England v Norway: Group A - UEFA Women's EURO 2022

Έλεν Γουάιτ: Η all time scorer της Εθνικής Αγγλίας αποσύρεται από το ποδόσφαιρο

Η νικήτρια του Euro 2022 Έλεν Γουάιτ αποσύρεται στα 33 της, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον θρίαμβο του Γουέμπλεϊ, παραδίδοντας την σκυτάλη στην «επόμενη γενιά».

Η Έλεν Γουάιτ, η κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών των Lionesses, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ποδόσφαιρο τη Δευτέρα (22/8), υποστηρίζοντας ότι ήταν «η ώρα να παρακολουθήσουμε την επόμενη γενιά να λάμπει».

«Αυτή η απόφαση ήταν πάντα μια απόφαση που ήθελα να πάρω με τους δικούς μου όρους. Και τώρα είναι η ώρα μου να αποχαιρετήσω το ποδόσφαιρο και να παρακολουθήσω την επόμενη γενιά να λάμπει. Ήταν η μεγαλύτερη μου τιμή και προνόμιο να παίξω αυτό το παιχνίδι. Τα όνειρά μου έγιναν πραγματικότητα στις 31 Ιουλίου, γίνοντας πρωταθλητής Ευρώπης».

Έχοντας γευτεί την απόλυτη επιτυχία κατακτώντας με την Αγγλία την κορυφή της Ευρώπης φέτος το καλοκαίρι, η πολύπειρη επιθετικός που πάντα έλεγε ότι δεν είχε κίνητρο τα ρεκόρ το απέδειξε ακόμα και τώρα, στο χρονικό σημείο του τέλους, αφού σταμάτησε έχοντας 113 συμμετοχές και 52 τέρματα, ένα πίσω από τα 53 του Γουέιν Ρούνεϊ.

Η 17χρονη καριέρα της χωρίστηκε σε έξι συλλόγους - Τσέλσι, Λιντς Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Νοτς Κάουντι, Μπέρμιγχαμ Σίτι και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ήταν με τις λέαινες που έγινε ευρύτερη γνωστή. Η Γουάιτ είχε ό,τι μπορούσες να ζητήσεις από έναν επιθετικό κορυφαίου επιπέδου. Έκανε το διεθνές ντεμπούτο της το 2010 και σημείωσε ένα από τα καλύτερα γκολ της καριέρας της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2011 εναντίον της Ιαπωνίας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις καλύτερες Αγγλίδες ποδοσφαιρίστριες πετυχαίνοντας έξι γκολ της σε έξι αγώνες και τελειώνοντας τη διοργάνωση ως πρώτη σκόρερ μαζί με την Αμερικανίδα Μέγκαν Ράπινο. Η 33χρονη stiker ήταν πολύ δημοφιλής στα αποδυτήρια της εθνικής της ομάδας και παράλληλα απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας. Όταν ξεπέρασε την θρύλο της Άρσεναλ Κέλι Σμιθ ως η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών των Lionesses πέρυσι, είπε ότι ήταν ευχαριστημένη γιατί σήμαινε ότι ο κόσμος θα μπορούσε «επιτέλους να σταματήσει να μιλάει γι' αυτό».

Η προπονήτριά της στις λέαινες, Σαρίνα Βίγκμαν, την περιέγραψε ως: «η τέλεια παίκτρια ομάδας». «Η Έλεν έχει δώσει τόσα πολλά για την Αγγλία και είμαστε όλοι τόσο περήφανοι για αυτήν. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί της αυτόν τον περασμένο χρόνο, αλλά ο επαγγελματισμός, ο ρυθμός δουλειάς και η ικανότητά της να τελειώνει τις φάσεις, είναι παγκόσμιας κλάσης. Αυτό το καλοκαίρι, έκανε καταπληκτική δουλειά για την ομάδα, είναι η τέλεια παίκτρια ομάδας και βοήθησε τις νεότερες να βρουν τον δρόμο τους στο διεθνές ποδόσφαιρο. Ήξερα ήδη ότι ήταν μεγάλη παίκτρια, αλλά βρήκα έναν ακόμα καλύτερο άνθρωπο. Θα μας λείψει, αλλά καταλαβαίνω πλήρως την απόφασή της... ».

Στην ανακοίνωσή της στην οποία ευχαρίστησε κυριολεκτικά κάθε άνθρωπο που συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κλείνει με ένα μήνυμα προς τις μελλοντικές επίδοξες lionesses. «Αυτό είναι για την επόμενη γενιά και τις πιθανές επόμενες λέαινες. Δεν χρειάζεται να είσαι η καλύτερη σε κάτι για να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου, δες εμένα. Σκληρή δουλειά, αφοσίωση, πάθος και αγάπη γι αυτό που κάνεις αυτή είναι η τέλεια συνταγή.

Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει "δεν μπορείς να τα καταφέρεις ή να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου". Κάποια στιγμή μου είπαν ότι δεν μπορούσα να παίξω στην ομάδα αγοριών και ότι ποτέ δεν θα έπαιζα για την Αγγλία. Τώρα αποσύρομαι έχοντας 113 συμμετοχές και 52 γκολ για την Αγγλία και είμαι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Να βγεις εκεί έξω και να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Τελικά, ας χρησιμοποιήσουμε το μομέντουμ της κατάκτησης του Euro για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί σε όλες τις κοινότητες θα έχει την ευκαιρία να παίξει και να συνδεθεί με όλες τις ομάδες της Αγγλίας.

Απόλαυσε κάθε στιγμή.

Ποδόσφαιρο, σε ευχαριστώ»

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]