Katrina_Gorry

Κατρίνα Γκόρι: Η Αυστραλή διεθνής που αψήφησε τις πιθανότητες, έμεινε έγκυος κι 6 μήνες μετά επέστρεψε στη δράση

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η 29χρονης μέσος έγινε μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση κι επέστρεψε στη δράση έξι μήνες μετά, δίνοντας δύναμη σε όλες τις επαγγελματίες αθλήτριες που θέλουν να βιώσουν τη μητρότητα.

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο η Κατρίνα Γκόρι τα έκανε όλα.

Έχει ακόμα στα χείλη της την γεύση της επιτυχίας. Δύο πρωταθλήματα Αυστραλίας, 1 Αμερικής. Δύο ατομικά βραβεία καλύτερης παίκτριας (το 2014) τόσο από την Ομοσπονδία της Αυστραλίας, όσο κι από εκείνη της Ασίας και περισσότερες από 78 συμμετοχές με το εθνόσημο. Υπήρχε όμως ένα πράγμα που πάντοτε ήθελε. Να γίνει μαμά.

Το ταξίδι της στην μητρότητα ήταν λίγο πιο περίπλοκο από το μονοπάτι που ακολούθησαν πολλές γυναίκες. Είχε συνηθίσει βλέπετε να βασίζει τη ζωή της γύρω από τον τετρατετή ποδοσφαιρικό κύκλο: Ασιατικό Κύπελλο, Παγκόσμιο Κύπελλο, Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγος χρόνος για ξεκούραση μετά. Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, η Γκόρι είδε σε αυτή την συγκυρία την μεγάλη της ευκαιρία να πραγματοποιήσει την επιθυμία της. Αποφάσισε μάλιστα να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη Νορβηγία στις υπηρεσίες της Avaldsnes βιώνοντας ένα σοβαρό τραυματισμό. Όταν πήγε στο πρώτο της ραντεβού για την εξωσωματική τα πράγματα άρχισαν να εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματίσει. «Δεν έρεπε να έχω περίοδο και μισή ώρα πριν μπω στην κλινική μου ήρθε», εξομολογείται σε συνέντευξή της. Ρώτησε λοιπόν τη γιατρό της, αν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκείνη τη μέρα και πήρε θετική απάντηση.

Το πρώτο βήμα ήταν οι ενέσεις ορμονών, ώστε να προετοιμάσει το σώμα της για τη μεταφορά του εμβρύου. Στη συνέχεια, μισή ώρα πριν από την πτήση της επιστροφής της στην Αυστραλία, μετέφεραν το έμβρυο. Ήταν τόσο αγχωμένη που θυμάται να κάθεται στην πτήση σχεδόν ακίνητη, με σταυρωμένα τα πόδια της, υπό το φόβο μήπως πέσει κάτω.

Επιστρέφοντας στη γενέτειρα πόλη της, Μπρίσμπεϊν, έμεινε 14 ημέρες καραντίνα όπως προέβλεπαν τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, κι έκανε τεστ εγκυμοσύνης συχνά προκειμένου να δει την εξέλιξη. Όταν άρχισε να φαίνεται μια αχνή κόκκινη γραμμή κάθισε στο κρεβάτι της και έβαλε τα κλάματα, αδυνατώντας να πιστέψει ότι αυτό που τόσο πόθησε συμβαίνει. Βγαίνοντας από την καραντίνα, η Γκόρι συνέχισε να αγωνίζεται για τους Brisbane Roar μέχρι να συμπληρώσει 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή της ξεκούρασης!

Οι συμπαίκτριές της βρίσκονταν στο Τόκιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κι η Γκόρι στο σπίτι της 38 εβδομάδων έγκυος και περίμενε τον ερχομό του κοριτσιού της. Της Χάρπερ. Η απουσία από το σπουδαίο αθλητικό ραντεβού με την εθνική ομάδα της χώρας της, δεν την πίκρανε. Ήξερε ότι είναι πολύ τυχερή που απέκτησε το μωρό της από την πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης με δότη σπέρματος.

Η Δρ. Έρνστ, η γυναικολόγος της, σημειώνει σχετικά, πως μόλις το 10-15% των γυναικών που χρησιμοποιούν δότη σπέρματος μένουν έγκυες από την πρώτη κιόλας προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας τη μικρή Χάρπερ ένα θαύμα. Κι αν η επιτυχημένη εξωσωματική αψήφησε τις ιατρικές πιθανότητες, η επιστροφή της Γκόρι στη δράση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αψήφησε τις δικές της προσδοκίες. Η γιατρός της είπε ότι είναι ίσως η πιο γρήγορο επιστροφή στον επαγγελματικό αθλητισμό που έχει δει.

Λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, η Γκόρι κατάφερε να ξεκινήσει pilates. Στις 8 εβδομάδες άρχισε το τρέξιμο, χτίζοντας σιγά - σιγά τη φυσική της κατάσταση. Σε έξι μήνες, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, παίζοντας για τους Brisbane Roar που την περίμεναν με ανυπομονησία. Η σεζόν της ομάδας στην A-League ξεκίνησε αρχές Δεκέμβρη και το να δώσει το παρών, έχοντας πλέον πολύ περισσότερη εκτίμηση κι αγάπη για το σώμα της, για την Γκόρι ήταν ένα προσωπικό στοίχημα.

Τον Γενάρη είδε το όνομά της στην αποστολή των Ματίλντας για το Κύπελλο Ασίας στην Ινδία, μα απέρριψε την κλήση, γιατί δεν ήθελε να αποχωριστεί την κόρη της. Έστρεψε όμως το βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 που φιλοξενείται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Όταν έκανα ένα βήμα μακριά από το ποδόσφαιρο για να αποκτήσω τη Χάρπερ, δεν ήξερα αν ήθελα να επιστρέψω. Υποθέτω ότι εκείνη την περίοδο μακριά από το μπάλα, ερωτεύτηκα ξανά το παιχνίδι. Είναι σκέτη απόλαυση τώρα και νομίζω ότι αυτό φαίνεται στο παιχνίδι μου. Σίγουρα ανυπομονώ να συναντηθεί η Χάρπερ με τις συμπαίκτριές μου και να μπορέσει να δει τόσες πολλές καταπληκτικές γυναίκες», τόνισε η Γκόρι τον Μάρτιο, έχοντας ήδη επιστρέψει στις υποχρεώσεις του συλλόγου της, κι έχοντας αποδεχτεί την κλήση στην Εθνική Αυστραλίας για τις φιλικές αναμετρήσεις με τη Νέα Ζηλανδία

Η πρώτη συμμετοχή με το εθνόσημο ήρθε μετά από 788 ημέρες απουσίας για την Γκόρι. Η Χάρπερ ήταν στις εξέδρες, κι η έμπειρη μέσος αγωνίστηκε σαν να μην έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία φορά. Σα να μην έχει υποστεί το σώμα της τις αλλαγές που φέρει η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός.

Απόδειξη; Η ανάδειξή της σε MVP του αγώνα.

Οι στιγμές που ανησύχησε ότι δεν θα τα καταφέρει, δεδομένου ότι η μονογονεϊκότητα είναι a priori δύσκολη, η οικογένειά της ήταν εκεί, δηλώνοντας παρών. Η μαμά της έπαιρνε την Χάρπερ για βόλτες στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της Γκόρι για να μη νιώθει την απουσία της.

Ο αγώνας της βέβαια είναι καθημερινός μα δεν φαίνεται κάτι εφικτό να την σταματήσει. Ισορροπεί τον θηλασμό, την ξεκούραση και τους χρόνους της για την προπόνηση, με το παιχνίδι με την Χάρπερ και φιλοδοξεί να δώσει το παρών στο Μουντιάλ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]