keira_walsh

Ποδόσφαιρο γυναικών: Η πρώτη ποδοσφαιρίστρια αξίας 1 εκατομμυρίου λιρών είναι θέμα χρόνου

Καθώς το γυναικείο παιχνίδι εξελίσσεται γρήγορα, η ανάγκη για σωστή χρηματοδότησή του γίνεται ζήτημα φλέγον.

Αυτό το καλοκαίρι, η μέσος της Αγγλίας Κίρα Γουόλς έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στο ποδόσφαιρο γυναικών, μετακομίζοντας από την Μάντσεστερ Σίτι στην Μπαρτσελόνα. Το deal ξεπέρασε -σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα- το παγκόσμιο ρεκόρ των 300.000 λιρών που κόστισε η μετακίνηση της Πέρνιλ Χάρντερ από τη Βόλφσμπουργκ στην Τσέλσι το 2020.

Δεδομένων των αστρονομικών ποσών της αγοράς του ποδοσφαίρου ανδρών, εγείρεται το ερώτημα: πόσο κοντά είμαστε να δούμε την πρώτη γυναίκα ποδοσφαιρίστρια ενός εκατομμυρίου;

Η Super League Γυναικών (η γυναικεία Premier League) είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τον ντόρο που προκάλεσε ο θρίαμβος της Αγγλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αυτό το καλοκαίρι. Περισσότεροι οπαδοί στις κερκίδες θα φέρουν περισσότερα χρήματα στο παιχνίδι, ωστόσο οι παίκτριες στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα του πρωταθλήματος, αμείβονται με μόλις 27.000 £ ετησίως, περίπου όσα κερδίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε εννέα ώρες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αυτή η διαφορά μεταξύ των κορυφαίων αστέρων και εκείνων που βρίσκονται χαμηλότερα στο πρωτάθλημα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμο πρόβλημα για την κατηγορία που συχνά αναφέρεται ως η καλύτερη στον κόσμο.

«Εάν τα χρήματα επικεντρώνονται στο ανώτατο επίπεδο και δεν έχουμε κάποια μορφή ανώτατου ορίου μισθών ή κατανομής εισοδήματος, αυτό θα είναι μια υπαρξιακή πρόκληση για το παιχνίδι», δήλωσε στους «The Times» ο Κίραν Μαγκουάιρ, ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου.

Αντικατοπτρίζοντας το παιχνίδι των ανδρών, υπάρχει έλλειψη σε μέσους παγκόσμιας κλάσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι... τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς οι σύλλογοι που θέλουν απεγνωσμένα να κερδίσουν τον τίτλο του Champions League Γυναικών προσπαθούν να πάρουν το προβάδισμα. Για παράδειγμα η Τσέλσι έκανε μια προσφορά άνω των 425.000 λιρών που απορρίφθηκε για την Γκρέις Γκεγιορό, την μέσο της Παρί Σεν Ζερμέν, αυτό το καλοκαίρι.

«Θα έρθει μια αμοιβή εκατομμυρίων λιρών», εξήγησε ο Μαγκουάιρ. «Η Σαμ Κερ (επιθετικός και έως τώρα η πιο ψηλά αμειβόμενη παίκτρια) κερδίζει περίπου 300.000 λίρες στην Τσέλσι. Εάν έχετε παίκτες που πληρώνονται σε αυτό το επίπεδο, ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι η αξία του ποσού μεταγραφής είναι τότε ίση με τον μισθό κατά τη διάρκεια του συμβολαίου. Αν [υποθετικά] έχει τριετές συμβόλαιο με 300.000 £ το χρόνο, τότε η λογική τιμή θα είναι 900.000 £. Είμαστε πολύ κοντά λοιπόν στο ένα εκατομμύριο».

Το αν αυτή η επιτάχυνση των τελών μεταγραφής είναι βιώσιμη ή όχι, είναι ένα ζήτημα που εξετάζουν πολλοί σύλλογοι και η FA. Ο Μαγκουάιρ περιέγραψε το WSL με καθαρά οικονομικούς όρους ως «ουσιαστικά μια start-up», με τις ομάδες να μην φτάνουν ακόμα στο νεκρό σημείο [το σημείο δηλαδή στο οποίο το συνολικό κόστος και τα συνολικά έσοδα είναι ίσα]. Όταν το κάνουν, χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τους συλλόγους ανδρών.

Η FA είχε εισαγάγει ένα «σκληρό» μισθολογικό ανώτατο όριο, όπου μέχρι και το 40% του κύκλου εργασιών θα μπορούσε να δαπανηθεί για μισθούς, αλλά αυτό έχει χαλαρώσει σε ένα χαμηλό ανώτατο όριο, που σημαίνει ότι οι σύλλογοι μπορούν να δημιουργήσουν ψευδείς κύκλους εργασιών επενδύοντας μετρητά από τη μητρική τους ομάδα .

«Είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα στο γυναικείο παιχνίδι», είπε η Κέλι Σίμονς, η επικεφαλής του FA Women's Professional Game. «Θέλετε οι σύλλογοι να αγωνίζονται στο Champions League. Θέλετε οι γυναίκες να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κανείς δεν κόβει τα φτερά των ανδρών παικτών [αλλά] θέλετε το πρωτάθλημα να είναι βιώσιμο και όλοι οι σύλλογοι λένε, "Καθώς αυτό μεγαλώνει, πώς θα πάρουμε μαθήματα από το παιχνίδι των ανδρών και θα βάλουμε τον έλεγχο του κόστους;"»

«Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση καθώς τα έσοδα αυξάνονται και δεν ξέρω ειλικρινά ποια είναι η απάντηση αυτή τη στιγμή. Ξεκινήσαμε με ένα σκληρό salary cap, που μπορεί να είναι αρκετά περιοριστικό. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δίκαιο για τους παίκτες. Αν η PFA ήταν εδώ, θα έλεγαν: "Δεν υπάρχει περίπτωση"».

Η Σίμονς έχει συνομιλίες με εταιρείες που εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του WSL την επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να είναι ίση με αυτή της δεύτερης κατηγορίας ανδρών στην Αγγλία, της Championship.

Ο Μαγκουάιρ συμφωνεί, αναφέροντας ότι για ορισμένους συλλόγους της Premier League, μόνο 4 £ από κάθε 100 £ του εισοδήματός τους προέρχεται από τα εισιτήρια κάτι που είναι εφικτό για την WSL.

Ενώ η FA παλεύει με τα ανώτατα όρια μισθών και την κατανομή του εισοδήματος, σύντομα —εκτιμά μέσα σε τρία χρόνια— δεν θα είναι πλέον το αίνιγμα που πρέπει να λύσει.

«Ψάχνουμε να ιδρύσουμε μια νέα εταιρεία στην οποία θα εδρεύουν η Super League και το Championship», δήλωσε η Ντον Άρι, πρόεδρος του συμβουλίου της Barclays FA Women's Super League και της Championship. «Θα υπάρξει μια δομή που θα είναι εκεί καθαρά και απόλυτα για να εξυπηρετεί τα πρωταθλήματα. Θα μπορούσε να παραμείνει εντός της FA, να πάει στην Πρέμιερ Λιγκ, να εισαχθεί ως ανεξάρτητη εταιρεία, υπάρχει μια ολόκληρη μυριάδα επιλογών… Αλλά στην πραγματικότητα, εναπόκειται στους συλλόγους να το αποφασίσουν».

Οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών έχουν δείξει ενδιαφέρον, αν και ο Μαγκουάιρ προειδοποιεί για την έλλειψη αγάπης για το γυναικείο παιχνίδι όταν λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ η Premier League έχει επίσης συζητήσει με την FA. «Μπορώ σίγουρα να δω την Πρέμιερ Λιγκ να θέλει να εμπλακεί γιατί από πού θα προέλθει η ανάπτυξη της Πρέμιερ Λιγκ τα επόμενα χρόνια; Το παιχνίδι των ανδρών έχει φτάσει σε ένα οροπέδιο», υπογράμμισε ο Μαγκουάιρ.

Πηγή: The Times

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]