irish_womens_national_team

Ιρλανδία: Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το τραγούδι υπέρ του IRA κι η απολογία

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η ευφορία της εθνικής ομάδας γυναικών της Ιρλανδίας μετά την ιστορική πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε δεκτή με αποδοκιμασία, μετά από ένα βίντεο στα social media στο οποίο παίκτριες εξυμνούσαν τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.

Πριν από μια δεκαετία, αν κάποιος τραγουδούσε σε αγώνες ποδοσφαίρου της Σκωτίας το Celtic Symphony του Μπράιαν Γουέρφιλντ των Wolfe Tones (ιρλανδικό αντάρτικο μουσικό συγκρότημα), κινδύνευε με δίωξη ή και σύλληψη. Πρόκειται για ένα άσμα που γράφτηκε το 1987 για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Σέλτικ.

Στο ρεφρέν του τραγουδιού, "Ooh ah, up the "Ra", γίνεται σαφής αναφορά στον IRA, τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό - ανεπίσημη ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση που είχε ως στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Ιρλανδίας από τους Βρετανούς και την ίση μεταχείριση των Καθολικών και των Προτεσταντών-.

Μετά την ιστορική νίκη της εθνικής γυναικών της Ιρλανδίας (1-0) επί της Σκωτίας στο «Hampden Park» το τραγούδι ακούστηκε στα αποδυτήρια της ομάδας. Οι Ιρλανδές που έγιναν η πρώτη ομάδα της χώρας (ανδρών/ γυναικών) που παίρνει πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2002 και την πορεία των ανδρών ως τους «16» στη διοργάνωση της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, πανηγύρισε τραγουδώντας το ρεφρέν του Celtic Symphony.

Το βίντεο που κατέγραψε τους πανηγυρισμούς δεν άργησε να γίνει viral προκαλώντας δριμεία κριτική από πολλούς Ιρλανδούς. Η Ομοσπονδία (FAI) έσπευσε να ζητήσει «συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή που προκλήθηκε». Πιο αναλυτικά ανέφεραν πως: «Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιρλανδίας και η προπονήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών Βέρα Πάο ζητούν συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή προκλήθηκε από ένα τραγούδι που τραγούδησαν οι παίκτριες στα αποδυτήρια της Ιρλανδίας μετά τη νίκη των προκριματικών πλέι οφ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA επί της Σκωτία στο Hampden Park το βράδυ της Τρίτης».

Η ομοσπονδιακή κόουτς της ομάδας πρόσθεσε: «Ζητούμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μας σε όποιον προσβλήθηκε από το περιεχόμενο των εορτασμών μετά τον αγώνα, αφού μόλις προκριθήκαμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα το εξετάσουμε με τις παίκτριες και θα τους υπενθυμίσουμε τις ευθύνες τους σε αυτό το θέμα. Μίλησα με παίκτριες σήμερα το πρωί και λυπούμαστε συλλογικά για οποιοδήποτε πλήγμα προκλήθηκε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό».

Την ίδια στιγμή, μετά τη διαμάχη που προέκυψε από το βράδυ της Τρίτης (11/10), το ενδιαφέρον για το τραγούδι Celtic Symphony αυξήθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα 35 χρόνια μετά την κυκλοφορία του να ξαναμπεί στα charts (συγκεκριμένα στην 10η θέση των 100 κορυφαίων charts του iTunes Irish.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]