Marta

Μουντιάλ 2022: Η Μάρτα και η Σινκλέρ σκόραραν σε πέντε διαφορετικά Μουντιάλ, πριν τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Μαριλένα Καλόπλαστου

Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκτέλεσε ένα πέναλτι στο 65ο λεπτό του αγώνα της Πορτογαλίας εναντίον της Γκάνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, δεν έγινε ο πρώτος παίκτης -ανεξαρτήτως φύλου- που σκοράρει σε πέντε διαφορετικά Μουντιάλ, αφού πρώτη το είχε καταφέρει η Βραζιλιάνα διεθνής Μάρτα Βιέιρα και δεύτερη η Καναδή επιθετικός Κριστίν Σινκλέρ. 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις ξανά, αφού σημείωσε το πρώτο γκολ της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ [στη νίκη με 3-2 επί της Γκάνας] και έγινε ο πρώτος [άνδρας] παίκτης που σκοράρει σε πέντε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα. Ωστόσο πριν από τρία χρόνια, η Βραζιλιάνα Μάρτα Βιέρα στα 36 της ήταν η πρώτη που το κατάφερε, πετυχαίνοντας αυτό το απίστευτο κατόρθωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Και δεν είναι η μόνη σε αυτό το επίλεκτο κλαμπ, το οποίο περιλαμβάνει και την Καναδή Κριστίν Σινκλέρ. Αμφότερες συμμετείχαν και σκόραραν στα Παγκόσμια Κύπελλα: 2003, 2007, 2011, 2015 και 2019.

Μάρτα Βιέιρα: Η Βραζιλιάνα ιέρεια της μπάλας

Η Μάρτα έκανε το ντεμπούτο της ως σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, με τρία γκολ, αλλά ήταν στην Κίνα, το 2007, όπου πραγματοποίησε το καλύτερό της τουρνουά με επτά τέρματα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Γερμανία το 2011, πρόσθεσε ακόμα 4 γκολ στον προσωπικό της λογαριασμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε με ένα γκολ στον Καναδά το 2015 και άλλα δύο στη Γαλλία το 2019.

Με 17 γκολ σε αυτά τα πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, η Μάρτα είναι επίσης η πρώτη σκόρερ στην ιστορία των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες, ξεπερνώντας τον Μίροσλαβ Κλόζε (16).

Η θρυλική επιθετικός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών. Έξι φορές αναγνωρισμένη ως η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια από τη FIFA, τράβηξε όλα τα βλέμματα όταν ακόμα το άθλημα σε επίπεδο γυναικών δεν είχε την προβολή που έχει σήμερα.

Με τη «σελεσάο» έχει πετύχει 115 γκολ και η λίστα της θα συνεχίσει να ανεβαίνει, αφού στα 36 της είναι ακόμα σε κορυφαία φόρμα. Παίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα από τα πιο απαιτητικά πρωταθλήματα στον κόσμο και τα μάτια της είναι στραμμένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το επόμενο καλοκαίρι, το έκτο στη μεγάλη καριέρα της.

Η δεύτερη της σχετικής λίστας Κριστίν Σινκλέρ, στα 39 της φορά περήφανα τα περιβραχιόνια του αρχηγού των Πόρτλαντ Θορνς και της Εθνικής ομάδας του Καναδά με την οποία έχει σπάσει όλα τα πιθανά ρεκόρ. Έχει σημειώσει 190 διεθνή γκολ, πολύ μακριά από τα 118 που σημείωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο κορυφαίος άνδρας σκόρερ όλων των εποχών. Έχει επίσης χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και δύο χάλκινα. Ενώ έχει πανηγυρίσει δέκα γκολ στα πέντε Παγκόσμια Κύπελλα που συμμετείχε ως τώρα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]