Extreme E: Ο Βασίλης Ορφανός μας «ταξιδεύει» στο επόμενο πεδίο μάχης

Πάνος Σεϊτανίδης
Extreme E: Ο Βασίλης Ορφανός μας «ταξιδεύει» στο επόμενο πεδίο μάχης
Το πρωτάθλημα ηλεκτρικών SUV πατάει ξανά γκάζι και ο Έλληνας αναβάτης αποκρυπτογραφεί τα μυστικά της Αντοφαγκάστα.

H Extreme E είναι ένας θεσμός που συνδυάζει συναρπαστικό θέαμα, με ουσιαστικά μηνύματα. Σε αυτόν μάχονται ηλεκτρικά SUV, τα Odyssey-21, όμως οι «πίστες» είναι στημένες σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη – κι όχι τυχαία.

Στόχος είναι μέσω αυτού του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν μερικά σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου motorsport, είτε ως αγωνιζόμενοι (Σεμπαστιέν Λεμπ, Κάρλος Σάινθ) είτε ως ιδιοκτήτες ομάδων (Λούις Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ), είναι να αναδείξει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και ταυτόχρονα να προάγει την ισότητα των φύλων, αφού κάθε ομάδα έχει μεικτή οδηγική σύνθεση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η δράση μεταφέρεται στη Χιλή, στη μακρινή Αντοφαγκάστα, εκεί όπου διεξάγεται ο τέταρτος γύρος της σεζόν του 2022 – το Copper X-Prix. Καθώς στη σύνθεσή μας έχουμε τον μοναδικό Έλληνα που έχει αγωνιστεί σε εκείνα τα αφιλόξενα εδάφη, τον Βασίλη Ορφανό, δεν θα μπορούσαμε να μη του ζητήσουμε να μας «ταξιδέψει» σε εκείνο το σημείο του πλανήτη.

Extreme E

Ο Βασίλης μας είπε…

«Είχα την τύχη να αγωνιστώ στην ευρύτερη περιοχή της Αντοφαγκάστα στο πλαίσιο του Ράλλυ Ντακάρ του 2011 που είχε διεξαχθεί στη Λατινική Αμερική. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Χιλής, κοντά στα σύνορα με το Περού. Το συγκεκριμένο σημείο έχει δύο ιδιαιτερότητες που αξίζει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά. Η πρώτη, πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα. είναι ότι από εκεί ξεκινά η περίφημη έρημος Ατακάμα. Η δεύτερη -εξίσου σημαντική- ιδιαιτερότητα, είναι πως αυτό το μέρος βρέχεται δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό.
Όμως ας δούμε την κάθε μία ξεχωριστά. Η Ατακάμα είναι η τρίτη σε μέγεθος έκταση ερήμου στον κόσμο, μετά από την Σαχάρα στην Αφρική και την Γκόμπι στην Μογγολία. Είναι όμως και το πιο άνυδρο μέρος στον πλανήτη γη, αφού έχει να βρέξει πάνω από 20.000 χρόνια! Ναι, σωστά διαβάσατε! Αυτό συμβαίνει γιατί η οροσειρά των Άνδεων που ακολουθεί σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα 5.000 μέτρα, εμποδίζει τα σύννεφα να βρέξουν.


Βασίλης Ορφανός

Για τη δεύτερη ιδιαιτερότητα, αρκεί να φανταστείτε την εικόνα που θα σας μεταφέρω, να αγωνίζεσαι μέσα στην έρημο, σε βαθιά λευκή άμμο και ταυτόχρονα να βλέπεις το βαθύ μπλε χρώμα του Ειρηνικού Ωκεανού! Μαγική εικόνα, με αυτές τις εναλλαγές των χρωμάτων να είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου και την ψυχή μου. Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι διοργανωτές της Extreme E αποφάσισαν να διεξαχθεί ο αγώνας εκεί – πέρα φυσικά από τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν στο γνώριμο πνεύμα του θεσμού.
Άλλωστε ο ιδρυτής και οραματιστής του Ράλλυ Ντακάρ, ο Τιερί Σαμπίν, στην ερώτηση «Τι είναι το Ντακάρ;», είχε απαντήσει: «Είναι μια πρόκληση για αυτούς που συμμετέχουν και ένα όνειρο για αυτούς που μένουν πίσω! Αυτό το όνειρο ακολούθησα και εγώ, προκειμένου να αγωνιστώ στον αγώνα θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού
».

Βασίλης Ορφανός

Φωτογραφίες: Extreme E, Βασίλης Ορφανός

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!