usa_england

Αγγλία vs ΗΠΑ: Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες της Ραπίνο αντιμετωπίζουν τις νικήτριες του Euro στο κατάμεστο Wembley

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλία, αντιμετωπίζει την εθνική γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών (7/10) σε μια μάχη δύο ομάδων με αήττητο ρεκόρ.

Οι Lionesses επιστρέφουν στον... τόπο του εγκλήματος. Στο γήπεδο όπου στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Το Wembley Stadium του Λονδίνου αναμένεται ασφυκτικά γεμάτο με τον κόσμο να αδημονεί για την σπουδαία «μάχη» κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, εθνική γυναικών των ΗΠΑ.

Τα εισιτήρια γενικής εισόδου για το γήπεδο των 90.000 θέσεων εξαντλήθηκαν λιγότερο από 15 λεπτά μετά την έναρξη της διάθεσης, το ταχύτερο ξεπούλημα για αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου στην ιστορία.

Ήταν πριν από περίπου τρία χρόνια, το 2019 όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για τελευταία φορά, με τις ΗΠΑ να αποκλείουν τις «λέαινες» από τον τελικό του Παγκοσμίου Κύπελλο Γυναικών της FIFA. Οι Αμερικανίδες είχαν επικρατήσει 2-1 των Αγγλίδων στον ημιτελικό και διεκδίκησαν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για τέταρτη φορά στην ιστορία τους. Αλλά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά...

Τότε ήταν η Τζιλ Έλις που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη νίκη το 2019, κι ο Φιλ Νέβιλ βρισκόταν στο «τιμόνι» των Lionesses. Τώρα είναι ο Βλάτκο Αντονόφσκι που καθοδηγεί τις ΗΠΑ και η Σαρίνα Βίγκμαν την Αγγλία.

Ένα παιχνίδι διαφήμιση για το ποδόσφαιρο γυναικών

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να «τιτλοφορείται» ως διεθνές φιλικό, αλλά φαίνεται ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα. Και με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA 2023 στον ορίζοντα, δεν υπάρχει χρόνος για καμία από τις δύο πλευρές να μείνει ικανοποιημένη με τα έως τώρα επιτεύγματά της.

«Η πρόκληση του να αντιμετωπίσουμε τους παγκόσμιους πρωταθλητές είναι αυτή που περιμένουμε με ανυπομονησία και είναι άλλο ένα δύσκολο παιχνίδι για να μετρήσουμε την πρόοδό μας καθώς προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η προπονήτρια της Αγγλίας πριν από τον αγώνα. «Δουλεύουμε σκληρά για το επόμενο καλοκαίρι και αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε στην προετοιμασία μας», πρόσθεσε.

Η Αγγλία θα... πεινάσει για να εδραιώσει την κατάστασή της ως φαβορί για το τουρνουά της επόμενης χρονιάς, καθώς και να ζητήσει εκδίκηση για τον αποκλεισμό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Αλλά οι Αμερικανίδες έρχονται από μια πρόσφατη επιτυχία καθώς κατέκτησαν το Πρωτάθλημα της CONCACAF. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει χάσει ένα παιχνίδι αυτό το ημερολογιακό έτος, υποδεικνύοντας ότι αυτό το παιχνίδι θα περιλαμβάνει πραγματικά τις καλύτερες των καλύτερων.

Τα αστέρια των ομάδων

Δύο από τα αστέρια των γηπεδούχων από αυτό το καλοκαίρι, ο Φραν Κίρμπι και η Κλόε Κέλι, επιστρέφουν στην ομάδα αφού έχασαν τους αγώνες προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Σεπτεμβρίου λόγω τραυματισμού. Ξεκινώντας κάθε ένα από τα παιχνίδια της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το ταλέντο της Κίρμπι έλαμψε αυτό το καλοκαίρι καθώς απέδειξε τη σημασία της στον τρόπο παιχνιδιού της Βίγκμαν.

Η δημιουργικότητά της και η σύνδεση με την Μπεθ Μιντ της Άρσεναλ ήταν απαραίτητη για την επιτυχία των Lionesses και κάτι που οι οπαδοί θα ανυπομονούν να δουν ξανά ότι οι λέαινες παραταχθούν εναντίον των ΗΠΑ.

Η «Super-Sub» Κλόε Κέλι, που σημείωσε το ιστορικό νικητήριο γκολ στον τελικό της Αγγλίας εναντίον της Γερμανίας (2-1), θα προσπαθήσει να εδραιώσει τη θέση της στην ομάδα πριν από το προσεχές καλοκαίρι. Η Βίγκμαν έδωσε επίσης μια πρώτη ευκαιρία στην νεαρή Τζες Παρκ της Μάντσεστερ Σίτι.

Η επιθετικός είναι αυτή τη στιγμή δανεική στην Έβερτον και έχει εντυπωσιάσει την προπονήτρια των Lionesses με τις πρόσφατες εμφανίσεις της. Το αν θα δούμε την Παρκ να κάνει το ντεμπούτο της είναι ένα άλλο ερώτημα, αλλά η 20χρονη θα είναι πρόθυμη να δείξει στη κόουτς της τι ακριβώς είναι ικανή να κάνει στην παγκόσμια σκηνή.Η Λότι Γουέμπεν Μόι και η Νικίτα Πάρις προστέθηκαν επίσης στην ομάδα των Lionesses, αφού η μεγάλη αρχηγός Λία Γουίλιαμσον και η Λούσι Πάρκερ έμειναν εκτός λόγω τραυματισμού.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Κρίσταλ Νταν επιστρέφει στην ομάδα για πρώτη φορά αφότου έγινε μητέρα τον Μάιο του 2022. Η Νταν έχει ήδη επιστρέψει στο αγγλικό πρωτάθλημα και επίσης προπονήθηκε με την Εθνική Ομάδα Γυναικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διεθνούς περιόδου τον Σεπτέμβριο.

Με 21 γκολ για την Πόρτλαντ Θορνς σε μόλις δύο σεζόν, η Σοφία Σμιθ θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει ακόμη περισσότερο απέναντι στην Αγγλία. Η 22χρονη έχει ήδη καταρρίψει το ρεκόρ σκοραρίσματος της ομάδας της στην regular season και ήταν ένα γκολ μακριά από την κατάκτηση του χρυσού παπουτσιού στην NWSL αυτής της σεζόν.

Αυτό το βραβείο πήγε αναπόφευκτα στην Άλεξ Μόργκαν, η οποία δεν θα είναι παρούσα σε αυτόν τον αγώνα μετά τον τραυματισμό στο γόνατο. Η Σμιθ έχει εδραιωθεί ως το νέο αστέρι τόσο για τον σύλλογο όσο και για τη χώρα φέτος, αποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητη σε όποια πλευρά και αν παίζει. Με τα μάτια στραμμένα την επόμενη χρονιά, θα θέλει να γίνει πρωτοσέλιδο απέναντι στους Πρωταθλητές Ευρώπης.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη χρυσή Ολυμπιονίκη και δύο φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μέγκαν Ραπίνο, που παραμένει το μεγαλύτερο όνομα στην ομάδα των ΗΠΑ, ενώ η Τρίνιτι Ρόντμαν των Washington Spirit είναι ακόμα ένα πρόσωπο που αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]