Η Nonaka Miho σε αγώνα αναρρίχησης
25/06/2022

Μίχο Νονάκα: Η πρώτη ασημένια Ολυμπιονίκης της αναρρίχησης

Ελένη Τζάντασεκ

Η Γιαπωνέζα Μίχο Νονάκα ανήκει στη νέα γενιά αθλητών της αναρρίχησης και ξεχωρίζει για το δυναμικό στυλ της

Η Μίχο Νονάκα ξεκίνησε να σκαρφαλώνει όταν ήταν 9 και δεν σταμάτησε ποτέ. Η 25χρονη αθλήτρια γεννήθηκε στο Τόκιο, σε μια οικογένεια αναρριχητών- ο πατέρας της έκανε αναρρίχηση στα βουνά και η μεγαλύτερη αδερφή της το γυμναστήριο. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη Νονάκα και την αδερφή της ήταν το κίνητρό της για να συνεχίσει να σκαρφαλώνει και να βελτιώνεται, μέχρι που έγινε μέλος της εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας στα 16 της κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην παγκόσμια σκηνή το 2013.

Η πορεία της Γιαπωνέζας αναρριχήτριας δείχνει πως δουλεύει αργά αλλά σταθερά και η μέθοδός της αποδίδει. Το 2015, την πρώτη φορά που συμμετείχε στα Bouldering World Cups, κέρδισε την 3η θέση. Την επόμενη χρονιά βγήκε δεύτερη, ενώ το 2018 βρέθηκε επιτέλους στην κορυφή του βάθρου. Βγήκε επίσης δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2016 και πρώτη στο Ασιατικό Πρωτάθλημα το 2015.

Όταν ξεκίνησε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όπου οι αθλητές θα αγωνίζονταν και στα τρία events της αναρρίχησης -ταχύτητα, bouldering, υψος- η Νονάκα αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο στην άκρη την αγάπη της για το bouldering και να προσπαθήσει να βελτιωθεί και στα άλλα δύο στυλ. Οι προσπάθειές της ανταμείφθηκαν το 2019, όταν κέρδισε τρία εθνικά κύπελλα στο bouldering, την ταχύτητα αλλά και στη συνολική βαθμολογία. Η πρόκριση για το Τόκιο δεν άργησε να έρθει.

Καθώς οι Ολυμπιακοί πλησίαζαν, η Νονάκα τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να μείνει εκτός μικρότερων διοργανώσεων, αλλά είχε μάθει να μην βασίζεται πια σε ένα μόνο event για να ανεβάσει τη βαθμολογία της. Στους Αγώνες του Τόκιο η Νονάκα τερμάτισε 3η στην ταχύτητα και στο bouldering και 5η στο ύψος, κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στον πρώτο ολυμπιακό αγώνα αναρρίχησης.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]