Χαβιέρ Μασεράνο: To Top-5 των ποδοσφαιρικών ιστοριών του (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Χαβιέρ Μασεράνο: To Top-5 των ποδοσφαιρικών ιστοριών του (vids)

bet365

Ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός μαχητής αποσύρθηκε. Με τις τρομερές στιγμές του, την προσφορά με ψυχή και σώμα στην εθνική Αργεντινής, τα προβλήματα σε Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ, αλλά και την τρομερή θητεία στην Μπαρτσελόνα. Ένα είναι αδιαμφισβήτητο. Η ποιότητά του...

Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε λεπτό, με το Edit My Bet* της bwin ισχύει το ίδιο τώρα και για το στοίχημά σου! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός μαχητής αποσύρθηκε. Με τις τρομερές στιγμές του, την προσφορά με ψυχή και σώμα στην εθνική Αργεντινής, τα προβλήματα σε Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ, αλλά και την τρομερή θητεία στην Μπαρτσελόνα. Ένα είναι αδιαμφισβήτητο. Η ποιότητά του...

Στην ηλικία των 36 ετών και έχοντας καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του για μια τελευταία... τζούρα ντόπιου ποδοσφαίρου, στην Εστουδιάντες, ο Χαβιέρ Μασεράνο ανακοίνωσε το φινάλε της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Μπορεί να το έκανε μακριά από τα φώτα και την λαμπερή σκηνή του αθλήματος στην Ευρώπη, μπορεί να το έκανε σε timing που σε καμία περίπτωση δεν τον βρήκε στο προσκήνιο, όμως, στην περίπτωσή του μάλλον δεν θα πρέπει να τον ενοχλεί καθόλου. Και φυσικά δεν μειώνει καθόλου όσα κατάφερε και όσα παρουσίασε στον κόσμο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το gazzetta.gr τιμά το πέρασμα του Μασεράνο από τα γήπεδα με το Top-5 των ιστοριών της καριέρας του!

Η επεισοδιακή μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ

Η επεισοδιακή μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ

Η σχέση αγάπης και μίσους με τη Λίβερπουλ και η... αφιέρωση διόρθωσης

Η σχέση αγάπης και μίσους με τη Λίβερπουλ και η... αφιέρωση διόρθωσης

Το παρατσούκλι Warrior, η στιγμή... ελευθερίας και οι 18 τίτλοι στην Μπαρτσελόνα

Το παρατσούκλι Warrior, η στιγμή... ελευθερίας και οι 18 τίτλοι στην Μπαρτσελόνα

Το... ηρωικό τάκλιν, ο τραυματισμός και η ηγεσία

Το... ηρωικό τάκλιν, ο τραυματισμός και η ηγεσία

Το μοναδικό του γκολ και τα γέλια του Σουάρες

Το μοναδικό του γκολ και τα γέλια του Σουάρες

Το καλοκαίρι του 2006, λίγους μήνες μετά την παρουσία της Γουέστ Χαμ στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στη Λίβερπουλ, στην τελευταία ημέρα της θερινής μεταγραφικής περιόδου, συμβαίνει κάτι που ούτε ο Πάρντιου δεν μπορούσε να πιστέψει. «Μη λέτε χαζομάρες, αποκλείεται να έρθουν ταλαντούχοι από την Νότια Αμερική εδώ» έλεγε. Κι όμως το θαύμα έγινε! Κάρλος Τέβεζ και Χαβιέρ Μασεράνο «πακέτο»! Παρ' όλα αυτά, επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων λιρών αντί για αφαίρεση βαθμών στα «σφυριά» για θέμα τρίτης πλευράς που ενεπλάκη στο deal για τους Αργεντινούς.

Μάλιστα, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που είχε κυνηγήσει την υπόθεση, ήθελε να το πάει μέχρι τέλους νομικά, ωστόσο, βρέθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δυο κλαμπ και η Γουέστ Χαμ πλήρωσε 20 εκατομμύρια λίρες στις «λεπίδες» ως αποζημίωση!

Η απόκτηση των Τέβεζ και Μασεράνο προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα στον λονδρέζικο σύλλογο, αναταραχές στ' αποδυτήρια και ο Αργεντινός αμυντικός χαφ έπαιξε 7 ματς με τη φανέλα της ομάδας προτού μετακομίσει στη Λίβερπουλ! Από την πλευρά του, ο «απάτσι» χρειάστηκε 1.142 λεπτά συμμετοχής για να βρει δίχτυα!

Έχοντας θητεύσει επί μια τριετία στην Λίβερπουλ από το 2007 έως και το 2010, φρόντισε ώστε να θεωρείται στο «Άνφιλντ» ένας από τους πιο τίμιους ποδοσφαιριστές που πρόσφερε τόσο με την ποδοσφαιρική του ποιότητα, όσο και με τον χαρακτήρα του και το αργεντίνικο ταπεραμέντο. Οι «κόκκινοι» είχαν διαθέσει 20 εκατομμύρια για να τον πάρουν από την Γουέστ Χαμ, υπάρχουν ορισμένοι που αναφέρουν ότι τελικά δεν κατάφερε ποτέ να τα επιστρέψει στο χορτάρι όσο θα περίμεναν άπαντες στο κλαμπ, ωστόσο, η προσφορά του εκτιμήθηκε δεόντως. Αυτό, μέχρι και τη στιγμή που... το γυαλί ράγισε.

Πριν από παιχνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2010 και προτού τελικά καταφέρει να πάρει μεταγραφή στους «μπλαουγκράνα», ο Αργεντινός αρνήθηκε να παίξει ως διαμαρτυρία για την απόρριψη πρότασης 16 εκατομμυρίων λιρών που είχαν κάνει οι Καταλανοί για να τον πάρουν στο «Καμπ Νόου».

Η ομάδα του Χότζον, τότε, ηττήθηκε 3-0 από τους «πολίτες», η αναταραχή που προκλήθηκε και στ' αποδυτήρια ήταν μεγάλη, με τον Αργεντινό να γίνεται το... μαύρο πρόβατο. Έναν χρόνο αργότερα και όντας Πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά με την Μπαρτσελόνα, στο «Γουέμπλεϊ» το 2011 νικώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μασεράνο έκανε τη δήλωση... μεταμέλειας και διόρθωσης των πραγμάτων. «Ξέρω ότι ο κόσμος της Λίβερπουλ στεναχωρήθηκε με τον τρόπο που τελείωσε η παρουσία μου στην ομάδα, όμως ελπίζω τώρα που νίκησα τη Γιουνάιτεντ θέλω να ξέρουν ότι το αφιερώνω και σ' εκείνους...» είπε.

Βλέποντας κανείς τα ιδιαίτερα βίντεο που έχουν φτιαχτεί για εκείνον, αν δεν τον θυμάται πολύ καλά ή αν τον ξέχασε αυτά τα τελευταία χρόνια που έπαιξε στην Κίνα με την Hebei Fortune προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Εστουδιάντες, θα καταλάβει γιατί τον αποκαλούν Warrior. Αργεντινός γαρ, ο Μασεράνο εκπροσωπούσε τη σχολή των «μαχητών» στον αγωνιστικό χώρο. Έβαζε πόδια και κεφάλι στη φωτιά για χάρη της ομάδας του. Δεν φοβόταν αν θα τραυματιστεί, αν θα τον χτυπήσει κάποιος, αν θα πονέσει. Κι αυτό πάντα κερδίζει την εκτίμηση του κόσμου...

Σε ένα μικρό αφιερωματικό βίντεο που του είχε ετοιμάσει η Μπαρτσελόνα, ο Μασεράνο δάκρυσε όταν θυμήθηκε τη στιγμή που πραγματικά τον... απελευθέρωσε πνευματικά και κατάφερε να κάνει όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή γεμάτη τίτλους, στο καμάρι της Καταλονίας. Μάρτιος του 2011, φάση των «16» του Champions League. Η Άρσεναλ επισκέφθηκε την Βαρκελώνη και ο Αργεντινός βλέπει τον Μπέντνερ να φεύγει μόνος απέναντι από τον Βαλντές. Ναι μεν ο Δανός δεν κάνει ποτέ το καλό κοντρόλ, όμως, ο Warrior πέφτει με δύναμη στη μπάλα και με απόλυτη προσοχή για να μην κάνει πέναλτι, ρισκάρει και τελικά... βγαίνει νικητής. «Τότε ήταν που ο κόσμος με χειροκρότησε για πρώτη φορά, κατάλαβε ότι θέλω το καλό της ομάδας και σταμάτησε να έχει αμφιβολίες για όσα μπορώ να προσφέρω είχε πει».

Η μετέπειτα ιστορία, πολύ γνωστή. Δεύτερος τελικός Champions League στην καριέρα του μετά από εκείνον του 2007 στην Αθήνα όπου είχε ηττηθεί από τη Μίλαν με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Τρόπαιο στο Λονδίνο και μια σειρά από επιτυχημένα χρόνια με 18 τίτλους με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» σε 334 εμφανίσεις.

Η Αργεντινή έδωσε το «παρών» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας χάρη στον Χαβιέρ Μασεράνο και το τρομερό τάκλιν που είχε κάνει στον Αριέν Ρόμπεν με... αυτοθυσία.

Ο μοναδικός κάτοχος δυο Χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων με την «αλμπισελέστε» είχε... πονέσει πραγματικά για να δει την εθνική ομάδα της πατρίδας του να διεκδικεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στον μεγάλο τελικό κόντρα στους μετέπειτα θριαμβευτές, Γερμανούς. Στον αγώνα των ημιτελικών απέναντι στην Ολλανδία, ο Μασεράνο έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να πέσει στα πόδια του Ρόμπεν και... η περιγραφή του, πονάει ακόμα κι αυτούς που την διαβάζουν.

«Πίστευα ότι δεν θα προλάβαινα και έπεσε με όλη μου τη δύναμη για να συρθώ προς το μέρος του. Πόνεσα πολύ πίσω... Ήταν αφόρητος ο πόνος. Θα μπορούσε να είναι και πέναλτι και να δω και την κόκκινη κάρτα όμως ήμουν τυχερός που τον πρόλαβα...». Κι όμως, τα δάκρυα στο φινάλε δεν ήταν από τον πόνο στο... πίσω μέρος όπου είχε υποστεί πλέον σχίσιμο, αλλά από τη συγκίνηση. «Περίμενα χρόνια για να το νιώσω αυτό και τα καταφέραμε. Γι' αυτό έκλαιγα μετά τα πέναλτι...» είχε πει.

Μάλιστα, σ' εκείνη τη διοργάνωση, ήταν ο... on-the-pitch προπονητής για την εθνική Αργεντινής, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούσε με τον δικό του τρόπο το έργο του Σαμπέγια που βρισκόταν στον πάγκο. «Σήμερα, γίνε ήρωας» έλεγε στον Σέρχιο Ρομέρο πριν από τη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό με τους «οράνιε» και αμέσως μετά την επιτυχία του φώναζε συνέχεια: «Τα κατάφερες! Τα κατάφερες!». Τέτοιος ήταν ο ρόλος του...

Κι όμως, μπορεί να συμπλήρωσε περισσότερες από 300 εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, όμως, ο Χαβιέρ Μασεράνο σκόραρε μονάχα μια φορά!

Κι αυτή από την άσπρη βούλα! Ο Αργεντινός μέσος έκανε άλλες δουλειές εξαιρετικά στον αγωνιστικό χώρο, όμως, είχε και την ευκαιρία να χριστεί για μια φορά στη ζωή του σκόρερ με τους «μπλαουγκράνα».

Και μάλιστα, όταν συνέβη, σε παιχνίδι απέναντι στην Οσασούνα τον Απρίλη του 2017, ήτταν τόσο σημαντική η στιγμή που ο Λουίς Σουάρες και οι υπόλοιποι στον πάγκο γελούσαν και σηκώθηκαν να χειροκροτήσουν μόλις ο Μασεράνο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα!