kesler_special

Ναντίν Κέσλερ: «Όταν βραβεύτηκα ως η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, με ρωτούσαν αν ο Ρονάλντο μυρίζει όμορφα»

Στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρα της, δεν γνώριζαν το όνομά της και τα φώτα ήταν όλα στραμμένα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τώρα ως επικεφαλής της UEFA για το ποδόσφαιρο γυναικών, η Ναντίν Κέσλερ -παρούσα στο 1st GWomen Sports Summit- φροντίζει τα νέα κορίτσια να γράψουν τη δική τους ιστορία στο άθλημα.

Σε μια χρονιά που το ποδόσφαιρο γυναικών δήλωσε παρών, με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά το «Καμπ Νου» και το «Γούμπλεϊ» για τις μεγάλες «μάχες» του Champions League Γυναικών και του Euro της Αγγλίας, το GWomen είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο 1ο συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό την επικεφαλής της UEFA Ναντίν Κέσλερ.

Η Managing Director της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για το Women's Football διηγήθηκε την ιστορία της στο «όμορφο παιχνίδι», από όταν ήταν ένα μικρό, κορίτσι από τη Γερμανία «με μια μπάλα στα πόδια και ένα όνειρο στο κεφάλι», μέχρι την κορυφή ολόκληρου του οικοδομήματος του ποδοσφαίρου γυναικών στη Γηραιά Ήπειρο.

Στα περίπου 10 λεπτά που βρέθηκε στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως keynote speaker, καθώς γύρισε τον χρόνο πίσω, στην πρώτη της επαφή με το άθλημα και στη γνωριμία της με τον «δικό μας» Ότο Ρεχάγκελ, επέτρεψε σε όλους όσοι την άκουσαν να γίνουν μάρτυρες ενός πραγματικού αγώνα, που δεν είχε 90 λεπτά διάρκεια, ούτε δόθηκε εξ' ολοκλήρου σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Ήταν μια μάχη πρώτα και κύρια με τον εαυτό της.

Να κλείσει τα αφτιά στα «δεν μπορείς», να περάσει την πόρτα του χειρουργείου έξι φορές, να κατακτήσει το βραβείο της καλύτερης παίκτριας στον κόσμο, να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης φορώντας τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ, να το κάνει και με το εθνόσημο, να αποσυρθεί -πρόωρα λόγω τραυματισμών- από την ενεργό δράση, να αναλάβει τα ηνία του ποδοσφαίρου γυναικών από θέση ευθύνης.

Να μπορεί σήμερα να κοιτάξει εκείνο το «ατημέλητο, μικρό κορίτσι» που βγήκε με το φορείο από τον αγωνιστικό χώρο γιατί ένα από τα αγόρια δεν μπορούσε να δεχτεί ότι σκοράρει ασταμάτητα, και να του πει: «το να κλωτσάς σαν κορίτσι δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη δύναμης, ανθεκτικότητας, πάθους»!

(Photo credits: Τζίνα Σκανδάμη, Λάμπρος Στοιχειός)

image

Είχε πολύ πριν έρθει η στιγμή της «κρυφτεί» πίσω από τη σκηνή, προβάροντας την ομιλία που είχε επιμελώς γράψει. Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που μιλά σε κοινό και δεδομένα, ούτε η τελευταία. Άκουσε την παρουσιάστρια του συνεδρίου, Έλενα Μπουζαλά, να την καλεί και περπάτησε για να βρεθεί ανάμεσα στις καρέκλες που περίμεναν να δεχτούν το panel που θα ακολουθούσε (Kicking Like a girl).

Αφού ευχαρίστησε το Gazzetta για την πρόσκληση και συνεχάρη το Gazzetta Women για την όμορφη πρωτοβουλία να προσφέρει μια πλατφόρμα για τον γυναικείο αθλητισμό και τις αθλήτριες ώστε «επιτέλους να ακουστούν» όπως είπε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως «με πρωτοβουλίες σαν και αυτή με ισχυρό στρατηγικό όραμα μπορεί να έρθει η αλλαγή», συστήθηκε λέγοντας πως:

«Είμαι η Ναντίν Κέσλερ, όπως είδε ακούσατε, ο ρόλος μου είναι να αναπτύξω το ποδόσφαιρο γυναικών σε όλη την Ευρώπη. Ένα όχι εύκολο έργο, αλλά ένα έργο που σε ανταμείβει πολύ. Πριν από αυτό ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια και το να στέκομαι εδώ, μπροστά σας, γιορτάζοντας την ευκαιρία για καλύτερη ορατότητα για το ποδόσφαιρο γυναικών... δεν μπορώ να μην σκεφτώ το πόσο πολύ έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Ο καθένας σε αυτό το δωμάτιο είναι με έναν τρόπο ενεργός στον αθλητισμό και όλοι ξέρετε ακριβώς τί θυσίες απαιτεί το να εμπλακείς, να ανταγωνιστείς, να δουλέψεις στον τομέα σου. Ξέρετε τα εμπόδια, τις δυσκολίες που όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε για να φτάσουμε σε αυτά τα απερίγραπτα συναισθήματα, τις εμπειρίες που προσφέρει ο αθλητισμός. Όλοι έχουμε τη δική μας μοναδική ιστορία και τις δικές μας εμπειρίες, αλλά αυτό που θέλω να σκεφτείτε είναι πώς ήταν το δικό σας ταξίδι. Ήταν εύκολο, δύσκολο, οι θυσίες, τα πράγματα που κερδίσατε, που χάσατε. Μαθαίνατε μεγαλώνοντας; Άξιζε;

Ναι άξιζε απόλυτα! Γιατί ο ρόλος των γυναικών και των κοριτσιών που συμμετέχουν στον αθλητισμό σε κάθε μορφή, είναι κλειδί για την βελτίωση, την ανάπτυξη και την ολοκληρωτική αλλαγή της κοινωνίας. Το να προσφέρεις στα κορίτσια την ευκαιρία να τρέχουν, να πηδάνε, να κλωτσάνε μια μπάλα θα έπρεπε να είναι θεμελιακό και φυσιολογικό. Όταν μεγάλωνα κάποιοι μου είπαν: κλωτσάς σαν κορίτσι και έκανα ό,τι μπορούσα για να τους διαψεύσω. Τώρα, με τον ρόλο που έχω, κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να τους επιβεβαιώσω, γιατί το να κλωτσάς σαν κορίτσι είναι μια αιτία για γιορτή και πρέπει πρώτα απ' όλα να είμαστε περήφανες για το ποιες είμαστε», ανέφερε αρχικά.

image

«Στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου, ρωτούσαν πώς ήταν ο Ρονάλντο»

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στα δικά της βήματα στο άθλημα, αλλά και στην αντιμετώπιση που είχε από τα media καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι το βραβείο της καλύτερης παίκτριας του κόσμου το 2014. Την κορυφαία στιγμή της καριέρας της, όταν τη ρωτούσαν για τον... Κριστιάνο Ρονάλντο, απαξιώνοντας το δικό της μοναδικό επίτευγμα.

«Πριν να έχω το προνόμιο να φορέσω τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας, πριν πατήσω στον αγωνιστικό χώρο με τις συμπαίκτριές μου για οποιοδήποτε τελικό του Euro ή του Women's Champions League, πριν σηκώσω οποιοδήποτε τρόπαιο στη ζωή μου ήμουν ένα μικρό, ατημέλητο κορίτσι από τη Γερμανία με μια μπάλα στα πόδια μου και ένα όνειρο στο κεφάλι μου. Ζητωκραύγαζα για την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, Καϊζερσλάουτερν, της οποίας head coach ήταν ο Ότο Ρεχάγκελ που μας οδήγησε σε ένα πρωτάθλημα Γερμανίας, κι εσάς στην κορυφή της Ευρώπης. Δεν είχα τις ίδιες ευκαιρίες που έχουμε σήμερα. Ένα κορίτσι φαίνεται πλέον να παίζει ποδόσφαιρο, να βλέπει ποδόσφαιρο γυναικών στην τηλεόραση κι έχει πολλές γυναίκες role models από τις οποίες μπορεί να εμπνευστεί.

Εργάστηκα πολύ στο "να κλωτσάω σαν κορίτσι" για να μπορώ να παίζω με αγόρια μέχρι τα 16 μου. Χωρίς πολύ σιγουριά ότι ανήκω σε αυτό το παιχνίδι. Σε ένα από τα πρώτα μου ματς με κουβάλησαν έξω από τον αγωνιστικό χώρο τραυματισμένη γιατί σ' ένα από τα αγόρια δεν άρεσε και πολύ το γεγονός ότι σκόραρα τόσα γκολ. Λοιπόν, προς λύπη του, επέστρεψα, σκόραρα μερικά ακόμα, ήμουν επίσημα αποδεκτή και δεν σταμάτησα έκτοτε. Δεν ήταν βέβαια πάντοτε εύκολο. Έκανα έντεκα χειρουργεία σε ένα γόνατο. Είχα κάθε πιθανό τραυματισμό που μπορείτε να φανταστείτε. Έξι από αυτούς, πριν βραβευτώ ως η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο. Οπότε οτιδήποτε είναι δυνατό.

kessler_ronaldo

Αλλά πιστέψτε με δεν μπορώ ούτε να μετρήσω τις φορές που οι άνθρωποι δεν με στήριξαν και μου είπαν ότι δεν θα μπορούσα να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Πιστέψτε με [είναι] πολύ περισσότερες από όσες με βοήθησαν να πετύχω. Και αφότου κέρδισα αυτό το βραβείο, το 2014, το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της χρονιάς, δεν είχαμε ακόμα «Χρυσή Μπάλα» για γυναίκες, οι άνθρωποι ακόμα δεν γνώριζαν το όνομά μου και το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονταν ήταν: Πώς ήταν ο Ρονάλντο; Ήταν καλός μαζί σου; Μυρίζει όμορφα; Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετώπισα. Αυτού του τύπου τις ερωτήσεις μου έκαναν στη μεγαλύτερη στιγμή της επαγγελματικής μου καριέρας».

image

Το 2014, όπως είπε η Ναντίν Κέσλερ, δεν υπήρχε ακόμα το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» για τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες. Χρειάστηκαν ακόμα τέσσερα χρόνια για να θεσπιστεί, όμως συνέβη, με την αρχηγό της Λυών, Άντα Χέγκερμπεργκ, να το κατακτά το 2018. Κάθε χρόνο το άθλημα εξελίσσεται και καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Η chief της UEFA έκανε ειδική μνεία για τη δημοσιογραφική κάλυψη τονίζοντας πως:

«Η δημοσιογραφική κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού ήταν τόσο περιορισμένη. Δεν λέω ότι τώρα είναι εξαιρετική και όλα είναι τέλεια αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί πολύ και είμαστε σε ένα διαφορετικό πεδίο τώρα. Οι προοπτικές του γυναικείου αθλητισμού κυρίως για μας είναι απεριόριστες και τις ανεβάζουμε σε νέα επίπεδα, που δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από μερικά χρόνια. Για παράδειγμα ξέρετε ότι το Euro Γυναικών είδαν περισσότεροι από όσοι είδαν το Wimblendon, το «Tour de France», όλες τις επαγγελματικές λίγκες ανδρών στον κόσμο εκτός των Premier League και της La Liga. Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, αλλά είναι η αλήθεια. Τα ρεκόρ σπάνε, τα εμπόδια γκρεμίζονται, νέες συνεργασίες χτίζονται και τελικώς σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο η Γερμανία, όχι μόνο η Αγγλία, κι αυτό είναι το πολύ ιδιαίτερο σε αυτή την περίοδο.

Το να βιώνουμε εμπειρίες όπως ένα sold out «Καμπ Νου», ελπίζω κάποιοι από εσάς να ήταν εκεί, στο Champions League Γυναικών, όπου ένας αριθμός προσέλευσης ρεκόρ 91.648 ατόμων πανηγύριζαν ακόμα και 30 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, λέει κάτι. Όχι; Ή στο τελευταίο σφύριγμα στο Γουέμπλεϊ όπου η Αγγλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας των Γερμανών, μπροστά σε ένα αριθμό προσέλευσης ρεκόρ για τελικό Euro ανδρών και γυναικών 87.000 ανθρώπων, σημαίνει κάτι, όχι; Και χρειαζόμαστε ακριβώς αυτές τις στιγμές για να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά κοριτσιών».

Ποδόσφαιρο γυναικών: Ανεβαίνει θεαματικά η εμπορική του αξία, θα φτάσει ως και 686 εκατ. ευρώ ετησίως λέει η UEFA

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία προς την στήριξη και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου γυναικών από το στάδιο των ακαδημιών, ώστε να μπορούν τα μικρά κορίτσια να έχουν τα σωστά εργαλεία να εξελίξουν το πάθος τους και οι επόμενες αθλήτριες την αναγνώριση που τους αξίζει.

«Αγαπητοί φίλοι, αν εσείς χτίσετε την σκηνή για το ποδόσφαιρο γυναικών, άνθρωποι θα έρθουν. Και με όλες αυτές οι αλλαγές το μονοπάτι των νεαρών ποδοσφαιριστριών δείχνει πολύ διαφορετικό σήμερα, ευτυχώς. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέες αναδυόμενες ευκαιρίες που υπάρχουν, για παράδειγμα, η UEFA και οι δικές μας ομοσπονδίες, οι σύλλογοι και οι συνεργάτες δουλεύουμε σκληρά για να δημιουργήσουμε προγράμματα και διοργανώσεις όπου επιτρέπουν κορίτσια κάθε ηλικίας να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Ένα κορίτσια από 5 ετών μπορεί τώρα να ενταχθεί σε προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εκείνη, όπως το UEFA Playmakers το οποίο είναι μια ασφαλής και διασκεδαστική εισαγωγή στο ποδόσφαιρο με τη βοήθεια της μαγείας των ιστοριών της Ντίσνεϊ. Μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτύξει τις ικανότητές της μέσω ομοσπονδιακών πρωταθλημάτων και συλλόγων που δημιουργήθηκαν για εκείνη και δίνουν πρόσβαση στο παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα.

Μπορεί να εμπνευστεί από την τηλεόραση ή τα media που προβάλουν δυνατές γυναίκες να εκπροσωπούν τους συλλόγους τους και τις χώρες τους στο Champions League γυναικών ή στο Euro Γυναικών και τελικώς μπορεί να δει τον εαυτό της στις ειδήσεις. Έχει πολλές ευκαιρίες και εκτός αγωνιστικού χώρου, στα διοικητικά, την ηγεσία και σε τεχνικούς ρόλους για την περίπτωση που το να παίζει δεν τής ταιριάζει. Και όταν θα την ρωτήσετε ποια κατέκτησε το βραβείο της καλύτερης παίκτριας της χρονιάς για το 2022 θα σου πει περήφανα, η Αλέξια Πουτέγιας. Μπορεί να έχει όνειρα παρόμοια με τα δικά μου, η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι μπορεί να τα εκπληρώσει στο ακέραιο, κι έτσι πρέπει να είναι, γι αυτό αξίζει, γι' αυτό αξίζει να αποδέχεσαι τις προκλήσεις, αυτό θέλουμε να πετύχουμε εγώ και ελπίζω όλοι εσείς».

kesler_special

Το να κλωτσάς σαν κορίτσι δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη δύναμης, ανθεκτικότητας, πάθους

«Το να συμμετέχεις στον αθλητισμό μπορεί να είναι μαγικό, έχει τόσα πολλά οφέλη. Κάποια τα έχουμε ήδη ακούσει σήμερα. Πώς μπορούμε να στερούμε από τα κορίτσια αυτές τις ευκαιρίες. Την έξαψη, τον ενθουσιασμό του να σκοράρεις το νικητήριο γκολ, το να μαθαίνεις πώς να ανταγωνίζεσαι υπό συγκεκριμένους κανόνες, πώς να συμπεριφέρεσαι σε μια ομάδα και πώς να ηγείσαι μιας ομάδας, πώς να χάνεις και να σηκώνεσαι ξανά. Πώς να είσαι ανθεκτικός, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου ό,τι κι αν βρεθεί στον δρόμο σου.
Πώς να είσαι υγιής και ενεργός και πώς απλώς να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις και να δημιουργείς φιλίες που αντέχουν για μια ζωή.

Δεν πρέπει να είναι απλώς αποδεκτό ή ενθαρρυντικό πρέπει να το γιορτάζουμε ότι τα κορίτσια είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι δουλειά του gazzetta, δική σας δουλειά, δική μου να αναδείξουμε τις γυναίκες αθλήτριες και να τους δείξουμε ότι είμαστε εκεί γι αυτές. Μας καλώ όλους για δράση για να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε τον πήχη και να διαδίδουμε τα νέα, ότι το να κλωτσάς σαν κορίτσι δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη δύναμης, ανθεκτικότητας, πάθους και δύναμης. Και πιστέψτε με το αξίζει, είναι το σωστό γιατί το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα ανήκουν το ίδιο σε ένα κορίτσι, όπως σε ένα αγόρι».

@Photo credits: eurokinissi

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]