UEFA Women's Euro 2022

Euro 2022: Το sold out στα εισιτήρια του τελικού μέσα σε 43', τα φαβορί, οι εγκαταστάσεις

Μαριλένα Καλόπλαστου

Για δεύτερη φορά μετά τη διοργάνωση του 2015 που είδε θριαμβεύτρια τη Γερμανία, η Αγγλία φιλοξενεί το Euro Γυναικών (6-31 Ιουλίου) και το GWomen σας «ξεναγεί» στη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου Γυναικών.

Η εμβληματική Carnaby Street ο φημισμένος εμπορικός πεζόδρομος στην καρδιά του Λονδίνου, στο Soho, μετατράπηκε σε ένα γιγάντιο ποδοσφαιράκι. Φιγούρες ποδοσφαιριστριών και τεράστια ουράνια τόξα τοποθετήθηκαν για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της πώλησης των εισιτηρίων για τους 31 αγώνες του Euro 2022 Γυναικών που θα φιλοξενηθεί στην Αγγλία.

Το sold out

Η τελετή έναρξης θα φιλοξενηθεί στο «Όλντ Τράφορντ» στις 6 Ιουλίου και 100 ημέρες πριν, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 8 το πρωί, τέθηκαν προς γενική πώληση τα εισιτήρια. Μέχρι τις 08:43 όλες οι διαθέσιμες θέσεις για τον τελικό, όπως επίσης και για τον αγώνα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Αγγλία (για τον Α' Όμιλο) στο «σπίτι» της Σαουθάμπτον στις 15 Ιουλίου έγιναν ανάρπαστα!

Χρειάστηκε δηλαδή λιγότερο από μία ώρα - για την ακρίβεια 43 λεπτά- για να κάνουν «φτερά» όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια του τελικού του «Γουέμπλεϊ». Η UEFA ανακοίνωσε «sold-out» τέσσερις μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. (Πρόκειται για την πρώτη «φουρνιά» των εισιτηρίων προ-πώληση, συνεπώς θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου και το καλοκαίρι, την περίοδο διεξαγωγής του τουρνουά μεταξύ 6-31 Ιουλίου).

Τις προσεχείς ημέρες sold out ανακοινώθηκε και σε τέσσερα ακόμα παιχνίδια της φάσης των ομίλων: Βέλγιο - Ισλανδία, Αγγλία - Νορβηγία, Ιταλία - Ισλανδία, Νικητής του Β' ομίλου επιλαχών του Α'

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έδειξε ο κόσμος όλα δείχνουν ότι ο τελικός της 31ης Ιουλίου θα σπάσει το ρεκόρ προσέλευσης σε τελικό Euro ανδρών ή γυναικών, το οποίο κρατάει εδώ και 58 χρόνια, από τον τελικό του Euro 1964 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου»! Ενώ ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλήθηκαν (πάνω από 350.000), έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο των εισιτηρίων που δόθηκαν στο Euro 2017 στην Ολλανδία (240.045).

Σύμφωνα δε με τον Guardian τα εισιτήρια αγοράστηκαν από κατοίκους 89 χωρών. Το 48% από γυναίκες, με το 34% εξ' αυτών να είναι κάτω των 35 ετών!

Τα φαβορί

Το να μαντέψει κανείς τις ομάδες των τελευταίων φάσεων της διοργάνωσης, είναι πιο δύσκολο από ποτέ. Αρκετές χώρες βελτιώνονται γρήγορα, ωστόσο τα φαβορί για τη νίκη παραμένουν οι: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία.

Η Ολλανδία, η κάτοχος του Ευρωπαϊκού και φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, έχασε την επί μια πενταετία coach Sarina Wiegman, η οποία... χορογράφησε τον θρίαμβο του 2017. Πλέον βρίσκεται στο «τιμόνι» της Αγγλίας.

H Ρωσία έχει αποκλειστεί από τη FIFA, κι η αντικαταστράτια χώρα δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά η Πορτογαλία είναι το φαβορί.

Οι στοιχηματικές εταιρίες ποντάρουν πολύ και στην Ισπανία κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παικτριών από την Μπαρτσελόνα μία εξ' αυτών και η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο Αλέξια Πουτέγιας. Όμως, όσο καλή κι αν είναι η μεσοεπιθετικός των Καταλανών και η συμπαίκτριά της Τζένιφερ Ερμόσο, η ομάδα του Χόρχε Βίλντα είναι νεοεισερχόμενη στη μεγάλη διεθνή αγορά και παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη...

Αφού κέρδισε τα 8 από τα 12 Euro Γυναικών, η Γερμανία μπορεί να υπερηφανεύεται για την κραταιά της δύναμη και ποτέ δεν μπορεί να βγει εκτός των φαβορί. Ωστόσο βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση υπό την Martina Voss-Tecklenburg.

Η Γαλλία φαίνεται πάντα δυνατή στη θεωρία, μα σε κάθε τουρνουά δεν δικαιώνει τις προσδοκίες. Επί του παρόντος έχει 10 διαδοχικές νίκες.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία του Peter Gerhardsson, δευτεραθλήτρια κόσμου στην Ιαπωνία, δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Στις προαναφερθείσες προσθέστε την διοργανώτρια χώρα. Αφού έφτασε στους ημιτελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2015 και του 2019 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2017, η Αγγλία θέλει απεγνωσμένα να φτάσει στο πρώτο της τελικό μετά το Euro 2009 στη Φινλανδία, όταν έχασε με 6-2 από τη Γερμανία. Οι Lionesses φαίνονται σημαντικά ενισχυμένες υπό την Wiegman. Αήττητες σε εννέα παιχνίδια έχουν το πλεονέκτημα έδρας και κορυφαίο ταλέντο τις Φραν Κίρμπι, Λόρεν Χεμπ και Λούσι Μπρόνζ.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την πιο αδύναμη Νορβηγία που όμως ενισχύεται από την εξαιρετική Άντα Χέγκερμπεργκ.

Η αρχική φάση των ομίλων περιλαμβάνει επίσης τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία έχει προκριθεί για το πρώτο της μεγάλο τουρνουά και οι παίκτριες προετοιμάζονται για αυτό περνώντας επτά μήνες μακριά από τις καθημερινές τους δουλειές και σπουδές, ζώντας ως επαγγελματίες πλήρους απασχόλησης! Η Βόρεια Ιρλανδία δεν σκοπεύει απλώς να συμπληρώσει τη λίστα των συμμετεχόντων.

Τα γήπεδα

Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στα εξής στάδια:

Γουέμπλεϊ
Μπρέντφορντ
Μίλτον Κέινς
Όλντ Τράφορντ
Στάδιο των Ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι
Leigh Sports Village
Μπράμαλ Λέιν
Ρόδεραμς Νιου Γιορκ
Μπράιτον
Σαουθάμπτον

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]