MotoGP, Ολλανδία: Ο Μπανάια στην pole συντρίβοντας το ρεκόρ πίστας

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Ολλανδία: Ο Μπανάια στην pole συντρίβοντας το ρεκόρ πίστας
Ο Πέκο Μπανάια ήταν εξαιρετικά γρήγορος στο Άσεν και πήρε άλλη μία pole position.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Ολλανδίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP είχαν για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πέκο Μπανάια με την εργοστασιακή Ducati. Ο Ιταλός στην πορεία του προς την pole position «έκανε κομμάτια» το ρεκόρ πίστας και η πρωτιά του δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο. Ο Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha πήρε τη 2η θέση, που τον αφήνει ικανοποιημένο ενόψει του αυριανού αγώνα, ενώ ο Χόρχε Μαρτίν της Pramac Ducati πήρε την 3η θέση.

Q1

Παρότι το πρωινό ήταν ηλιόλουστο στο Άσεν, λίγο πριν από το ξεκίνημα των κατατακτήριων πυκνά μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την πίστα. Κάτω από αυτήν την απειλή, οι οδηγοί που έπαιρναν μέρος στο Q1 βγήκαν αμέσως στην πίστα για να κάνουν τους γρήγορους γύρους τους. Για κάποιους όμως τα πράγματα πήγαν στραβά από την αρχή. Ο Ενένα Μπαστιανίνι κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το τέλος του pit lane, πριν η Ducati του σταματήσει να δουλεύει. Ο Ιταλός έτρεξε πίσω στο γκαράζ της Gresini για να πάρει τη δεύτερη μοτοσικλέτα του και να επιστρέψει στην πίστα, με τους μηχανικούς του να δίνουν επίσης αγώνα δρόμου για να την ετοιμάσουν.

Οι αναβάτες της ΚΤΜ έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα, με τον Μιγκέλ Ολιβέιρα να σημειώνει αρχικά τον καλύτερο χρόνο και τον Μπραντ Μπίντερ να τον ακολουθεί στη 2η. Ο Τζοάν Μιρ της Suzuki ήταν 3ος, μπροστά από τους Αντρέα Ντοβιτσιόσο (Yamaha) Ρέμι Γκάρντνερ (ΚΤΜ) και Άλεξ Μάρκεθ (Honda). O Μορμπιντέλι της εργοστασιακής Yamaha έκανε άλλη μία απογοητευτική εμφάνιση, δείχνοντας ανήμπορος να πλησιάζει στις πρώτες θέσεις.

Μετά την απαραίτητη στάση για φρέσκα μαλακά ελαστικά, οι αναβάτες επέτστεψαν στην πίστα για την τελευταία και αποφασιστική προσπάθειά τους. Οι ελπίδες του Τζοάν Μιρ δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, όταν σημείωσε μιαν ανώδυνη πτώση, αλλά ο Ισπανός κατάφερε να ανέβει ξανά στη μοτοσικλέτα του και να συνεχίσει. Έκανε και μια γρήγορη προσπάθεια, αλλά δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 4η θεση.

Τελικά, ήταν οι δύο αναβάτες της ΚΤΜ εκείνοι που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις και την πρόκριση για το Q2. Ο Μπίντερ κατάφερε να βελτιώσει το χρόνο του και ανέβηκε στην πρώτη θέση, με διαφορά λίγο μικρότερη από 1 δέκατο του δευτερολέπτου από τον Ολιβέιρα. Ο Λούκα Μαρίνι της VR46 Ducati σημείωσε τον 3ο χρόνο.

Αποτελέσματα Q1

q1

Q2

Η απειλή της βροχής παρέμεινε αμείωτη στο Άσεν και έτσι το ξεκίνημα του Q2 ήταν το ίδιο φρενήρες με το Q1: όλες οι μοτοσικλέτες βγήκαν αμέσως στην πίστα για τις πρώτες γρήγορες προσπάθειες. Από το ξεκίνημα οι χρόνοι έπεσαν, με τον Χόρχε Μαρτίν να σπάει το ρεκόρ πίστας ήδη από την πρώτη του προσπάθεια, μπροστά από τους Φάμπιο Κουαρταραρό, που ήταν μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός, Πέκο Μπανάια και Τζακ Μίλερ.

Με την πρώτη προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί για όλους, οι μοτοσικλέτες επέστρεψαν στα γκαράζ τους, τα φρέσκα μαλακά ελαστικά μπήκαν στους πίσω τροχούς και ξεκίνησαν οι τελευταίοι και πιο αποφασιστικοί γύροι. Το κλισέ περί των «σπασμένων χρονομέτρων» ήταν απόλυτα ταιριαστό το απόγευμα στο Άσεν. Ο Μπανάια έριξε ακόμα περισσότερο το ρεκόρ πίστας που είχε σημειώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο Μαρτίν και πήρε την πρώτη θέση.

Ο χρόνος του Ιταλού δεν απειλήθηκε μέχρι το τέλος και μόνο ο πάντα ικανός στις κατατακτήριες Φάμπιο Κουαρταραρό κατάφερε να τον πλησιάσει και να πάρει τη 2η θέση, μπροστά από τον Μαρτίν, που στα τελευταία λεπτά δεν απέφυγε τα μικρά λάθη και έμεινε στην 3η θέση. Αρκετοί αναβάτες, όπως ο Αλέιξ Εσπαργκαρό, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον τελευταίο γύρο τους καθώς στην πίστα υπήρχαν κίτρινες σημαίες λόγω της πτώσης του Μίλερ.

Ο Μάρκο Μπεζέκι της VR46 Ducati έκανε πολύ καλή εμφάνιση και πήρε την 4η θέση, ενώ ο Αλέιξ Εσπαργκαρό με την Aprilia έμεινε στην 5η θέση και θα έχει δίπλα του στην 6η θέση τον Τζακ Μίλερ με την Ducati. Από την 3η σειρά θα εκκινήσουν οι Ζοάν Ζαρκό, Μιγκέλ Ολιβέιρα και Άλεξ Ρινς και ακολούθησαν οι Μπραντ Μπίντερ, Μάβερικ Βινιάλες και Τακάκι Νακαγκάμι.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ.

Αποτελέσματα Q2

q2

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!