Το «ασανσέρ» της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου

Νίκος Γιαννούλας Νίκος Γιαννούλας
Το «ασανσέρ» της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου
Ας κοιτάξει κάποιος το λαμπάκι του υπέρβαρου, διότι ο κίνδυνος παραμονεύει.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε κάθε ανελκυστήρα υπάρχει μια ένδειξη υπέρβασης του επιτρεπόμενου βάρους. Η οποία όταν ανάψει είτε ο ανελκυστήρας δεν ξεκινά είτε, αν ξεκινήσει, κινδυνεύει να επιστρέψει στο έδαφος με πάταγο.

Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου θυμίζει το τρέχον διάστημα ακριβώς αυτή την περίπτωση. Ένας ανελκυστήρας ευκαιριών κινεζικής προέλευσης υπόσχεται ανοδική πορεία, αλλά δεν φαίνεται αρκετός να χωρέσει όλους τους μνηστήρες και να τους πάει ψηλά.

Πόσες είναι οι νέες μάρκες αυτοκινήτου στην Ελλάδα;

Για να γίνω πιο σαφής: Από το 2023 έως και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται όλες οι νέες μάρκες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αλλά και αυτές που αναμένονται -μέσω επίσημων ανακοινώσεων- εντός του έτους. Ο αριθμός θα σας εκπλήξει -και δεν παίρνω όρκο ότι δεν έχω ξεχάσει μερικές.

1. MG
2. BYD
3. KGM
4. Seres
5. DFSK
6. Dongfeng
7. Leapmotor
8. Smart
9. Omoda|Jaecoo
10. Lynk & Co
11. Farizon
12. Foton
13. Geely
14. Chery
15. BAIC
16. Changan
17. Xpeng
18. Maxus

 

Οι παραπάνω μάρκες έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες που ήδη γνωρίζουμε και έχουν παρουσία δεκαετιών στην ελληνική αγορά. Μια αγορά που ακόμα δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση, καθώς οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων είναι στο μισό αυτών του 2009. Χωρίς ορατή διάθεση για απότομη αύξηση.

Μάλλον δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ειδικός, ούτε ειδήμων για να αντιληφθείς ότι με αυτά τα δεδομένα, οι μάρκες που αναφέρονται παραπάνω είναι είτε θνησιγενείς, είτε αρκετά ισχυρές ώστε να υποκαταστήσουν άλλες, παραδοσιακές, και να βρουν τη θέση τους σε μια μικρή αγορά.

Από τις γνωστές μας μάρκες που δεν θα αντέξουν στην κινεζική επέλαση, οι περισσότερες ανήκουν λίγο ως πολύ στους ίδιους ομίλους που διαγκωνίζονται για μια θέση στον ανελκυστήρα κινεζικής ευκαιρίας που προαναφέραμε. Και με δεδομένο ότι τα στελέχη αυτών των εταιρειών έχουν τεράστια εμπειρία τόσο σε κανονικές, όσο και σε συνθήκες κρίσης και ακραίων μετασχηματισμών της αγοράς, δημιουργείται μια απορία: Γιατί προωθούν νέες εταιρείες που πιθανώς δεν θα έχουν μέλλον ή εταιρείες που ανταγωνίζονται αυτές που σήμερα αντιπροσωπεύουν;

Μάλλον γιατί μπορούν είναι η απάντηση και γιατί σκέφτονται ως εξής: "Αν οι κινεζικές μάρκες έχουν δυναμική, εμείς θα είμαστε κερδισμένοι. Αν πάλι κάποιες από τις παραδοσιακές μάρκες εξαφανιστούν από την κινεζική επέλαση, εμείς θα μπορούμε να ρεφάρουμε".

Τα παραπάνω ισχύουν προφανώς για Ομίλους με τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες μάρκες στο portfolio των εισαγωγικών τους δραστηριοτήτων και με μεγάλα δίκτυα επίσημων εμπόρων σε όλη τη χώρα. Για τους μικρότερους, ο ανελκυστήρας δεν φαίνεται να ξεκινά ποτέ. Ευτυχώς, γιατί είναι καλύτερα να χάσεις μια ευκαιρία ανόδου, παρά να βρεθείς από μεγάλο ύψος σε ελεύθερη πτώση.

Photo Credit: Escon Elevators

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Νίκος Γιαννούλας
Νίκος Γιαννούλας

Ο Νίκος Γιαννούλας είναι ειδικός δημοσιογράφος αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας από το 1992. Έχει εργαστεί στα περιοδικά Auto Motor und Sport, Auto Τρίτη, Moto Τρίτη, 4 Τροχοί και Quattroruote. Από το 1999 έως και το 2011 ήταν διευθυντής επικοινωνίας στον όμιλο επιχειρήσεων Σφακιανάκη. Το 2015 ξεκίνησε η συνεργασία του με την ενότητα αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας gMotion by gazzetta, στην οποία το 2021 ανέλαβε επικεφαλής.