Αμέλια Έρχαρτ: Η ιστορία του αγνώστου αυτοκινήτου της θρυλικής αεροπόρου

Αμέλια Έρχαρτ: Η ιστορία του αγνώστου αυτοκινήτου της θρυλικής αεροπόρου
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ανακοινώθηκε ότι το Cord 812 Phaeton της Έρχαρτ έγινε το 33ο αυτοκίνητο που εισήχθη στο National Historic Vehicle Register των ΗΠΑ.

Τιμώντας στο πρόσωπο της Αμέλια Έρχαρτ όλες τις γυναίκες που έχουν πρωτοπορήσει, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Hagerty Drivers Foundation ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο της θρυλικής αεροπόρου εισήχθη στο National Historic Vehiclw Register. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καταγράφει οχήματα που είναι σημαντικά για την αυτοκίνηση. Το αυτοκίνητο θα εκτίθεται στο κοινό τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο πάρκο National Mall στην Ουάσινγκτον.

Το άγνωστο στους περισσότερους Cord 812 Phaeton έγινε το 33ο όχημα που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση (δείτε εδώ όλα τα υπόλοιπα). Η Έρχαρτ – πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό – αγόρασε το πολυτελές αμερικάνικο αυτοκίνητο το 1936. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, πριν εξαφανιστεί πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό το καλοκαίρι του 1937. Ο άνδρας της Έρχαρτ, Τζορτζ Πάτναμ, πούλησε το Cord λίγους μήνες αργότερα.

Cord 812 Phaeton

Το Cord 812 Phaeton άλλαξε πολλά... χέρια τις επόμενες δεκαετίες και χωρίστηκε τελικά σε κομμάτια. Ένας συλλέκτης, ο Ρέι Φόστερ, κατάφερε να συναρμολογήσει το αυτοκίνητο και να του πουλήσει στη συνέχεια στον τωρινό του ιδιοκτήτη, την εταιρεία JBS Collection. Το Cord επέστρεψε στην αρχική του κατάσταση μέσω εταιρείας που ειδικεύεται στην αναπαλαίωση οχημάτων, την LaVine Restorations.

Η αμερικάνικη εταιρεία Cord ιδρύθηκε το 1929 από τον Έρετ Λόμπαν Κορντ, όμως οδηγήθηκε στην πτώχευση το 1937, κυρίως λόγω προβλημάτων αξιοπιστίας των αυτοκινήτων. Το 812 Phaeton έφθασε σε μήκος τα 5 μέτρα και εφοδιαζόταν με V8 κινητήρα, ο οποίος απέδιδε σε δύο εκδόσεις 125 και 170 ίππους.

Cord 812 Phaeton

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!