samiraasghari
03/11/2022

ΔΟΕ: Η Σαμίρα Ασγκάρι αγωνιά για τον γυναικείο αθλητισμό του Αφγανιστάν και ζητά γυναίκες προπονήτριες

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Αφγανή Σαμίρα Ασγκάρι, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), δηλώνει ότι η χώρα της έχει γίνει «φυλακή» για τις γυναίκες υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν αλλά ελπίζει ότι η ισλαμιστική ομάδα μπορεί να πεισθεί και να τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό. Η λύση που προτείνει είναι οι γυναίκες να αναλάβουν τον γυναικείο αθλητισμό.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πιστεύουν στον νόμο της Σαρίας που περιορίζει σημαντικά τις ελευθερίες των γυναικών, επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του περασμένου έτους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αρκετά είναι, έκτοτε, τα παραδείγματα γυναικών που έχουν φυγαδευτεί από τη χώρα και πια ζουν αλλού ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Πρόσφατα, μάλιστα, είδαμε το Εθνικό πρωτάθλημα ποδηλασίας γυναικών του Αφγανιστάν να διεξάγεται στην Ελβετία με όλες τις συμμετέχουσες να ζουν εκτός Αφγανιστάν. Σε εκείνο το πρωτάθλημα, οι αδερφές Χασιμί έστειλαν μήνυμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Λίγες μέρες αργότερα, ακόμη μία φωνή γυναίκας από το Αφγανιστάν έρχεται να διατρανώσει για τα δικαιώματα των γυναικών και τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό, την οποία οι Ταλιμπάν έχουν αφήσει στο περιθώριο. Η Σαμίρα Ασγκάρι είναι το νεότερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και το πρώτο από το Αφγανιστάν. Η 28χρονη έχει φύγει από το Αφγανιστάν και διαμένει πια στην Τουρκία αφού εγκατέλειψε την πατρίδα της για να προχωρήσει τις σπουδές της στην Ελβετία όμως δηλώνει ότι παραμένει σε καθημερινή επαφή με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Αφγανιστάν και τους αθλητές που ζουν στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος.

Η ίδια, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας για την ισότητα των φύλων στο οποίο παρεβρέθηκε, μίλησε στο insidethegames για την κρίση που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

ασγηαρι

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν μιλάμε για τις γυναίκες στον αθλητισμό καθώς οι Ταλιμπάν δεν επιτρέπουν καμία ενασχόληση των γυναικών με οποιοδήποτε σπορ ενώ δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν ούτε στο σχολείο: «Ο κόσμος γνωρίζει ότι οι πόρτες των σχολείων είναι κλειστές για τις γυναίκες του Αφγανιστάν και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις γυναίκες. Είναι σαν φυλακή για κάθε κορίτσι ή γυναίκα στο Αφγανιστάν. Εκπλήσσομαι από το πώς ο κόσμος παρακολουθεί και δεν αναλαμβάνει καμία δράση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συνεχιστεί έτσι, οπότε είναι πολύ δύσκολο για τις γυναίκες όταν πρόκειται για τον αθλητισμό και για τις αθλήτριες φαίνεται σαν να μην υπάρχει καθόλου το θέμα».

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να αθλούνται. Η Ασγκάρι πρότεινε στη ΔΟΕ να «επικοινωνήσει προσεκτικά» με τους Ταλιμπάν και προτείνει να τοποθετηθούν γυναίκες προπονήτριες υπεύθυνες για τον γυναικείο αθλητισμό στη χώρα της. «Αν λένε ότι ο αθλητισμός δεν είναι για τις γυναίκες, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το επόμενο βήμα είναι να φέρουμε γυναίκες προπονήτριες. Ο γυναικείος αθλητισμός πρέπει να ελέγχεται από γυναίκες. Αυτό είναι εφικτό. Δίνοντας το παράδειγμα του Ιράν, έχουν πρωταθλήτριες και κορυφαίες αθλήτριες από διάφορα ομαδικά αθλήματα. Ίσως μπορούμε να παρέμβουμε με μια τέτοια ιδέα ότι ο γυναικείος αθλητισμός θα πρέπει να καθοδηγείται από γυναίκα. Αυτό ίσως ανοίξει την πόρτα για επικοινωνία σχετικά με τον αθλητισμό με τις γυναίκες και με τους Ταλιμπάν».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ο οργανισμός του λαμβάνει «διαφορετικά μηνύματα» από το Αφγανιστάν σχετικά με την προσέγγισή του για τις γυναίκες στον αθλητισμό. Περισσότερες γυναίκες από άνδρες αποτελούσαν την 47μελή ομάδα του Αφγανιστάν στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης στην Κόνια τον Ιούλιο, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στη ΔΟΕ τον περασμένο Νοέμβριο να επιτρέψουν σε Αφγανούς αθλητές και ομάδες να αγωνιστούν διεθνώς. Ωστόσο, αργότερα επιβεβαιώθηκε από τη ΔΟΕ ότι όλες οι συμμετέχουσες γυναίκες ζούσαν εκτός Αφγανιστάν όταν αγωνίζονταν.

Η Ασγκάρι δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη ότι η προσέγγιση της ΔΟΕ στην επικοινωνία με τους Ταλιμπάν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα: «Όσο βλέπω την κατάσταση νομίζω ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε μια καλύτερη λύση ή τουλάχιστον σε μια καλύτερη πρόοδο. Πρέπει να ακολουθήσουμε τη ροή, να κάνουμε μικρά βήματα και να επικοινωνήσουμε προσεκτικά με τους Ταλιμπάν, αλλιώς θα καταρρεύσουν όλα τα επιτεύγματα που είχε όλος ο πληθυσμός. Νομίζω ότι η προσέγγιση είναι σωστή για την ώρα και η ΔΟΕ υποστηρίζει πλήρως τους Αφγανούς αθλητές» δήλωσε.

Η Ασγκάρι είναι το νεότερο άτομο που γίνεται μέλος της ΔΟΕ και το πρώτο από το Αφγανιστάν μετά την εκλογή της το 2018 σε ηλικία 24 ετών και εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες της στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και το δημόσιο βήμα που τους δίνουν για να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικά στη χώρα της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]