Uber
19/05/2022

Όταν οι γυναίκες επιλέγουν και το τιμόνι του ταξί και την Uber…

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την δουλειά πίσω από το τιμόνι της Uber.

Ο κλάδος των ταξί, ένας επαγγελματικός χώρος που ακόμη θεωρείται από πολλούς ανδροκρατούμενος, έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να αλλάζει. Όχι δραστικά, αλλά τα στερεότυπα έχουν σπάσει για τα καλά. Έχει πλέον να επιδείξει αρκετές γυναίκες οδηγούς που πιάνουν το τιμόνι δημιουργώντας το δικό τους επαγγελματικό μονοπάτι. Η επιλογή για μια γυναίκα να ακολουθήσει την καριέρα της επαγγελματία οδηγού, μπορεί στην αρχή να φαντάζει απίθανη, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μια πρακτική λύση ή ακόμη και ένα παιδικό όνειρο.

Για όποιο λόγο, όμως, και εάν μια γυναίκα έχει επιλέξει να γίνει οδηγός ταξί, η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη της τεχνολογίας με τη δημιουργία πλατφορμών όπως η Uber, φαίνεται να ευνοεί σημαντικά την απόφασή τους να μείνουν και να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο στον κλάδο, χάρη στην ασφάλεια και την ευελιξία που προσφέρεται.

Το ρεπορτάζ μας το κάναμε… ως επιβάτες, χρησιμοποιώντας το app της Uber. Η Γλυκερία για παράδειγμα αποφάσισε να γίνει οδηγός ταξί το 2001, αφήνοντας πίσω της μια επιτυχημένη καριέρα μάνατζερ σε μια εταιρεία τηλεκατευθυνόμενης πώλησης. Mια από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς ταξί που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα της Uber ως οδηγός UberTaxi, μας τόνισε πως η ασφάλεια που της παρέχει η εφαρμογή είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά της. «Μπορώ να ελέγξω τις βαθμολογίες των πελατών που θα πάρω στο ταξί, και αν είναι χαμηλές, να επιλέξω να μην τους παραλάβω, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες όπου υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα. Επίσης, εάν συμβεί κάτι σοβαρό, ξέρω ότι η Uber θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος».

Για την Γλυκερία, η “ποιότητα” των επιβατών είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο επιλέγει να συνεργαστεί με την Uber, ενώ η επαφή με τους τουρίστες που της προσφέρει η πλατφόρμα την κάνει να νιώθει πως είναι «η φίλη τους στην Ελλάδα, η οικοδέσποινά τους». Χαμογελώντας μάλιστα μας λέει ότι… βρήκε και τη δική της φωνή μέσω της δυνατότητας της εφαρμογής να βαθμολογήσει και η ίδια τον πελάτη.

uber

Ως επιβάτες συναντήσαμε και την Χριστίνα. Γι’ αυτήν το επάγγελμά της είναι… οικογενειακή υπόθεση. Πριν από 25 χρόνια πήρε την απόφαση να βαδίσει στα βήματα του πατέρα της ακολουθώντας «το παιδικό της όνειρο». Στην πλατφόρμα της Uber δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο, γιατί την κάνει να νιώθει πιο ασφαλής. «Μπήκα στην πλατφόρμα γιατί πιστεύω ότι η Uber αποδείχθηκε μια πρωτοποριακή εταιρεία που προσφέρει ασφάλεια και στον οδηγό και στον επιβάτη. Μέσα από την πλατφόρμα έχω τη δυνατότητα να κοινοποιήσω όλες τις διαδρομές μου για όλες τις ώρες που δουλεύω σε κάποιο δικό μου πρόσωπο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, γιατί αυτό με κάνει να νιώθω πιο ασφαλής. Το ίδιο βέβαια μπορούν να κάνουν και οι επιβάτες κοινοποιώντας τη διαδρομή σε κάποιο δικό τους πρόσωπο», μας είπε. «Πόσες φορές μάλιστα ως γυναίκες δεν έχουμε μπει στο ταξί και έχουμε περάσει ολόκληρη τη διαδρομή μιλώντας στο τηλέφωνο με κάποιο οικείο μας πρόσωπο, ώστε να γνωρίζει και κάποιος άλλος που είμαστε. Η ασφάλεια είναι σημαντική και για τον οδηγό και για τον επιβάτη».

Και συνέχισε… επί προσωπικού: «Οι πιο ευχάριστες στιγμές της ημέρας μου στο ταξί είναι με τους επιβάτες της Uber. Οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν μια ξεχωριστή ‘ποιότητα’. Παρατηρώ ότι είναι πιο υπεύθυνα άτομα και φυσικά βλέπω ότι υπάρχει και μια θετικότητα, ένα χαμόγελο και μια ευγένεια όταν θα μπουν στο ταξί σου. Και νομίζω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους, και για τους επιβάτες και για τους οδηγούς. Γιατί όλοι θέλουν να δουν ένα ευχάριστο πρόσωπο απέναντί τους και εγώ ως οδηγός χαίρομαι να εξυπηρετώ τέτοιους ανθρώπους».

Και εμείς, βέβαια, με τη σειρά μας, είναι σημαντικό να πούμε πως χαιρόμαστε να μπαίνουμε σε ταξί με τέτοιους οδηγούς και ακόμα περισσότερο να στηρίζουμε τις γυναίκες του επαγγέλματος, που μπορεί να είναι λίγες, αλλά… κάνουν τη διαφορά!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]