aguska_patrick

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγκούσκα Μνιχ είπε «όχι» στο Κατάρ για τα παιδικά χαμόγελα

Μαριλένα Καλόπλαστου

Συνολικά 33 παιδιά έγιναν μια μεγάλη παρέα και το ποδόσφαιρο η γλώσσα επικοινωνίας τους, μια γλώσσα που δεν γνωρίζει διακρίσεις στη δράση που ακολούθησε το 1ο συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό του GWomen.

Ανάμεσα στο βαθιά εμπορευματοποιημένο σύγχρονο ποδόσφαιρο και σε ένα ζευγάρι παιδικά μάτια που κοιτάζει με λατρεία ένα από τα είδωλά του σ' ένα γηπεδάκι 5x5 στον Ταύρο, χωρά πιθανότατα μια άβυσσος. Όμως υπάρχουν άνθρωποι, οργανώσεις και Δομές που επιμένουν να κρατούν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο κοντά στις ρίζες του. Ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται πολλά. Ένας καθορισμένος από τέσσερις γραμμές χώρος, δύο τέρματα και παιδιά που μαθαίνουν να δημιουργούν δεσμούς μέσα από το ποδόσφαιρο.

Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη a

Το απόγευμα της Τρίτης (22/11), 33 συνολικά παιδιά, 17 κορίτσια και 16 αγόρια, φόρεσαν τις φόρμες τους, τις χιτζάμπ, τα δυσανάλογα με το μέγεθός τους σορτσάκια, τα αθλητικά τους παπούτσια, το χαμόγελό και την αθωότητά τους και δοκίμασαν κόλπα με την μπάλα, σουτ, πάσες. Η συνάντηση οργανώθηκε από το «Hope Sports», μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη, το «Eleven Campaign» και ήταν η τέλεια επόμενη ημέρα του 1ου Συνεδρίου για τον γυναικείο αθλητισμό που διοργάνωσε το GWomen.

Το «Eleven Campaign» στρατηγικός συνεργάτης του Gazzetta Women, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που χρησιμοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού και της τεχνολογίας για να φέρει κοντά παιδιά από κάθε σημείο της γης και να γιορτάσει τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την συμπερίληψη, τη διαπολιτισμική συνεργασία. Το «Hope Sports» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων που χρησιμοποιεί επίσης ως «εργαλείο» τον αθλητισμό.

Ανήλικοι πρόσφυγες, γυναίκες, άτομα με νοητική αναπηρία πατούν το γρασίδι με σκοπό όχι μόνο τη φυσική άσκηση, αλλά (κυρίως) την εκμάθηση κοινωνικών αξιών όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η ομαδικότητα, με απώτερο στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση, την προσωπική ενδυνάμωση και την καταπολέμηση παντός είδους αποκλεισμών. Η χθεσινή δράση ήταν σε συνεργασία με τις Δομές Φιλοξενίας Ανηλίκων: Ευρωπαϊκή Έκφραση (Κυψέλη & ΙΝΟΗ), ΙΟΜ Ιλίου, Home Project (Ξενώνας "Δάφνη") και Medin - Medical Intervention «Νέα Εστία».

p

Παρόντες σε αυτή την... εντός των τεσσάρων γραμμών συνάντηση, ήταν οι ambassadors του «Eleven Campaign», legends Αντώνης Νικοπολίδης και Γιώργος Καραγκούνης, με τον άλλοτε μέσο του Παναθηναϊκού και της Ίντερ να συνοδεύεται από την κόρη του, αλλά και η τέσσερις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο freestyle football και κάτοχος του ρεκόρ Guinness, Αγκούσκα Μνιχ, μαζί με τον παρτενέρ της Πάτρικ Μπορέρ.

Μάλιστα οι δυο τους προσκλήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή (18/11) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά αρνήθηκαν, για να μπορέσουν να δώσουν το παρών τόσο στο συνέδριο του Gazzetta Women, τη Δευτέρα όσο και στη δράση της επόμενης ημέρας, που αφορούσε αποκλειστικά σε παιδικά χαμόγελα, συμπερίληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

all

Τόσο οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004 με την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, όσο και οι δύο δημοφιλείς «performers» ασχολήθηκαν για ώρα με τα παιδιά, δείχνοντας πραγματική διάθεση να γνωριστούν μαζί τους και να αφήσουν το ποδόσφαιρο να τους φέρει κοντά. Έπαιξαν μαζί τους, τούς έδειξαν κάποια από τα κόλπα τους, δηλώνοντας περήφανοι και διαθέσιμοι για κάθε άλλη δράση που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Άλλωστε ένα από τα βασικά στελέχη της «Eleven Campaign», ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για την «αρχή από πολλά πράγματα που θα κάνουμε»!

Παιδιά κάθε ηλικίας, κορίτσια και αγόρια, έκαναν αρχικά ένα κύκλο στην σέντρα του γηπέδου με τους Αγκούσκα και Πάτρικ να δίνουν ένα εντυπωσιακό show «ορίζοντας» την μπάλα όπως εκείνοι ήθελαν με το ξεχωριστό τους ταλέντο. Στη συνέχεια έγινε η απαραίτητη προθέρμανση με τους Νικοπολίδη και Καραγκούνη να μην ξεκολλάνε από το γρασίδι και να δείχνουν κάθε στιγμή πόσο ευγνώμονες είναι που αποτελούν μέρος της δράσης και τελικά το παιχνίδι ξεκίνησε... Παράλληλα, η Αγκούσκα συγκέντρωσε στο δεύτερο γηπεδάκι, όλους όσοι δεν συμμετείχαν στο ματς και έδειξε κάποια από τα... μυστικά στον έλεγχο της μπάλας. Ακολούθησαν χειραψίες, αγκαλιές, αναμνηστικές φωτογραφίες και φαγητό όταν ο ήλιος έδωσε τη «σκυτάλη» στους προβολείς του γηπέδου. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους...

y

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]