχνίδι τρίτης κατηγορίας] με το το Der Tagesspiegel να αναφέρει τηλεοπτικό κοινό 180.000.

-Αυτές οι συμμετοχές είναι υψηλότερες ακόμα και από ορισμένες ομάδες της Μπουντεσλίγκα Γυναικών, πόσο μάλλον για μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας-

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παίκτριες είναι εξίσου ενθουσιασμένες με τους οπαδούς και τις ιδιοκτήτριες. Πριν από μερικά χρόνια, όλα ήταν απλά διασκέδαση. Ένα χόμπι. Τώρα, έχουν συγκεκριμένους στόχους. «Οι οπαδοί είναι εδώ, έχετε την αίσθηση ότι ο κόσμος θέλει να είναι εδώ. Γιορτάζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι υπέροχο συναίσθημα, αλλά πρέπει επίσης να το συνηθίσουμε» δήλωσε η Στέφανι Γκέργκεν στην Deutsche Welle.

vathmologia

Ενώ ο θόρυβος γύρω από την ομάδα είναι δύσκολο να αγνοηθεί, για πολλούς λάτρεις του ποδοσφαίρου, η ιστορία της πολυαναμενόμενης αναγέννησης μέσω επενδυτών δεν είναι κάτι καινούργιο και συχνά λήγει άδοξα. Οι επενδύτριες της Viktoria Women όμως γνωρίζουν τις ιστορίες από το ανδρικό παιχνίδι, κι υποστηρίζουν ότι το δραστικά διαφορετικό περιβάλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στο οποίο δεν υπάρχει ο σκληρός ανταγωνισμός που υπάρχει στις ανδρικές λίγκες -ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστια δυνατότητας εξέλιξης κι ανάπτυξης- κάνει το σχέδιό τους πιο ρεαλιστικό.

Σύμφωνα με την Deutschlandfunk, η Viktoria συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από περισσότερους από 80 επενδυτές τους πρώτους τρεις μήνες από την επανέναρξή της το καλοκαίρι. Βέβαια ανεξάρτητα από το πόσο καλά διαμορφωμένο μπορεί να είναι ένα σχέδιο από τη διοίκηση, πρέπει να εκτελεστεί στον αγωνιστικό χώρο. Η φιλόδοξη προσέγγιση βοήθησε στην προσέλκυση του προπονητή Αλεχάντρο Πριέτο, ο οποίος εντάχθηκε στην αρχή της φετινής σεζόν. Ως τώρα η πορεία της ομάδας είναι εντυπωσιακή. Είναι πρώτη στον όμιλό της και μετρά τρεις διαδοχικές νίκες στα τελευταία της παιχνίδια. Το σχέδιο είναι η ομάδα να οργανωθεί αυτή τη σεζόν και να ανέβει την επόμενη «και να ανεβούμε, και να ανεβούμε και να ανεβούμε» όπως λένε χαρακτηριστικά...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]