«Κίνδυνος χρεωκοπίας για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας»

«Κίνδυνος χρεωκοπίας για το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας»

bet365

Στην Αυστραλία, θεωρείται δεδομένο πως ο Covid-19 θα αφήσει μεγάλο «τραύμα», που θα σημάνει σημαντικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο της χώρας, ενώ τίθεται θέμα... επιβίωσης του κι ο Ελληνας ομογενής αθλητικογράφος Βασίλης Ρουμελιώτης, περιγράφει στο gazzetta.gr το σκηνικό.

O δημοσιογράφος του «Ελληνικού Κήρυκα» περιγράφει μέσω του gazzetta.gr την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της χώρας μετά την πανδημία του κορονοϊού

Η είδηση ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας έχει προσλάβει τον κορυφαίο δικηγόρο Bret Walker SC στη διαμάχη της με την Foxtel εκδηλώνει τον κίνδυνο συναγερμού που χτυπάει για το ποδόσφαιρο στην Αυστραλίας. Εάν η Foxtel σπάσει τη συμφωνία τον $ 57 εκατομμύριον δολαρίων ανά έτος τότε ο κίνδυνος της χρεωκοπίας για το ταμείο της Ομοσπονδίας είναι ορατός.

Τα έσοδα από τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων του ποδοσφαίρου του Α-Λιγκ, του Γυναικείου πρωταθλήματος και των Εθνικών ομάδων στην Αυστραλία αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των ετήσιων εσόδων των εθνικών οργάνων διοίκησης. Οι υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας ανέρχονται σήμερα στα 57,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν στο ταμείο μόνο 6,4 εκατομμυρίων δολάρια
Απο αυτές τις υποχρεώσεις 17 εκατομμύρια δολάρια οφείλονται στους δύο νέους συλλόγους του Α-Λιγκ την Μακάρθουρ FC και Γουέστερν Γιουναίντεντ από τα χρήματα της αδειοδότησης στο πρωτάθλημα του Α-Λιγκ.

Για την αδειοδότηση στο A-Λιγκ, οι δύο σύλλογοι έπρεπε να καταβάλλουν υψηλά ποσά για την έκδοση της άδειας, μέρος των οποίων ήταν οι προκαταβολές στην Ομοσπονδία οι οποίες επρόκειτο να επιστραφούν αντί των εσόδων της τηλεόρασης που οι δύο νέοι σύλλογοι δεν θα λάμβαναν στην τρέχουσα συμφωνία με την FOXTEL.

Ουσιαστικά οι δύο αυτές νέες ομάδες κλήθηκαν να αποδείξουν ότι είχαν τα χρήματα για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι δεν εδικαιούτο χρήματα από μέρος της εξαετούς συμφωνίας αξίας 346 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η Foxtel με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας το 2016.

Η Γουέστερν Γιουναίντεντ κατέβαλε το τέλος άδειας ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 14 εκατομμύρια δολάρια πρέπει να της επιστραφούν σε διάστημα τεσσάρων ετών ώστε να αντεπεξέλθει τα έξοδα της. Η Μακάρθουρ FC έπρεπε να πληρώσει $ 12 εκατ. Από τα οποία 9,5 εκατ. δολάρια έπρεπε να της επιστραφούν. Ωστόσο, η Μακάρθουρ FC πέτυχε μια συμφωνία για να πληρώσει την άδεια σε δόσεις και έχει μέχρι τώρα πληρώσει περίπου $ 2,5 εκατομμύρια.

Η Γουέστερν Γιουναίντεντ πιστεύεται ότι έχει λάβει μέχρι στιγμής λιγότερα από $ 3 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι η FFA τους χρωστάει ακόμα περισσότερα από $ 6 εκατομμύρια.

Αν η συμφωνία της Ομοσπονδίας με την FOXTEL διακοπεί, τότε οι υπόλοιπες χορηγίες ύψους 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνει η Ομοσπονδία κινδυνεύουν να χαθούν καθώς οι εταιρίες τους και τα προϊόντα τους δεν θα προβάλονται χωρίς σημαντική τηλεοπτική παρουσία. Ήδη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας έχει χάσει την Caltex και την Aldi φέτος, ενώ η Hyundai έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποσυρθεί από κύριος χορηγός του Α-Λιγκ.

Υπάρχουν σύλλογοι του Α-Λιγκ που περιμένουν με αγωνία τις τελικές αποφάσεις της Foxtel καθώς βρίσκονται κοντά στην διάλυση. Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται ότι σύλλογος που δεν ονομαστεί χρωστάει 3 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές, ένα χρέος που δεν μπορεί να πληρώσει χωρίς τα χρήματα που περιμένει από το μερίδιο πληρωμής της FOXTEL.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει αρκετά σενάρια για το μέλλον της συνεργασίας και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ομοσπονδία και την Foxtel, όμως το σίγουρο είναι ότι η σχέση τους είναι στο χειρότερο σημείο από την ημέρα της συνεργασίας τους που ξεκίνησε το 2005.

Επίσης έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι η Foxtel μειώνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας της. Ήδη την τελευταία εβδομάδα απέλυσε 200 υπαλλήλους, ενώ σε άλλους 140 εργαζόμενους έγινε μείωση μισθών.

Τον τελευταίο μήνα χωρίς να παρουσιάζει ζωντανές αθλητικές εκπομπές και αγώνες, οι συνδρομές μειώθηκαν δραματικά για το Foxtel με αριθμούς που καθιστούν αβέβαιο και το μέλλον του τηλεοπτικού οργανισμού του μεγιστάνα των μίντια Rupert Murdoch.

Τέλος, οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην Αυστραλία θα βρίσκονται σε αγωνία και μετά την ιστορία του COVID19, διότι είναι σίγουρο ότι θα αφήσει μεγάλο ΄΄τραύμα΄΄ που θα σημάνει σημαντικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας για να επιζήσει.

 

Τελευταία Νέα