Melbourne Victory Afghan Womens Team

Η Εθνική Γυναικών του Αφγανιστάν βρήκε ελπίδα στην εξορία κι επέστρεψε στο γρασίδι

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οκτώ μήνες αφότου εκδιώχθηκε βίαια από την πατρίδα της, η Εθνική ομάδα γυναικών του Αφγανιστάν επέστρεψε στο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Οκτώ μήνες πριν η αγάπη για το ποδόσφαιρο ήταν κινητήριος δύναμη. Κι ένα μακρινό όνειρο. Οκτώ μήνες πριν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της πατρίδας τους και εκείνες αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Η εθνική ομάδα γυναικών του Αφγανιστάν όμως δεν τα παράτησε, βρήκε ελπίδα, βρήκε «ανάσα» κι άνθισε μακριά από τα χαλάσματα. Σημείωσε ένα ακόμα μνημειώδες βήμα στο μακρινό της ταξίδι. Στο τέλος Απριλίου (26/04) επέστρεψε επίσημα στο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Ένα μικρό γηπεδάκι στο Delahey Reserve, μισή ώρα με το αυτοκίνητο δυτικά της Μελβούρνης, στην Αυστραλία. Εκεί στεγάζονται πλέον οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες του Αφγανιστάν. Στην εξορία που τις ώθησε το καθεστώς των Ταλιμπάν. Εκεί πλέον ανασαίνουν ελεύθερες. Εκεί βγήκαν ξανά στο γήπεδο για τον πρώτο αγώνα τους στην Victoria's State League 4.

Φορώντας φανέλες που δεν φέρουν στο πίσω μέρος το όνομά τους, αλλά το μικρό ή κάποιο παρατσούκλι προκειμένου να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειάς του που βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν, έπαιξαν ενάντια στην ETA Buffalo. Ένιωσαν ξανά τη χαρά του παιχνιδιού. «Είναι τόσο ωραία. Παίξαμε ξανά ως ομάδα. Μαζί», είπε η Μουρφάλ στο ESPN. «Αυτό είναι το καλύτερο, ότι έχουμε η μία την άλλη και είμαστε ξανά μαζί. Το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό στην πραγματικότητα, γιατί έχουμε η μία την άλλη. Είναι μια τόσο ευχάριστη περίσταση για εμάς».

Το ταξίδι της προσφυγιάς για την Μουρφάλ και τις συμπαίκτριές της στην Αυστραλία ήταν γνωστό. Από τον περασμένο Αύγουστο είχε στηθεί μια επιχείρηση από τη FIFA και την Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFpro) για να σώσουν τις γυναίκες παίκτριες του Αφγανιστάν, επικοινωνώντας με κυβερνήσεις άλλων χωρών κι οργανώνοντας πτήσεις από την Καμπούλ για να τις φυγαδεύσουν.

Η ομάδα ήταν ανάμεσα στις εκατοντάδες αθλήτριες από το Αφγανιστάν που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από το καθεστώς των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. Γιατί; Γιατί είναι γυναίκες. Γιατί είναι γυναίκες αθλήτριες. Κι αυτό από μόνο του τις έθετε σε κίνδυνο διώξεων. Σε κίνδυνο για τη ζωή τους.

Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την έξοδό τους στην Αυστραλία η ομάδα με ενθάρρυνση της πρώην αρχηγού Καλίντα Ποπάλ, πήρε την απόφαση να παραμείνει μαζί ως «ένα κατά την άφιξή της στη νέα πατρίδα. Με αυτό τον τρόπο ήλπιζαν να υποβάλουν αίτημα στη FIFA, στις εθνικές ομοσπονδίες και κυβερνήσεις για να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται ως εκπρόσωποι του Αφγανιστάν. Για να μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στην παγκόσμια σκηνή.

Το ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης και έγκρισης από το διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα παραμένει ασαφές, αλλά υπό τη σημαία της Melbourne Victory FC AWT μπορούν να επιστρέψουν στο άθλημα που αγαπούν. Ο σύλλογος της A League παρέχει πλήρη επιχειρησιακή, διοικητική και προπονητική υποστήριξη στην ομάδα.

«Ήταν μια συγκινητική ημέρα», δήλωσε στο ESPN ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Melbourne Victory John Didulica. «Το να τις βλέπεις να παίζουν με τέτοια καρδιά, αφοσίωση και προσπάθεια ήταν όμορφο, πραγματικά όμορφο».

Η πρώτη αντίπαλος τους ήταν μια ομάδα με δική της ιστορία ξεριζωμού. Με ξεχωριστή κληρονομιά που απέκτησε στην αναζήτηση καταφυγίου. Η ETA Buffalo ιδρύθηκε από αιτούντες άσυλο από το Ανατολικό Τιμόρ που εγκαταστάθηκαν στη δυτική Μελβούρνη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

«Ταιριάζουμε (οι δύο ομάδες). Το ταξίδι τους, η ιστορία τους μοιάζει πολύ με την ιστορία μας και το δικό μας ταξίδι», δήλωσε ο πρόεδρος του Buffalo Jose Leong. «Ο σύλλογος μας ξεκίνησε το 1982 από μια ομάδα νεαρών προσφυγισσών. Άρα ταιριάζει απόλυτα που είμαστε αυτοί που τις καλωσορίζουμε».

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το παιχνίδι έληξε 0-0, αλλά είχε ιδιαίτερη σημειολογία και βαρύτητα για την Εθνική του Αφγανιστάν. Αυτή πάντως ήταν μονάχα η αρχή για την Melbourne Victory Afghan Womens Team η οποία την Κυριακή, την πρώτη μέρα του Μάη, έπαιξε τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα και σημείωσε την πρώτη της νίκη θριαμβεύοντας με 10-0 επί της Melton Phoenix!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]