migel

Παίκτριες κατηγορούν τον προπονητή της Φαμαλικάο για σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με την «Marca», που επικαλείται πληροφορίες της εφημερίδας Público ο τεχνικός αντάλλαξε προσωπικά μηνύματα με πολλές νεαρές γυναίκες μεταξύ 18 και 20 ετών κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ρίο Άβε.

Η πρόσληψη του Μιγκέλ Αφόνσο ως προπονητή της Φαμαλικάο ομάδας της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου γυναικών της Πορτογαλίας, αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον κόσμο του ποδοσφαίρου στην Ιβηρικη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, μετά από αρκετές εβδομάδες έρευνας και μετά από διαβούλευση με διάφορες πηγές, ο προπονητής εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο παρενοχλώντας διαφορετικές ποδοσφαιρίστριες στην προηγούμενη θέση του ως τεχνικός της Ρίο Άβε, κατάσταση η οποία ο διευθυντής του νέο σύλλογο και δεν τον εμπόδισε να ξανακαθίσει σε πάγκο γυναικείας ομάδας!

«Σας αρέσουν οι γυναίκες ή οι άντρες;» Ήταν μια από τις πρώτες ερωτήσεις που έθεσε ο προπονητής σε μια από τις 19χρονες παίκτριες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ρίο Άβε τη σεζόν 2020/21. «Με ρώτησε πολλές φορές αν υπήρχε κάτι στη φυσική του εμφάνιση που με προσέλκυσε. Μου ζήτησε βίντεο στα οποία κουνούσα το σώμα μου. Νόμιζα ότι ήμουν η μόνη, αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν ήμουν», λέει μια από τις παίκτριες που δέχθηκαν σεξουαλική κακοποίηση από τον τεχνικό.

«Μας ρώτησε αν θέλαμε να πάρουμε ή να χάσουμε βάρος και, ανάλογα με την απάντηση, μας ζήτησε να του στείλουμε μια φωτογραφία και να κρατήσουμε τη συζήτηση κρυφή», λέει μια άλλη 19χρονη παίκτρια, η οποία ενημέρωσε τους γονείς της.

«Όταν του είπα ότι οι γονείς μου δεν βλέπουν αυτή τη μεταχείριση ως κανονική, σταμάτησε, αλλά μετά συναντήθηκε με τους διευθυντές του συλλόγου και επινόησε πράγματα που δεν είχα πει για να τους πείσει ότι ήταν ένα στοιχείο που δεν χρειαζόταν ο σύλλογος», προσθέτει.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο προπονητής είχε σχέση με τον φίλο ενός εκ των παικτριών, στον οποίο είπε ότι όλα ήταν ένα αστείο. Οι παίκτριες και οι παράγοντες προειδοποιήθηκαν για το παρασκήνιο. Ο προπονητής, που πάντα αρνιόταν τα γεγονότα, κατέληξε να απολύεται από τη Ρίο Άβε, αλλά αυτή τη σεζόν βρήκε θέση στον πάγκο της Φαμαλικάο.

Στο άκουσμα της είδησης, παίκτριες και εκπρόσωποι έθεσαν την υπόθεση στον πρόεδρο της οντότητας, Χόρχε Σίλβα. Εκείνος αρχικά δεν έκανε κάποια κίνηση επί του θέματος. Η πρόσληψη του προπονητή πραγματοποιήθηκε από τον αθλητικό διευθυντή της οντότητας, Σάμουελ Κόστα, ο οποίος γνώριζε επίσης το ιστορικό του Μιγκέλ Αφόνσο!

«Υπήρχαν κάποιοι εκπρόσωποι παικτριών που με ενημέρωσαν για μια φήμη, αλλά χωρίς κανένα είδος απόδειξης. Φυσικά, ρωτήσαμε τον προπονητή και μας διαβεβαίωσε ότι όλα ήταν ψέματα. Τον πιστεύουμε», υποστήριξε ο Κόστα δημόσια.

Σήμερα ωστόσο ο σύλλογος ανακοίνωσε την απόλυσή του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση!

Όπως εξηγείται στο άρθρο της πορτογαλικής εφημερίδας, σε περίπτωση επίσημης καταγγελίας, ο τεχνικός θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ποινή από τρεις μήνες έως ένα χρόνο αναστολή εκτός της ποινικής διαδικασίας που θα μπορούσε να κινηθεί παράλληλα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]