Έχεις ιδέα πόσο φαγητό σπαταλιέται κάθε μέρα;

Gazzetta team
Έχεις ιδέα πόσο φαγητό σπαταλιέται κάθε μέρα;

bet365

Η σπατάλη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα του σύγχρονου κόσμου.

Ένας εθελοντής του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» γράφει για τα ανυπολόγιστα οφέλη που μπορούν να φέρουν μερικές ώρες εθελοντικής εργασίας στους συμπολίτες μας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι γίνεται με τα αδιάθετα προϊόντα στους πάγκους των λαϊκών αγορών της χώρας; Έχεις ψωνίσει ποτέ φρούτα ή λαχανικά, βλέποντας πως στον ίδιο πάγκο υπάρχουν προϊόντα πολύ ώριμα, τα οποία έχουν μάξιμουμ μια-δυο μέρες ζωής και προτιμάς τελικά να τα αφήσεις, επιλέγοντας για το ψυγείο σας κάτι που θα κρατήσει περισσότερο;

Η σπατάλη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα του σύγχρονου κόσμου. Σύμφωνα με την μελέτη του Σουηδικού Ινστιτούτου Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αυτό ισοδυναμεί με 1.3 δις τόνους φαγητού! Το βρετανικό Ινστιτούτο Μηχανικών σε έρευνά του σημείωσε ότι το 30-50% του συνολικού φαγητού που παράγεται, στην ουσία πετιέται στα σκουπίδια. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τους εμπόρους, αλλά κάθε κρίκο της αλυσίδας, από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές, καθώς πολλά τρόφιμα μένουν αναξιοποίητα στο ψυγείο μας μέχρι να καταλήξουν στον κάδο.

Στον δυτικό κόσμο, πάνω από το 50% του food wasting λαμβάνει χώρα στα σπίτια μας. Και αυτό συμβαίνει ενώ πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ή δεν τρέφονται σωστά. Το κόστος είναι ανυπολόγιστο και για το περιβάλλον. Χρειάζεται μια έκταση γης μεγαλύτερη από ολόκληρη την Κίνα για την καλλιέργεια της τροφής που κάθε χρόνο δεν αξιοποιείται, η οποία συν τοις άλλοις απαιτεί το 25% της συνολικής ποσότητας πόσιμου νερού που καταναλώνεται κάθε χρόνο.

Με μότο το «καμία μερίδα φαγητού χαμένη», το «Μπορούμε» αποτελεί τη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού και παράλληλα να αυξήσουν την επισιτιστική προσφορά στην Ελλάδα. Η bwin μέσω της πρωτοβουλίας bwincares στήριξε την πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού (7 Δεκεμβρίου), εργαζόμενοί της βρέθηκαν στις λαϊκές αγορές την Πανόρμου όλον τον μήνα, βοηθώντας τη συλλογή τροφίμων. Και όταν το ζεις από κοντά, καταλαβαίνεις πολύ περισσότερο τη σημασία του.

Το ραντεβού δόθηκε έξω από το Μετρό της Πανόρμου. Ο καιρός βροχερός, ο κόσμος πολύς. Η μέρα των Χριστουγέννων ήταν κοντά και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βγει για τα ψώνια του εορταστικού τραπεζιού. Το βαν του «Μπορούμε» πάρκαρε άδειο σε έναν παράλληλο δρόμο και όλοι εμείς, οι εθελοντές, μαζί με τους ανθρώπους του οργανισμού ξεχυθήκαμε στους πάγκους με καροτσάκια σούπερ μάρκετ και έναν μοναδικό στόχο: Την συγκέντρωση τροφίμων που θα έμεναν αδιάθετα, για να τα παραχωρήσουμε στο Άσυλο Ανιάτων και να τους εξασφαλίσουμε τα Χριστουγεννιάτικα γεύματα! Χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε.

Οι πρώτες βόλτες, αναγνωριστικές. Οι έμποροι έχουν μάθει πλέον το χαρακτηριστικό πορτοκαλί γιλεκάκι του «Μπορούμε» και οι εκπρόσωποί του, με το χαμόγελο στα χείλη, τους χαιρετούν ευγενικά. Είτε ο άλλος προσφέρει προϊόντα είτε όχι, δεν χάνουν την θετική τους διάθεση. Πάντα έτοιμοι να ενημερώσουν οποιονδήποτε ρωτήσει για το έργο τους και με μεγάλη δύναμη. Σύντομα, τα καρότσια άρχισαν να γεμίζουν! Τα αδιάθετα προϊόντα των πάγκων έμπαιναν σε χαρτόκουτα ή τελάρα, στοιβάζονταν στα καροτσάκια και η διαδρομή από και προς το βαν επαναλήφθηκε πολλές φορές. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, από μήλα μέχρι μανταρίνια και από λάχανα μέχρι σέλινο, κρεμμυδάκια, πατάτες και μπρόκολα. Λεπτομερής καταγραφή κι έπειτα πίσω στους πάγκους, καθώς όσο η ώρα του μαζέματος πλησίαζε, η δουλειά αυξανόταν! Κάθε φορά που μια από τις τρεις ομάδες με τα καρότσια επέστρεφε στο σημείο της συγκέντρωσης, εντυπωσιαζόταν από τον όγκο τροφίμων που είχε συγκεντρωθεί!

Στο τέλος, έπειτα από περίπου τρεις ώρες, το βαν είχε γεμίσει ασφυκτικά. Βγάλαμε τα πορτοκαλί γιλέκα και ετοιμαστήκαμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, στις οικογένειές μας, στο Σαββατοκύριακο που συνεχίστηκε με διαφορετική διάθεση. Στα χείλη μας όμως είχε σχηματιστεί ένα μοναδικό χαμόγελο. Το χαμόγελο εκείνο της προσφοράς, του ότι έκανες κάτι διαφορετικό. Βοήθησες ώστε να μην χαραμιστεί στα σκουπίδια μία σημαντική ποσότητα φαγητού. Συντέλεσες στο να κοιμηθούν με το στομάχι γεμάτο οι άποροι ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων και έβαλες ένα πολύ μικρό λιθαράκι για το περιβάλλον. Αμελητέο, ίσως. Αν όμως το έκαναν περισσότεροι, αν οι δράσεις όπως αυτές του bwincares έπαιρναν διαστάσεις, τότε θα μιλούσαμε διαφορετικά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα