euro2022_england

Euro 2022: Πώς η διοργάνωση ξεκίνησε μια επανάσταση στο ποδόσφαιρο για τα κορίτσια

«Έχω παρατηρήσει ότι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων», δήλωσε στην Guardian η Γιάσμιν Νέσα επικεφαλής του έργου στο Saltley Stallions Women’s FC!

Το Saltley Stallions Women's F.C. δημιουργήθηκε από τις Ομπέιντ Χουσέιν και Γιασμίν Νέσα, μετά από απαίτηση των μουσουλμάνων γυναικών στο Inner City στο Μπέρμπιγχαμ, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής στο παιχνίδι και στις επιτυχίες του ποδοσφαίρου γυναικών. Το Saltley Women's Football είναι ανοιχτό σε γυναίκες από κάθε υπόβαθρο και είναι περήφανες για την ποικιλομορφία και τη συμμετοχή του συλλόγου.

Η Νέσα, επικεφαλής του έργου στο Saltley Stallions Women’s FC, λέει ότι η ομάδα της έχει διαπιστώσει αυξημένο ενδιαφέρον μετά το τουρνουά. «Έχω παρατηρήσει ότι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί δραματικά σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων», λέει. Η ίδια ελπίζει ότι η κληρονομιά του τουρνουά θα είναι να δείξει ότι «οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, να το ομαλοποιήσουν και να αλλάξουν εντελώς τα πρότυπα γύρω από αυτό, [για να] αλλάξει η συζήτηση».

Δεν ήταν όμως η μόνη που παρατήρησε πως μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο γυναικών απ' άκρη σ' άκρη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ίφον Μάνιον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε ομιλίες στο Davenham προκειμένου να βοηθήσει τον τοπικό σύλλογο ( Davenham Juniors Football Club) να φτιάξει ομάδα γυναικών. Πήγε στα σχολεία της περιοχής και ενθάρρυνε τα κορίτσια να εγγραφούν στο κλαμπ, να ανοίξουν τις τηλεοράσεις τους, να δουν τις Lionesses να παίζουν στο Euro 2022.

Τι έγινε τελικώς;

Οι Davenham Juniors Football Club θα ξεκινήσουν ΤΡΕΙΣ ομάδες γυναικών τον Σεπτέμβριο.

Αλλά οι Davenham Juniors δεν είναι η μόνη ομάδα βάσης γυναικών ή κοριτσιών που σημειώνει άνοδο σε συμμετοχές μετά το φετινό Euro. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σύλλογοι βάσης αναφέρουν έκρηξη μετά την ιστορική νίκη των Lionesses.

Στο Μάντσεστερ, ο πρώην σύλλογος της Έλα Τουν, Astley & Tyldesley, βιώνουν την... «την επιρροή Tooney». Έτσι το περιγράφει η επικεφαλής ανάπτυξης των γυναικών και κοριτσιών του κλαμπ, προσθέτοντας: «Σίγουρα είχαμε αυξημένο ενδιαφέρον από κορίτσια. Θα έλεγα ότι από τις ηλικίες 13, 14, 15 και κάτω, ήταν μια σημαντική αύξηση… στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 10 έχουμε σχηματίσει δύο ομάδες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και ενδεχομένως να σχηματίσουμε και μια τρίτη».

Με τη Βόρεια Ιρλανδία να κάνει ιστορικό ντεμπούτο στο Euro 2022, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρόμοια τάση αναφέρεται κι εκεί. Η Lisburn Distillery FC – με έδρα το County Down – ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη της ακαδημία κοριτσιών!

Από την πλευρά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έχει θέσει ως στόχο 7.000 περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να παίζουν τακτικά σε συλλόγους βάσης έως το 2024, με μια γενική φιλοδοξία να φτάσουν τα 120.000 περισσότερα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο την ίδια χρονιά.

Στο ίδιο πνεύμα, αυτόν τον μήνα οι Lionesses έγραψαν μια επιστολή απαιτώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα δοθεί σε κάθε μαθήτρια η ευκαιρία να παίξει ποδόσφαιρο. Επί του παρόντος, μόνο το 44% των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία προσφέρουν στα κορίτσια ίση πρόσβαση στο ποδόσφαιρο!

Στο Ίπσουιτς, η Κέλι Μπρίτζις βοήθησε τους Shotley Rangers να σχηματίσουν την πρώτη τους ομάδα κοριτσιών για την ηλικιακή ομάδα κάτω των εννέα ετών. «Με κάθε παιχνίδι που κέρδιζαν οι Lionesses, τότε, ως συνέπεια αυτού, αρχίζαμε να λαμβάνουμε τυχαία μηνύματα στο Facebook με γονείς που ρωτούσαν για τα κορίτσια τους, αν υπήρχε κάτι για να εμπλακούν. Έτσι, είχε πραγματικά άμεσο αντίκτυπο στο να έχουμε μια ομάδα κοριτσιών».

Παρόλα αυτά, οι σύλλογοι βάσης γυναικών και κοριτσιών αντιμετωπίζουν συχνά ένα βουνό προκλήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και το προπονητικό προσωπικό.

Στην Ουαλία, ο Φιλ Μπάτλερ, προπονητής των Newport City Ladies, είπε πρόσφατα στην εφημερίδα National ότι χρειαζόταν περισσότερη χρηματοδότηση από τη βάση, χαρακτηρίζοντας τις εγκαταστάσεις στη νότια Ουαλία ως «απαίσιες».

Η Γουόρικ - Έλις, εν τω μεταξύ, λέει: «Ακόμα παλεύουμε με τις γυναίκες προπονήτριες να βγαίνουν μπροστά, πράγμα που είναι πραγματικά κρίμα γιατί στο Euro είδατε ότι υπήρχαν πολλοί προπονητές που ήταν γυναίκες… Νομίζω ότι αυτό πρέπει πραγματικά να είναι ο επόμενος τομέας, όπου θα αρχίζουμε να ψάχνουμε και να εμπλέκουμε περισσότερο τις γυναίκες σε αυτόν».

Πηγή: Guardian

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]