#ΜένουμεΣπίτι: Δοκιμάζουμε 5 συνταγές για burger από τον σεφ Παύλο Τζάνο!

Δημήτρης Βέργος
#ΜένουμεΣπίτι: Δοκιμάζουμε 5 συνταγές για burger από τον σεφ Παύλο Τζάνο!

bet365

Το gazzetta.gr με τη βοήθεια του σεφ Παύλου Τζάνου σας προτείνει να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας σπίτι φτιάχνοντας και απολαμβάνοντας ένα απλό και λαχταριστό homemade burger!

Εδώ στο gazzetta.gr θεωρούμε σημαντικό να επικοινωνούμε με τον κόσμο αυτές τις μέρες της καραντίνας για να μπορούμε όλοι μαζί να περνάμε όσο το δυνατόν πιο όμορφα τον καιρό μας μέσα στο σπίτι! Συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μουσική, διάβασμα βιβλίων, ωραίες σειρές και ταινίες είναι μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο εκμεταλλευόμενοι με ποιοτικό τρόπο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω αυτές τις μέρες του κορονοϊού.

Τι άλλο όμως μπορούμε να κάνουμε; Να πάμε μια… βόλτα από την κουζίνα μας και να μαγειρέψουμε! Άλλωστε το μαγείρεμα αποτελούσε πάντα μια δημιουργική διαδικασία. Ακόμα και μερικοί που μπορεί να τους φαίνεται λίγο βαρετό, αυτές τις μέρες μέσα στο σπίτι έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν γιατί μπορεί να τους ενθουσιάσει και να βρουν με αυτόν τον τρόπο ένα νέο χόμπι!

Και τι καλύτερο από το να φτιάξετε λοιπόν το δικό σας homemade burger! Αφού δεν μπορούμε να το απολαύσουμε σε κάποιο ωραίο μπεργκεράδικο αυτήν την περίοδο, έχουμε τη δυνατότητα με τα υλικά από το σούπερμαρκετ να το δημιουργήσουμε και να το απολαύσουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας!

Ο καλός φίλος και σεφ, Παύλος Τζάνος ετοίμασε για όλους εσάς τους αναγνώστες του gazzetta.gr 5 απλές συνταγές για σπιτικό νόστιμο μπέργκερ, με τα υλικά, τον τρόπο δημιουργίας του burger, αλλά και το στήσιμο στο πιάτο σας!

Βρείτε τη συνταγή της προτίμησής σας δια χειρός Παύλου και… καλή σας απόλαυση!

1: Classic cheese (για 4 burgers)
-Κιμάς μοσχαρίσιος 800γρ (σπάλα)
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
20 ml ελαιόλαδο
Πλάθουμε τον κιμά και φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια των 200γρ. Ψήνουμε σε πλατώ (εάν υπάρχει) ή σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Πρόταση : medium ψήσιμο
-4 ψωμάκια burger με ή χωρίς σουσάμι. Βάζουμε λίγο βούτυρο εσωτερικά και εξωτερικά στο ψωμάκι και "φρυγανίζουμε" για να θωρακίσουμε το ψωμάκι.
-μαρούλι Iceberg
-ντομάτα φρέσκια σε φέτες λεπτές
-ketchup
-μαγιονέζα
-τυρί cheddar σε φέτες
-αγγουράκι τουρσί
*κρεμμύδι, bacon προαιρετικά

Λίγο πριν τελειώσουμε το ψήσιμο του μπιφτεκιού, βάζουμε το cheddar ώστε να λιώσει και να "αγκαλιάσει" το μπιφτέκι.

Στήσιμο: Κάτω ψωμάκι, μαγιονέζα, Iceberg, αγγουράκι τουρσί σε φέτες, ντομάτα, μπιφτέκι, κέτσαπ, πάνω ψωμάκι. Εύκολο, γρήγορο και σίγουρα νόστιμο!

2: American style bacon cheese
-Κιμάς μοσχαρίσιος (όπως στο classic cheese)
-bacon σε φέτες
-cheddar
-αυγό τηγανιτό
-Iceberg
-ντομάτα
-καραμελωμένο κρεμμύδι
-BBQ sauce
-μαγιονέζα
-4 ψωμάκια burgers

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι: 1 κρεμμύδι μεγάλο, ζάχαρη καστανή 2 κουταλιές της σούπας, μπαλσάμικο ξύδι 150ml,νερό 100 ml

Σωτάρουμε το κομμένο σε λωρίδες κρεμμύδι σε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το μπαλσάμικο και το νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να χαθούν τα περιττά υγρά. Η υφή του θα πρέπει να είναι σαν μια μαρμελάδα.

Στήσιμο: Ψωμάκι κάτω, μαγιονέζα, Iceberg, ντομάτα, καραμελωμένο κρεμμύδι, μπιφτέκι (θυμόμαστε ότι έχουμε βάλει το cheddar πάνω του), αυγό τηγανιτό, bacon ψημένο, BBQ sauce, πάνω ψωμάκι. Χριστέ μου!

3: Chicken bacon
-φιλέτο κοτόπουλο (πανέ) (700-800 γρ φιλέτο κοτόπουλο)
-bacon
-μαγιονέζα
-αγγουράκι τουρσί
-κάπαρη
-1κρεμμύδι ξερό άσπρο
-Μαγιονέζα
-μουστάρδα
-Iceberg
-cheddar
-γάλα φρέσκο
-πάπρικα γλυκιά
-onion rings
-4 ψωμάκια burger

Για το πανάρισμα: αλεύρι, αυγό, πάνκο (ή φρυγανιά τριμμένη)

Ανοίγουμε τα φιλέτα κοτόπουλου ώστε να μοιάζουν περιμετρικά με το ψωμάκι. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Τα αφήνουμε μέσα στο γάλα για περίπου 2 ώρες μέσα στο ψυγείο. Το γάλα βοηθάει στο να μαλακώσει το κοτόπουλο. Οταν τα βγάλουμε, περνάμε τα φιλέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και μετά από το πάνκο (ή την φρυγανιά). Αφήνουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα ώστε να σφίξει λίγο το πανάρισμα.

Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε τα φιλέτα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για μισή ώρα. Εναλλακτικά, βάζουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί μέσα. Τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί ώστε να φύγει όσο γίνεται το λάδι. Τα ψωμάκια τα έχουμε θωρακίσει με το βούτυρο.

Φτιάχνουμε μια sauce: ψιλοκόβουμε το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη και το κρεμμύδι σαν να το έχουμε περάσει από multi. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα (3 κουταλιές), τη μουστάρδα (1 κουταλιά), το αγγουράκι, το κρεμμύδι και την κάπαρη. Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Στήσιμο: Ψωμάκι κάτω, sauce, Iceberg, κοτόπουλο, bacon, onion rings (τηγανισμένα ή ψημένα στον φούρνο), ξανά sauce, ψωμάκι πάνω.

4: The vegetarian
-0,5 kg κινόα
-2 καρότα
-1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό
-1 πατάτα μεγάλη
-1 ματσάκι μαϊντανό
-2 κουταλιές κορν φλάουρ
-1 κουταλιά αλεύρι
-κρεμμυδάκια φρέσκα (αυτά που μοιάζουν με πράσο)
-Iceberg
-ντομάτα σε φέτες
-τυρί Γκούντα σε φέτες
-onion rings
-γιαούρτι 150gr
-μια κουταλιά άνηθος ψιλοκομμένος
-αλάτι
-πιπέρι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αφού τα έχουμε ψιλοκόψει την πατάτα, τα καρότα, και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και την κινόα (θέλει περίπου 15' βράσιμο). Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και μετά τα ανακατεύουμε με το κορν φλάουρ και το αλεύρι.

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμύδι και αλάτι πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε και τα onion rings (τηγάνι ή ψήσιμο στο φούρνο). Για τη σως γιαούρτι. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε με το γιαούρτι και προσθέτουμε αλάτι πιπέρι.

Στήσιμο: Ψωμάκι, σως γιαούρτι, Iceberg, ντομάτα, μπιφτέκι λαχανικών, τυρί Γκούντα σε φέτες, ξανά σως, ψωμάκι.

5: Hot dog dirty style
- λουκάνικα Φρανκφούρτης
-ψωμάκια μακρόστενα για hot dog
-Κρεμμύδι ξερό
-λάχανο άσπρο σε λεπτές λωρίδες
-καρότο σε λεπτές λωρίδες
-μαγιονέζα
-ζάχαρη
-αλάτι
-μουστάρδα

Παίρνουμε το λάχανο και το καρότο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη και αφήνουμε για μισή ώρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε σε λίγο βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τα λουκάνικα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά.

Παίρνουμε τα ψωμάκια, αλείφουμε με βούτυρο και τα θωρακίζουμε (όπως κάναμε με τα ψωμάκια του Burger). Στραγγίζουμε καλά το λάχανο με το καρότο και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα φτιάχνοντας μια σαλάτα coleslaw.

Στήσιμο: Ψωμάκι ανοιχτό, coleslaw, λουκάνικο, κρεμμύδι, μουστάρδα. Προαιρετικά βάζουμε Tabasco.

 

Τελευταία Νέα