Η Κίνα θα κατασκευάσει 18 ποδοσφαιρικές πόλεις μέσα σε τέσσερα χρόνια

Η Κίνα θα κατασκευάσει 18 ποδοσφαιρικές πόλεις μέσα σε τέσσερα χρόνια

bet365

H κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δρομολογεί μέχρι το 2025 την κατασκευή 18 ποδοσφαιρικών πόλεων, καθεμία εκ των οποίων θα έχει δύο τουλάχιστον επαγγελματικές ομάδες, με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος. Στόχος της ασιατικής χώρας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα το 2035.

Στις ράγες της ανάπτυξης μπαίνει και πάλι το κινεζικό ποδόσφαιρο, το οποίο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2020, Jiangsu Suning, δεν υπάρχει πλέον, ενώ εδώ και ένα χρόνο έχουν διαλυθεί 16 ομάδες από τις πρώτες τρεις κατηγορίες της ασιατικής χώρας.

Η εμφάνιση του κορονοϊού άλλαξε δραματικά την κατάσταση, ωστόσο η κατηφόρα είχε ξεκινήσει πιο πριν. Κι αυτό γιατί το κινεζικό κράτος σταμάτησε τις ενισχύσεις με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Το ίδιο, δηλαδή, που με τις παράλογες ενισχύσεις ώθησε τις ομάδες τη πρώτης (αλλά συχνά και δεύτερης) κατηγορίας να δαπανήσουν εξωπραγματικά ποσά για να προσελκύσουν και να πείσουν σταρ και λαμπερά ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Αυτό, ωστόσο, οδήγησε σε εκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Η ροή στην άφιξη των σπουδαίων ονομάτων σταμάτησε, επιβλήθηκε salary cap και κάπως έτσι - με την πανδημία να επιταχύνει τις εξελίξεις - η φούσκα έσκασε. Η δίψα του κινεζικού γίγαντα για ανάπτυξη και απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στο ποδόσφαιρο με ορίζοντα 15ετίας, ωστόσο, παραμένει ακόρεστη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του κράτους η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατασκευάσει μέχρι το 2021 18 ποδοσφαιρικές πόλεις από το 2021 έως το 2025. Κάθε πόλη θα έχει δύο τουλάχιστον επαγγελματικές ομάδες, ένα εθνικού επιπέδου προπονητικό κέντρο και πολλά μικρότερα, τοπικού επιπέδου. Στόχος να υπάρχει ένα γήπεδο ανά 10.000 πολίτες. Η κεντρική κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά αυτές τις πόλεις, αλλά την επένδυση θα διαχειριστούν οι τοπικές κυβερνήσεις.

Στόχος, όπως αναφέρει και το επίσημο έγγραφο, να αποκτήσει το κινεζικό ποδόσφαιρο πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα το 2035.

 

Τελευταία Νέα