iranian_women

Μουντιάλ 2022, Ιράν: Οι γυναίκες φοβούνται ότι κρατικοί «κατάσκοποι» τις ελέγχουν στους αγώνες

Οι γυναίκες στο Ιράν παραδοσιακά δεν έχουν θέση στις κερκίδες, στη Ντόχα ωστόσο μπορούν να βρεθούν ανάμεσα στο πλήθος. Ακόμα κι εκεί όμως, πολλές νιώθουν ότι εξακολουθούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται και ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις!

Μια γυναίκα στεκόταν έξω από το «Στάδιο Καλίφα» και έκλαιγε. Είναι Ιρανή και, παρόλο που δεν ζει πλέον στη χώρα, νόμιζε ότι είχε αναγνωρίσει κάποιον συμπατριώτη της: έναν άνδρα που πίστευε ότι ήταν αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ιράν, τον οποίο είδε να βιντεοσκοπεί την ίδια και άλλες γυναίκες στις εξέδρες πριν και κατά τη διάρκεια της νίκης με 6-2 της Αγγλίας εναντίον της χώρας τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μια άλλη υποστηρίζει ότι είδε έναν άνδρα στις εξέδρες τη Δευτέρα (28/11) με κιάλια, να κοιτάζει σταθερά προς το πλήθος και όχι τον αγωνιστικό χώρο. Περιγράφει έναν άλλο άνδρα με κοστούμι να κάθεται μόνος του, προφανώς κινηματογραφώντας μια ομάδα γυναικών με χιτζάμπ πίσω του, και στη συνέχεια να μετακινείται αλλού, για να παρακολουθήσει -πιθανώς- άλλα τμήματα υποστηρικτών.

Οι Ιρανές ακτιβίστριες περίμεναν ότι αυτοί οι λεγόμενοι «παρατηρητές» ή «κατάσκοποι» θα βρίσκονταν στο Κατάρ και ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το ιρανικό κράτος. Οι γυναίκες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν νόμιμα ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Ιράν. Στη Ντόχα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα. Πολλές όμως νιώθουν ότι εξακολουθούν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται!

Οι καταγγελίες έχουν αναφερθεί διαδικτυακά μέσω της Διαδικασίας Παραπόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της FIFA, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλλουν εκθέσεις διαδικτυακά για να τις εξετάσει ένας «ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας». Η ερευνήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Έμα Γουόλι δήλωσε: «Τελικά, το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι είναι για όλους. Οι Ιρανές γυναίκες βρίσκονται σε μια χώρα όπου τους επιτρέπεται να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά αντ' αυτού εξακολουθούν να μπορούν να ελέγχονται».

Το «Open Stadiums», ένα κίνημα για τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των γυναικών στο Ιράν, σε ανοιχτή επιστολή του στη FIFA τον Σεπτέμβριο, ζήτησε την αποβολή της χώρας από το τουρνουά και την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Χωρίς συνέπειες εναντίον της ιρανικής Ομοσπονδίας και της ηγεσίας της», ανέφερε η επιστολή, «είμαστε επίσης δικαιολογημένα φοβισμένοι ότι μόλις ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA τον Δεκέμβριο, η Ισλαμική Δημοκρατία θα εκδικηθεί τις ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών των Open Stadiums και τις γυναίκες οπαδούς του ποδοσφαίρου γενικά».

Διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος εξελίσσονται σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο. Η νεαρή κοπέλα πέθανε αφού συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν, μια δύναμη που χρησιμοποιεί το κράτος για να επιβάλει τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν κάλυπτε σωστά τα μαλλιά της.

Μουντιάλ 2022: Τα μηνύματα των Ιρανών οπαδών στις κερκίδες του «Καλίφα»

Το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ την Τρίτη (29/11). Και οι δύο πρώτοι δύο αγώνες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο - μια ήττα 6-2 από την Αγγλία και μια νίκη με 2-0 επί της Ουαλίας - κυριαρχήθηκαν από υπέρ και αντικυβερνητικούς οπαδούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μιας μεγάλης διοργάνωσης για να ακουστούν.

Οι Ιρανοί παίκτες επέλεξαν να μην τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο - μια πράξη που λογοκρίθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση - πριν αντιμετωπίσουν την Αγγλία.

Κόντρα στην Ουαλία ο ύμνος χλευάστηκε έντονα από πολλούς στις κερκίδες.

Γυναίκες και άνδρες λένε επίσης ότι έχουν συλληφθεί στο Κατάρ επειδή φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Άλλοι λένε ότι τους είπαν να τα βγάλουν πριν περάσουν από την ασφάλεια.

Αντικείμενα με «πολιτικά, προσβλητικά ή μεροληπτικά μηνύματα» απαγορεύονται από τα στάδια στο τουρνουά και η ασφάλεια οργανώνεται από τη διοργανώτρια χώρα και όχι από τη FIFA. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα», δήλωσε εκπρόσωπος του FARE, ενός δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο.

«Είτε εκφράζονται σε δημόσια πλατεία, γήπεδο ποδοσφαίρου ή δρόμο, σεβόμαστε τα δικαιώματα των γυναικών να τα διεκδικούν. Το γεγονός ότι πολύ αβλαβή πανό και μπλουζάκια αφαιρέθηκαν στα γήπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κάποιοι λένε ότι συνελήφθησαν ως συνέπεια είναι μια τεράστια αιτία ανησυχίας. Μερικοί από αυτούς που στοχοποιήθηκαν υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν ιρανικές κρατικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν ότι θα αφαιρεθούν τα πανό και τα μπλουζάκια. Δεν έχουμε ρητή επιβεβαίωση γι' αυτό»!

Υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ του Ιράν και του Κατάρ. Τον Δεκέμβριο του 2017, οι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου του Ιράν και του Κατάρ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την «ενίσχυση των σχέσεων Κατάρ-Ιράν», σύμφωνα με τον Mehdi Taj, πρόεδρο της Ιρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Το χρονοδιάγραμμα ήταν σημαντικό, μόλις τρεις μήνες αφότου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία - ισχυρισμό που το Κατάρ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ένα άλλο τετραετές «μνημόνιο συνεργασίας» συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, μετά το τέλος του αποκλεισμού, επιτρέποντας στο Ιράν και το Κατάρ να συνεργαστούν για να φιλοξενήσουν φιλικούς αγώνες και προπονητικά camps. Η Γουόλι είπε: «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στον αγώνα των ΗΠΑ (εναντίον του Ιράν), πόσοι άνθρωποι θα προσπαθοήσουν να φορούν ακόμα μπλουζάκια ή να έχουν πανό και πράγματα για να δείξουν την υποστήριξή τους; Γιατί, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται περισσότερο τώρα. Νομίζω ότι, όπως και στο πλαίσιο του αθλητισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν ασφάλεια σε αυτόν τον αγώνα, τότε ποιο είναι το νόημα;Ο αθλητισμός πρέπει να είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι έχουν την πλατφόρμα για να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι πολύ δυνατό όταν έχεις κάτι σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και τόσοι πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν, αυτές οι γυναίκες θέλουν να διαδώσουν το μήνυμά τους γιατί ξέρουν ότι όλοι παρακολουθούν. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σαφές ότι ο αθλητισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να διαχωριστούν».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ δήλωσε: «Για την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Πολιτεία του Κατάρ έχει εξασφαλίσει ότι έχουν τεθεί σε ισχύ ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια αγώνων με αξιοσημείωτες υψηλές εντάσεις μεταξύ των φιλάθλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ποδοσφαιρική ομάδα του Ιράν».

«Πριν από κάθε αγώνα, διενεργείται αξιολόγηση κινδύνου και πόροι ασφαλείας αναπτύσσονται ανάλογα σε κάθε στάδιο. Όπως σε όλα τα τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν επιτρέπονται αντικείμενα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση και να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φιλάθλων. Όλο το προσωπικό ασφαλείας στα γήπεδα αναφέρεται στην Πολιτεία του Κατάρ και είναι εκεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των παρευρισκομένων»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει ιρανικό προσωπικό ασφαλείας που να εργάζεται ως μέρος της Επιτροπής Επιχειρήσεων Ασφάλειας και Ασφάλειας (SSOC) για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Δεν υπήρξαν αξιοσημείωτα περιστατικά κατά τον πρώτο αγώνα του Ιράν εναντίον της Αγγλίας. Μετά τον δεύτερο αγώνα του Ιράν, κλήθηκαν ομάδες ασφαλείας για να διαλύσουν έναν μικρό αριθμό συμπλοκών έξω από το στάδιο μεταξύ Ιρανών οπαδών. Αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και με την κατάλληλη δύναμη για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον αγώνα. Οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι κάθε αγώνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι ασφαλής και φιλόξενος για όλους τους θεατές», τόνισε ο αξιωματούχος του Κατάρ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]