Σκωτία: Πήρε στα σοβαρά το ποδόσφαιρο γυναικών και θέλει να το εκτοξεύσει

Σκωτία: Πήρε στα σοβαρά το ποδόσφαιρο γυναικών και θέλει να το εκτοξεύσει

Κώστας Ζάλιαρης

Νέα εποχή ανατέλλει στο ποδόσφαιρο γυναικών στη Σκωτία. Οι αποφάσεις για τις δύο κατηγορίες, ο αριθμός των ομάδων και ο στόχος για καθολική στήριξη και προώθηση του εγχειρήματος σε ολόκληρη την χώρα.

Η Premier League Σκωτίας στο επίπεδο των γυναικών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα πιο δυνατή. Ακόμα πιο ανταγωνιστική. Με απώτερο σκοπό όλων ν' αρχίσει πλέον όλο και περισσότερος κόσμος στη χώρα ν' ασχολείται με τις αναμετρήσεις των γυναικών. Και να ληφθεί μέριμνα για την προώθηση των ομάδων, των αθλητριών και των μεγάλων προσπαθειών που γίνονται από τη διοργανώτρια αρχή.

Η γενική γραμματέας της Scottish Women's Premier League, Μόλι Χάιντ, μαζί με την γενική διευθύντρια, Φιόνα ΜακΙντάιρ, υπέγραψαν πριν από μερικές μέρες τη συμφωνία για το νέο format του πρωταθλήματος γυναικών και η SPFL, μέσω του εκτελεστικού διευθυντή, Νιλ Ντονκάστερ, υποδέχθηκε την εξέλιξη με τιμή.

  • Δυο κατηγορίες, σύνολο 20 ομάδων

Η Ρέιντζερς στις αρχές του περασμένου Μάη για πρώτη φορά στην ιστορία της κατέκτησε το πρωτάθλημα γυναικών καταφέρνοντας να βάλει τέλος στην απόλυτη κυριαρχία της Glasgow City. Μετά και το μεταξύ τους 0-0, ακόμα κι αν απέμενε μια αγωνιστική για το φινάλε, οι «διαμαρτυρόμενες» πανηγύρισαν την παρθενική κατάκτηση του τίτλου για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022.

Το πρωτάθλημα εκείνο ολοκληρώθηκε με 10 ομάδες και από τη νέα σεζόν, αυτές θα γίνουν πλέον 12! Αυτό ορίζει το νέο format της SWPL1 με την δεύτερη κατηγορία του γυναικείου ποδοσφαίρου (SWPL2) να περιλαμβάνει άλλους 8 συλλόγους. Και με τα νέα δεδομένα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σκωτίας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας, προώθησης, προβολής και ενδιαφέροντος για τις γυναίκες.

Μέχρι πρότινος, αυτές ανήκαν στην Scotich Women's Football, ωστόσο, τώρα πλέον είναι κομμάτι της Ομοσπονδίας που τις υποδέχθηκε για τη νέα εποχή.

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία θα είναι οι:

Αμπερντίν, Σέλτικ, Νταντί Γιουνάιτεντ, Glasgow City, Glasgow Women, Χάμιλτον, Χαρτς, Χιμπέρνιαν, Μάδεργουελ, Πάρτικ Θιστλ, Ρέιντζερς, Σπάρτανς.

Οι 8 που θα βρίσκονται στην δεύτερη κατηγορία των γυναικών θα είναι οι:

Μπόρομιρ Θιστλ, Ιστ Φάιφ, Γκάρτκεϊρν, Κιλμάρνοκ, Μόντροουζ, Κουίνς Παρκ, Στ. Τζόνστον, Στέρλινγκ Γιουνιβέρσιτι.

  • Ένα τέλος εποχής σήμανε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου

Η Glasgow City στο επίπεδο των γυναικών στην Σκωτία ήταν η απόλυτη κυρίαρχος. Είχε πανηγυρίσει 14 διαδοχικά πρωταθλήματα, αφού καμία άλλη ομάδα δεν μπορούσε να την κοντράρει και να της κλέψει την κορυφή. Η Ρέιντζερς που πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα της προηγούμενης μορφής της Λίγκας, είχε να υπερηφανεύεται για τη... δεύτερη θέση του 2014. Ήταν ό,τι πιο κοντινό είχε καταλάβει προς το ρετιρέ, μέχρι που τελικά κατάφερε τον φετινό Μάιο να γίνει εκεί που θριάμβευσε στην αγωνιστική περίοδο.

Η δική της μεγάλη επιτυχία, οδήγησε σε φινάλε την μακρά εποχή όπου η Glasgow City έκανε κουμάντο. Και αυτή η αλλαγή στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, ήταν σαν ένα σημάδι για το κάτι καινούργιο που ερχόταν. Και να που ξυπνάει νέα μέρα για το ποδόσφαιρο των γυναικών.

Η Ρέιντζερς είχε πάρει 24 νίκες στα 26 παιχνίδια μέχρι και το 0-0 με τις περσινές πρωταθλήτριες και κάπως έτσι άλλαξε πλέον ο... μπροστάρης στον χορό. «Είναι τρομερά σημαντικό που αναγνωρίζεται πλέον η σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει για το γυναικείο ποδόσφαιρο για να φτάσουμε πλέον σε αυτό το σημείο και να μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία γι' ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι που έδειξαν τεράστια αφοσίωση στην επίτευξη του στόχου μας και μαζί τους θα συνεχίσουμε για το μεγαλύτερο αποτέλεσμα» είχε σχολιάσει η προσωρινή γενική διευθύντρια, Φιόνα ΜακΙντάιρ.

Μάλιστα, προσελήφθησαν από τις ομάδες, μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο της Scotish Women's Premier League, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα να είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν το άθλημα σε επίπεδο γυναικών στο σκωτσέζικο έδαφος, σε νέα, υψηλότερα σκαλιά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]