wilson
05/05/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

WNBA: Δέκα «διαμάντια» που αξίζει να απολαύσεις (vids)

Νίκος Καρφής

Η σεζόν στο WNBA ξεκινά σε λίγες ώρες και το GWomen ξεχωρίσει δέκα παίκτριες που αξίζει να παρακολουθήσεις.

Η σεζόν στο WNBA ξεκίνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και οι Chicago Sky θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους. Η ομάδα της Κάλια Κόπερ και της Κάντας Πάρκερ επικράτησε των Phoenix Mercury στους τελικούς και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Φέτος για άλλη μια σεζόν η λίγκα αναμένεται συναρπαστικό και το Gazzetta Women ξεχωρίζει 10 παίκτριες που αξίζουν την προσοχή μας και θα μας απασχολήσουν με τα πεπραγμένα τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

10. Liz Cambage - Los Angeles Sparks - Σέντερ (14.2 πόντους, 8.2 ριμπάουντ, 1.6 μπλοκ πέρυσι)

Έντεκα χρόνια μετά την είσοδο της στο WNBA, η Κάμπατζ παίζει επιτέλους στην ομάδα με την οποία ήθελε να αγωνίζεται, τις Los Angeles Sparks. Οι Sparks θέλουν να ξεχάσουν την περσινή σεζόν και για αυτό το λόγο πρόσθεσαν στο δυναμικό τους μια κορυφαία ψηλή. Η Λιζ επιδιώκει φέτος να βάλει περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι της κοντά και μακρά στο καλάθι. Φυσικά η δύναμη και το μέγεθος της την κάνουν ένα υπερόπλο σε άμυνα και επίθεση για τον σύλλογο από το LA. Mην ξεχνάμε πως η σταρ του WNBA και της Εθνικής Αυστραλίας, Λιζ Κάμπατζ είχε μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε.

9. Elena Delle Done - Washington Mystics - Small Forward/Shooting Guard (41 πόντοι και 13 ριμπάουντ σε 52 λεπτά πέρυσι)

Πάει καιρός από τη στιγμή που η Ντελ Ντον κέρδισε τον πρώτο της τίτλος στο WNBA με της Mystics το 2019. Τότε είχε γίνει η μοναδική παίκτρια στην ιστορία που μπήκε στο club του 50-40-90 (εντός παιδιάς, τρίποντα, βολές). Από τότε η έμπειρη παίκτρια έχει πατήσει παρκέ σε μόλις τρία παιχνίδια, ενώ δεν αγωνίστηκε και στη σεζόν της φούσκας λόγω προβλημάτων υγείας με τη μέση της. Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό το πως θα παρουσιαστεί τη φετινή σεζόν. Αν γυρίσει υγιής και δυνατή, δεν υπάρχει καμια αμφιβολία πως θα αποτελέσει μία εκ των κορυφαίων και ποιοτικότερων παικτριών στη λίγκα. Η Ντελ Ντον στο παρελθόν έχει κατακτήσει σε δύο περιπτώσεις το βραβείο του MVP.

8. Kahleah Copper - Chicago Sky - Guard/Forward (14.4 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ πέρυσι)

Τις τελευταίες δύο σεζόν η παίκτρια των Sky άλλαξε επίπεδο και θεωρείται πλέον από τις σημαντικότερες στη λίγκα. Στην postseason του 2021 έκανε τα ματς της ζωής της και αποτέλεσε την μυστικό κλειδί του Chicago στον δρόμο για τον τίτλο. Στα playoffs μέτρησε 17.7 πόντους με 52% στα σουτ, ενώ κατέβαζε 5.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 10 ματς των playoffs. Όλα αυτά της επέτρεψαν να αναδειχθεί MVP των τελικών και οι Sky θα στηρίξουν πολλά πάνω της και φέτος με σκοπό να έχουν άλλη μια ονειρική σεζόν. Η Κόπερ πάντα εμφανίζεται στα ματς που κρίνονται πολλά, κάτι που έδειξε και πέρυσι με την εντυπωσιακή παρουσία της.

7. Candace Parker - Chicago Sky - Guard/ Forward (13.3 πόντοι, 8.4 ριμπάουντ, 4 ασίστ πέρυσι)

Μια πολύ έμπειρη σταρ του WNBA. Η σεζόν που πέρασε ήταν μαγική για την σπουδαία Κάντας Πάρκερ. Πήγε στη γενέτειρα της το Σικάγο και το βοήθησε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του στο WNBA. Παράλληλα κάνει και σχολιασμό και ανάλυση στο ΝΒΑ, αλλά και στο WNBA. Έχει πατήσει τα 36, αλλά η εμπειρία και η ποιότητα της για άκομη μια φορά θα αποτελέσουν όπλα στη φαρέτρα των Chicago Sky. Τα ηγετικά της χαρακτηριστικά και η ικανότητα της να ηρεμεί και να καθοδηγεί την ομάδα της στα δύσκολα, είναι δύο στοιχεία που μας έχει δείξει τόσα χρόνια και συνεχίζει να το κάνει, μαγεύοντας στα παρκέ.

6. Τina Charles - Seattle Storm - Center (23.4 πόντοι, 9.6 ριμπάουντ)

Tην σεζόν που πέρασε στην Ουάσινγκτον μέτρησε 23.4 πόντους κατά μέσο όρο, τον καλύτερο της καριέρας της. Φέτος θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα στις Storm, η οποία αποτελεί την τρίτη ομάδα της τις τελευταίες τρεις σεζόν. Ψάχνει εναγωνίως έναν τίτλο. Δεν θα έχει μαζί της την Γκράινερ, η οποία συνεχίζει να κρατείται στη Ρωσία, όμως η ποιότητα του Seattle θα δώσει την ευκαιρία στην Τσαρλς να διεκδικήσει το πρώτο δαχτυλίδι της. Από τις κορυφαίες σέντερ στη λίγκα που όμως δεν έχει στεριώσει τα τελευταία χρόνια, αφού αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία για τον τίτλο.

5. Skylar Diggins-Smith - Phoenix Mercury - Guard (17.7 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ πέρυσι)

Η Ντίγκινς Σμιθ βοήθησε τις Mercury να φτάσουν μέχρι τους τελικούς, εκεί όπου ηττήθηκαν από τις Chicago Sky. Στο Τόκιο πήρε και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς με την Team USA. Η συνέπεια στην απόδοση της την χαρακτηρίζει και η ποιότητα της είναι αδιαμφισβήτητη. Βρέθηκε στο TOP 10 στο player efficiency rating (PER), συνεισφέροντας σε πολλές κατηγορίες. Ταίριαξε υπέροχα με την σταρ του Phoenix και θρύλο του WNBA, Ταουράσι.

4. Sylvia Fowles - Minnesota Lynx - Center (16.1 πόντοι, 10 ριμπάουντ πέρυσι)

Η σεζόν που ξεκινά θα είναι και η τελευταία βόλτα για την φοβερά Φόουλς. Η Σίλβια έχει αναδειχθεί δύο φορές MVP των τελικών, ενώ είναι στην κορυφή της λίστας με τα ριμπάουντ στο WNBA. Tη σεζόν που μας πέρασε έκανε παπάδες στην άμυνα και για τέταρτη φορά στην καριέρα της αναδείχθηκε κορυφαια αμυντικός. Σούταρε με το εντυπωσιακό 64% και ήταν το σημείο αναφορά στη ρακέτα της ομάδας της. Έχει γράψει το όνομα της με χρυσά γράμματα στο WNBA και φέτος θέλει να πει αντίο με το κεφάλι... ψηλά, παλεύοντας για άλλον έναν τίτλο.

3. Αja Wilson - Las Vegas Aces - Forward (18.3 πόντοι, 9.3 ριμπάουντ, 1.3 μπλοκ)

Είναι μόλις 25 ετών, ωστόσο το ταλέντο και η ποιότητα της ξεχειλίζουν. Έχει στην κατοχή της ένα βραβείο MVP, αλλά και ένα χρυσό Ολυμπιακού μετάλλιο. Οι Aces πέρασαν σε νέα εποχή με την νέα προπονητή τους, Μπέκι Χαμόν και στο παρκέ η Ουίλσον θα συνεχίζει να κάνει κουμάντο ως η ηγέτης αυτής της ομάδας. Πέρυσι αποκλείστηκε από το Phoenix στα playoffs και φέτος θα ψάξει την εκδίκηση και τον τίτλο που λείπει από τη συλλογή της. Είναι η μεγάλη ελπίδα για την ομάδα από το Las Vegas για να φτάσει επιτέλους στη Γη Της Επαγγελίας.

2. Jonquel Jones - Connecticut Sun - Forward (19.4 πόντοι, 11.2 ριμπάουντ

Το 2021 έδειξε τρομερή βελτίωση στο παιχνίδι της, οδηγώντας το Connecticut στο κορυφαίο ρεκόρ (26-6) της regular season. Πήρε το βραβείο της MVP, ενώ έγινε η πρώη παίκτρια ever με βραβείο πιο βελτιωμένης παίκτριας και MVP στην καριέρα της. Κυρίαρχη στο παιχνίδι και με μεγάλο επιθετικό ρεπερτόριο με έφεση στο τρίποντο. Καταθέτει τα διαπιστευτήρια της σε κάθε ματς τόσο στον επιθετικό όσο και στον αμυντικό τομέα. Eίχε double double σε μέσο όρο πόντων και ριμπάουντ, όντας η στάρ των Sun και μεγάλη ελπίδα για κάτι σπουδαίο φέτος.

1. Βreanna Stewart - Seattle Storm - Forward (20.3 πόντοι, 9.6 ριμπάουντ)

Το 2020 ήταν η απόλυτη κυρίαρχος της λίγκας με τα όσα έκανε στους τελικούς, οδηγώντας το Seattle στο πρωτάθλημα. Όχι μόνο πήρε την κούπα, αλλά σκούπισε τις Aces για τον δεύτερο τίτλο σε διάστημα τριών ετών. Η Μπριάνα ήταν φαβορί για να πάρει το MVP πέρυσι πριν τραυματιστεί. Πλέον είναι υγιής, ξεπέρασε τον τραυματισμό στον αχίλλειο και αναζητά ξανά την κορυφή. Το Seattle πήρε τα 10 τελευταία ματς της postseason στα οποία έπαιξε η Στιούαρτ, κάτι που δείχνει και την επίδραση της. Tην έχουμε θαυμάσει και στην Ευρώπη, όπου με τη φανέλα της UMMC Ekaterinburg κατέκτησε τη Euroleague, αλλά και το πρωτάθλημα Ρωσίας το 2021. Επίσης αναδείχθηκε MVP της Euroleague.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]