Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση

Gazzetta team
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τριχόπτωση

bet365

Παρατηρείτε υπερβολική τριχόπτωση τον τελευταίο καιρό;

Φοβάστε ότι θα χάσετε οριστικά τα μαλλιά σας; Υπάρχει κληρονομικότητα αραίωσης μαλλιών στην οικογένεια σας; Ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης Διευθυντής της Derma Hair Clinic και τ. Διευθυντής της Δερματοχειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών περιγράφει αναλυτικά τα στάδια ανάπτυξης των τριχών και το κύριο αίτιο της ανδογενετικής αλωπεκίας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο gazzetta.gr.

Πολύ συχνά ακούμε τη φράση “έκοψα τα μαλλιά μου για να δυναμώσουν”, ωστόσο οι φάσεις του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών είναι τρεις και δεν επηρεάζονται από το κούρεμα ή το χτένισμα, αναφέρει ο Δρ. Καραλέξης και στη συνέχεια εξηγεί.

Κατά την αναγενή φάση τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται και δημιουργούνται νέες τρίχες. Η περίοδος αυτή περίπου 2-6 χρόνια.

Στην καταγενή φάση η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση και ο χρόνος διάρκειας της είναι από 2 εβδομάδες έως και 2 μήνες.

Η τελογενής φάση αποτελεί το τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής των τριχών και διαρκεί 3-6 εβδομάδες. Στην φάση αυτή γίνεται αδράνεια του θύλακα της τρίχας και σιγά σιγά τα μαλλιά πέφτουν. Στη θέση τους αναπτύσσονται νέες τρίχες και όλο αυτό επαναλαμβάνεται. Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν βρίσκονται όλες οι τρίχες στο ίδιο στάδιο της ανάπτυξης τους. Επίσης, η πτώση 100 περίπου τριχών καθημερινά θεωρείται φυσιολογική και δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα κύρια αίτια της τριχόπτωσης

H τριχόπτωση έχει πολλά αίτια. ‘’Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ένα από τα κυριότερα αίτια της τριχόπτωσης και αποτελεί εξελικτικό φαινόμενο.’’, προσθέτει ο Δρ. Καραλέξης. Αν και έχει συνδεθεί με τους άνδρες, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πολύ συχνά και στις γυναίκες.

Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) αποτελεί νούμερο ένα αιτία της πτώσης των τριχών καθώς αυξημένα επίπεδα της οδηγούν σε ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Είναι μία ορμόνη που παράγεται και στα δύο φύλα αλλά κυρίως στους άνδρες αφού δίνει χαρακτηριστικά όπως τριχοφυΐα και σωματική μάζα. Αν και ενισχύει την ανάπτυξη τριχών στο σώμα, στα μαλλιά έχει δυστυχώς αντίθετα αποτελέσματα.

Πως λοιπόν η διυδροτεστοστερόνη (DHT) επηρεάζει τα τριχοθυλάκια;

Ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης εξηγεί: “ Όταν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής αυξηθούν σημαντικά δεν αναπτύσσονται νέες τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό συμβαίνει καθώς η διυδροτεστοστερόνη (DHT) προσβάλλει το θύλακα και στη συνέχεια ενεργοποιεί ένα γονίδιο που προκαλεί αλωπεκία.

Πως μπορεί κανείς να εμποδίσει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης (DHT) ;

Για να αντιμετωπίσει κανείς την παραγωγή της DHT και της αλωπεκίας θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπείες για να αναστείλει την 5 άλφα αναγωγάση. Έτσι, μπλοκάρει το ένζυμο 5aR, το οποίο είναι υπεύθυνο για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Ο θύλακας μένει υγιής και νέα μαλλιά αναπτύσσονται κανονικά.

Συνοψίζοντας, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η DHT που δημιουργεί την ανδρογενετική αλωπεκία, διαφορετικά θα επιδεινώνεται και όλο και περισσότερα μαλλιά θα χάνονται. Αυτό επιτυγχάνεται με τοπικές αγωγές, από του στόματος χορήγηση φαρμάκων ή εγχύσεις. Σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα προχωρήσει αρκετά και παρατηρηθεί μεγάλη αραίωση στην περιοχή του τριχωτού η μόνη λύση για την αποκατάσταση των τριχών στο σημείο είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Σε κάθε περίπτωση ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός που θα εκτιμήσει τη βλάβη και θα προτείνει την καλύτερη αντιμετώπιση.

Ο Ιατρός κ. Καραλέξης εξειδικεύεται επίσης σε περιπτώσεις κλινικής δερματολογίας , όπως η ακμή και οι ουλές ακμής.

Απόστολος Καραλέξης

Δερματολόγος

https://www.karalexis.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα