Αγγλία - Ισπανία: Πρόωρος τελικός στους «8» του Euro Γυναικών

Αγγλία - Ισπανία: Πρόωρος τελικός στους «8» του Euro Γυναικών

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

Η οικοδέσποινα που διέλυσε κάθε ρεκόρ στη φάση των ομίλων, απέναντι στην ελλιπή, πλην όμως διψασμένη να σπάσει το «ταβάνι» της, Ρόχα. Αγγλία και Ισπανία, δύο εκ των φαβορί, τίθενται αντιμέτωπες στον πρώτο ημιτελικό του φετινού Euro Γυναικών (20/7, 22:00).

Μετά από ένα άκρως χορταστικό μενού στη φάση των ομίλων, το Euro Γυναικών μπαίνει στην τελική ευθεία των νοκ-άουτ. Και την αυλαία ανοίγει το ζευγάρι που πολλοί θα πόνταραν πριν την πρώτη σέντρα της διοργάνωσης ότι θα δούμε στον μεγάλο τελικό της 31ης Ιουλίου. Τελικά, Αγγλία και Ισπανία διασταυρώνουν τα ξίφη τους έντεκα ημέρες νωρίτερα, στον πιο αμφίρροπο και με την προοπτική να μείνει στην ιστορία, αγώνα των προημιτελικών.

Για την οικοδέσποινα Αγγλία και το πώς έφτασε ως τους «8», οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ή καλύτερα, τα ρεκόρ. Οι Λέαινες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το βροντερό παρών του βρετανικού κοινού (αποκορύφωμα η πρεμιέρα μπροστά σε 68.000 στο «Ολντ Τράφορντ» που έθεσε ρεκόρ προσέλευσης σε τελική φάση Euro) και… σάρωσαν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους (Αυστρία, Νορβηγία, Βόρειο Ιρλανδία), κάνοντας το 3Χ3 με γκολ 14-0 (!) και σημειώνοντας ουκ ολίγες ιστορικές επιδόσεις: μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Euro γυναικών ή ανδρών (8-0 κόντρα στη Νορβηγία), περισσότερα γκολ σε φάση ομίλων (14), περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα (6), περισσότερες διαφορετικές σκόρερ σε έναν αγώνα (5, το ισοφάρισε), ενώ η Μπεθ Μιντ συγκεκριμένα έγραψε ιστορία ως η πρώτη που σκοράρει και στις τρεις αγωνιστικές του ομίλου, με επίσης αριθμό-ρεκόρ τα πέντε γκολ!

Η Αγγλία ήταν φαβορί για την κατάκτηση μέσα στην έδρα της και το πιστοποίησε με το παραπάνω, ωστόσο, ο πήχης πλέον ανεβαίνει και το απόλυτο τεστ ετοιμότητας για την παρθενική της στέψη (το έχασε στον τελικό το 1984 και το 2009) κρίνεται απέναντι σε έναν ανάλογου βεληνεκούς αντίπαλο.

Οι Φούριας Ρόχας τερμάτισαν δεύτερες στον δικό τους όμιλο πίσω από τη Γερμανία κι αν πει κανείς ότι δεν φάνηκαν επηρεασμένες από την απουσία της Τζένι Ερμόσο και κυρίως την πιο ξαφνική, της Αλέξια Πουτέγιας, θα πει ψέματα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι το ίδιο σύνολο που έχει ηττηθεί μόλις μία φορά στις τελευταίες 26 αναμετρήσεις της (από τη Γερμανία στον όμιλο, 2-0). Το δημιουργικό και επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του Χόρχε Βίλδα ήταν εξόφθαλμο, με την «τεσσάρα» κόντρα στη Φινλανδία να πλάθεται κυρίως μέσω στημένων φάσεων και το νικητήριο γκολ κόντρα στην Δανία να σημειώνεται από τη «χρυσή» αλλαγή της Καρντόνα στο 90’. Η δίψα για διάκριση και την παρουσία της στα ημιτελικά μόλις για δεύτερη φορά (πρώτη το 1997), όμως, καθιστά αδύνατο να ξεθωριάσει από πάνω της η στάμπα του φαβορί. Σύγκρουση «μεγατόνων» λοιπόν στο «Amex Stadium» της Μπράιτον, μπροστά σε περίπου 30.000 φιλάθλους.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]