H Ζωή Δημητράκου
25/05/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ζωή Δημητράκου στο GWomen: Από τα παγκόσμια πρωταθλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος

Από το παρκέ του WNBA και της Euroleague σε πρέσβειρα του πρώτου προγράμματος κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, η Ζωή Δημητράκου μας καλεί να αλλάξουμε όλοι μαζί φιλοσοφία και συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον

Στις 22 Μαρτίου 2009, η Ζωή Δημητράκου έγινε η πρώτη (και μοναδική, ως τώρα) Ευρωπαία επαγγελματίας καλαθοσφαιρίστρια που κατάφερε να πετύχει σε κάποιο αγώνα quadruple-double, δηλαδή διψήφιο νούμερο σε τουλάχιστον 4 στατιστικές κατηγορίες, αλλά και η τρίτη σε ολόκληρο τον κόσμο που το κατάφερε ποτέ.

Την συνέντευξη πήρε η Στεφανία Παπαδημητρίου

Έχει αγωνιστεί στο WNBA αλλά και την Euroleague, έχει υπάρξει παρουσιάστρια στην εκπομπή Mega Sports Weekend, μας έκανε παρέα στο lockdown με την εκπομπή της, Γυμναστική από Σπίτι και σήμερα, ως πρέσβειρα του πρώτου προγράμματος κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, μας βοηθά να αλλάξουμε όλοι μαζί φιλοσοφία και συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον. Με όνομα Just Go Zero, το πρόγραμμα αυτό της Polygreen, το οποίο θα ξεκινήσει από την Τήλο, έχει τη δύναμη να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο – το μόνο που χρειάζεται, είναι να το βοηθήσουμε κι εμείς.

Η ενασχόληση της Ζωής Δημητράκου με το sustainability ήταν κατά κάποιον τρόπο καρμική ενώ και η μητρότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο «Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό, για την γνωριμία μου με τον σύζυγό μου, καθώς είναι ένας άνθρωπος που δίνει διαρκώς έμφαση στον πολιτισμό, την παιδεία και την τέχνη – κάτι που κανείς δεν κάνει στον τομέα του περιβάλλοντος. Με έχει επηρεάσει πολύ, έχω αλλάξει κι εγώ σε διάφορα θέματα», μου εξήγησε.

Όλα αυτά έγιναν ενώ η ίδια είχε ήδη ξεκινήσει να ευαισθητοποιείται απέναντι στο περιβάλλον, εντάσσοντας καθημερινές και χρήσιμες συμβουλές οικολογίας στην εκπομπή της «Γυμναστική από σπίτι». Στόχος της εξάλλου είναι να προσφέρει στον γιο της το καλύτερο μέλλον που μπορεί να έχει, και για αυτό προσπαθεί καθημερινά.

Σήμερα, μέσω της ιδιότητας της ως ambassador του Just Go Zero αλλά και ως Διευθύντρια του Τομέα Ανακύκλωσης Κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Polygreen, αξιοποιεί το μεγάλο της δίκτυο στα social media για να μας κινητοποιήσει όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

«Αρκετές φορές θεωρούμε πως η κατάσταση δε μας αφορά, πως κάποιος άλλος, έξω από εμάς, θα προσφέρει τις λύσεις. Περιμένουμε ότι κάποιος άλλος θα σώσει τον πλανήτη, κάποιος άλλος θα φροντίσει τη γειτονιά μας. Όσο πεζό κι αν ακούγεται, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά. Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας, με τη διαφορά ότι δεν μας ανήκει – εμείς ανήκουμε σε αυτόν. Συχνά μέχρι τώρα έλειπε η σωστή πληροφόρηση αλλά και η εμπιστοσύνη ως προς τις λύσεις ανακύκλωσης. Αυτό το κενό καλύπτει το Just Go Zero. Μας δίνει έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και τις τεχνικές λύσεις για να φέρουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό αποτέλεσμα

image

«Αναζητώ την όμορφη πλευρά στα πράγματα»

Δίνοντας τόση προτεραιότητα στην εκπαίδευση, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο που η Ζωή Δημητράκου απευθύνεται στα παιδιά – όταν εκείνα μαθαίνουν κάτι, το επαναλαμβάνουν στο σπίτι και γίνεται τρόπος ζωής. Απλά και άμεσα, όπως δεν έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δίνει το παράδειγμα και αποδεικνύει στην πράξη ότι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής δεν είναι ακατόρθωτος, ο καθένας μας μπορεί το πετύχει εφαρμόζοντας κάποιες μικρές, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλαγές στην καθημερινότητά του.

«Όλα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πρέπει απλώς να βρούμε πώς θα το επικοινωνήσουμε. Είμαστε ένας λαός που δε θέλει να βλέπει άσχημες εικόνες, θέλει την όμορφη πλευρά κάθε κατάστασης. Εγώ αυτό προσπαθώ να μεταφέρω. Αυτό που μέχρι τώρα χαρακτηρίζαμε ως απόβλητο, απλά γιατί δεν μας ήταν πλέον χρήσιμο, ήρθε η ώρα να το δούμε σαν ένα υλικό, που μπορεί να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή σε κάποια άλλα χέρια. Για παράδειγμα τα υπολείμματα του καφέ μετρατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό για τις καλλιέργειες, τα ρούχα που δεν φοράμε πια μπορούν να ντύσουν άλλους ανθρώπους δίπλα μας, ενώ το χαρτί που δεν χρειαζόμαστε πλέον, μπορεί να αποτελέσει ξανά πρώτη ύλη για να τυπωθεί ένα βιβλίο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ζωή περισσότερων δέντρων», τόνισε.

H Ζωή Δημητράκου

Σ’ εμάς, προτείνει να ξεκινήσουμε από τα πολύ βασικά. Να έχουμε πάντα στην τσάντα μας το θερμός πολλαπλών χρήσεων για τον καφέ, το μεταλλικό μας καλαμάκι και το παγούρι για το νερό. «Έτσι, δεν αγοράζεις ούτε μπουκάλι, ούτε πλαστικό. Πάει κι αυτό».

Έπειτα, στο γραφείο έχουμε μαζί το ταπεράκι μας κι αποφεύγουμε το φαγητό απ’ έξω – «είναι και πιο υγιεινό, αλλά οι συσκευασίες δεν καταλήγουν στα σκουπίδια». Μας προτείνει να αγοράζουμε καλλυντικά σε γυάλινα μπουκαλάκια, σαμπουάν, conditioner κι αφρόλουτρα σε μπάρες κι όχι πλαστικά δοχεία.

Και, ξαφνικά, η προστασία του πλανήτη θα γίνει δική μας υπόθεση, χωρίς κόπο. Αλλά, ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό, χαρτί ή κάποιο άλλο ανακυκλώσιμο υλικό, σημαντικό είναι να φροντίσουμε μετά να ανακυκλωθεί.

image

«Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, εσύ πρέπει να μένεις προσηλωμένος στο όραμά σου»

Η Ζωή Δημητράκου έχει μάθει να εργάζεται σκληρά – είναι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες καλαθοσφαιρίστριες, άλλωστε. Αυτό είναι κάτι που της πέρασε ο πατέρας της που, όπως μου είπε, της έλεγε διαρκώς ότι «όποια κι αν είναι τα όνειρά σου, όσο ταλέντο κι αν έχεις, θα μπορέσεις να τα υλοποιήσεις μόνο με διαρκή προσπάθεια».

Μέχρι τώρα, σε ατομικό επίπεδο κατάφερε πολλά, και τώρα αυτό που την ενδιαφέρει είναι να «σκοράρει» και σε συλλογικό επίπεδο, που να ξεπερνά τα όρια μιας ομάδας και να αφορά μια ολόκληρη κοινωνία ή, γιατί όχι, και μία χώρα.

Η Ζωή ξέρει να διαχωρίζει τον στόχο από το όραμα: «Όταν οραματίζεσαι συμπεριλαμβάνεις, εκτός από τον εαυτό σου, όλους τους άλλους. Εγώ αυτήν τη στιγμή, για την Ελλάδα και το περιβάλλον έχω ένα όραμα και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, βρίσκονται μέσα σε αυτό», πρόσθεσε.

Έπαιξε ρόλο και το μπάσκετ σ’ αυτό; Πολύ πιθανό, αφού αυτό της δίδαξε την ομαδικότητα και, κυρίως, «το δυσκολότερο όλων: το να κάνεις λίγο πίσω, ώστε να βγουν οι άλλοι μπροστά όταν χρειάζεται».

Η Ζωή Δημητράκου

Η πρώτη εξάλλου εφαρμογή αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να επιτευχθεί ένα όραμα μόλις ξεκίνησε στην Τήλο, με το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, στην υλοποίηση του οποίου η Ζωή συμμετείχε ενεργά από την αρχή. «Η Τήλος είναι το νησί με ποσοστό ανακύκλωσης 86%, δηλαδή το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ακόμα πιο σημαντικό, είναι το μέρος που έχει επιτύχει μηδενική ταφή αποβλήτων. Στην Τήλο πλέον δεν υπάρχουν απόβλητα, ούτε κάδοι. Υπάρχουν μόνο υλικά που αποκτούν μέσα από το πρόγραμμά μας μια δεύτερη ζωή.»

«Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, εσύ πρέπει να μένεις προσηλωμένος στο όραμά σου».

Αυτό είναι κάτι που θέλει να περάσει και στον γιο της, τον Λεωνίδα. Είναι πολύ μικρός ακόμη, όμως είναι σημαντικό να μάθει να δουλεύει σκληρά και να εξελίσσεται, να μη μένει στάσιμος.

Αν μπορούσε να μιλήσει σε μία γυναίκα που έγινε πρόσφατα μαμά, θα τη συμβούλευε κάτι τόσο απλό, αλλά απαραίτητο: Να προσέχει τον εαυτό της. «Για να δώσουμε το 100% στο παιδί και να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένες, χρειάζεται να παίρνουμε κάποιες ώρες για τον εαυτό μας. Ελπίζω να έχουμε όλες μας βοήθεια για να είναι ευκολότερο, αλλά λίγος χρόνος – είτε στη δουλειά, είτε στο γυμναστήριο, είτε για προσωπική περιποίηση – είναι αναγκαίος για να επιστρέφουμε με φορτισμένες μπαταρίες, και το παιδί το εισπράττει».

Όταν έχεις καταφέρει τόσα πολλά, τόσο νωρίς, έχεις πρότυπα, άραγε; Για την Ζωή Δημητράκου ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί να οραματιστεί τι θέλει να καταφέρει, δηλαδή που θέλει να βρίσκεται, για παράδειγμα, σε 10 χρόνια από τώρα.

«Ο κάθε ένας από εμάς είναι μια ξεχωριστή μονάδα με διαφορετικές καταβολές και παραστάσεις. Για αυτό καλό είναι να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους, αλλά να προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητές μας. Να γινόμαστε πάντα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας», είπε.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]