Παίζει τελικά «πολιτικά» παιχνίδια ο Φαν'τ Σχιπ;

Παίζει τελικά «πολιτικά» παιχνίδια ο Φαν'τ Σχιπ;

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
Παίζει τελικά «πολιτικά» παιχνίδια ο Φαν'τ Σχιπ;

bet365

O Αντώνης Σαούλης γράφει για την Εθνική του Τζον Φαν'τ Σχιπ, τις επιλογές του Ολλανδού το αήττητο των πέντε αγώνων και απαντάει στο ερώτημα...

Είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι μετά τα δύο ματς στο Nations League; Να πανηγυρίζουμε ή να ξεσκίσουμε τον Φαν'τ Σχιπ; Κάνει «πολιτικά» παιχνίδια στις επιλογές του ο Ολλανδός; Θα μπορούσε να παρουσιάσει μια καλύτερη Εθνική; Γιατί Μπάρκα και Γιαννούλη και όχι Βλαχοδήμο και Τσιμίκα (ούτως ή άλλως δεν θα έπαιζε βασικός στην Σλοβενία); Τι θα γίνει με τους Σωκράτη και Μανωλά;

Η Εθνική μας γυρνάει με τέσσερις βαθμούς στην Ελλάδα μετά από δύο εκτός έδρας ματς και είναι πρώτη στον όμιλο. Κι όμως μεγάλη μερίδια του κόσμου, του Τύπου αλλά και στα social (που τι να κάνουμε στο 2020 είμαστε και μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα) δεν «πείστηκαν».

Καλό θα ήταν να κάνουμε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση. Να δούμε τα γεγονότα, του τι έχει προηγηθεί, τι μας είχε «τάξει» ο Τζον Φαν'τ Σχιπ, που βρισκόμαστε και φυσικά να κάνουμε και κριτική.

Επειδή είχαμε να δούμε την Εθνική σχεδόν 10 μήνες (τελευταίο ματς ήταν στις 18 Νοεμβρίου) καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι είχε παραλάβει ο Ολλανδός. Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ λοιπόν αποφάσισε να αναλάβει μία αποστολή «αυτοκτονίας». Ενα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα το οποίο είχε πιάσει πάτο σε όλα τα επίπεδα, με αποκορύφωμα το 2-3 από την Αρμενία (σε αγωνιστικό επίπεδο) και τα όσα ακολούθησαν μετά (σε εξωαγωνιστικό επίπεδο). Ενα Big Brother πολύ πριν το... κανονικό Big Brother.

Εναν χρόνο μετά η Εθνική μετράει στα τελευταία πέντε ματς 4 νίκες και 1 ισοπαλία. Νίκες με Βοσνία (εντός), Αρμενία (εκτός), Φινλανδία (εντός), Κόσοβο (εκτός) και ένα 0-0 με τη Σλοβενία.

Αρχικά ας κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Είναι θετικό το πρώτο δείγμα του Ολλανδού; Δίχως αμφιβολία. Οποιος διαφωνεί μάλλον εθελοτυφλεί. Μία ομάδα που είχε συνηθίσει να χάνει (ως οργανισμός, ως ομάδα αλλά και το κοινό της που της είχε γυρίσει την πλάτη) ξαφνικά μαθαίνει να νικάει. Είναι το πρώτο βήμα. Να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Να νιώσεις ξανά ότι μπορείς και ότι δεν είναι η ομάδα που έχανε από τα Νησιά Φερόε, την Αρμενία και έβλεπε τον Λιχτενστάιν να ισοφαρίζει μέσα στο ΟΑΚΑ.

«Ναι, αλλά δεν νικήσαμε και κανά μεγαθήριο». Προφανώς. Δεν μπορούμε όμως από το απόλυτο 0 να φτάσουμε στο 8 ή στο 9 μέσα σε δέκα μήνες. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποιο είναι το επίπεδό μας. Δεν είμαστε πια οι πρωταθλητές Ευρώπης, δεν είμαστε η ομάδα που έφτασε ένα πέναλτι μακριά από τους «8» του Μουντιάλ. Είμαστε μια νέα ομάδα που έφτασε στον πάτο του βαρελιού και προσπαθεί σιγά σιγά να βγει ξανά στην επιφάνεια. Το μεγάλο τεστ θα είναι τα προκριματικά του Μουντιάλ. Εκεί που θα μάθουμε τον όμιλο στις 29 Νοεμβρίου και δεδομένα θα έχουμε δυσκολότερους αντίπαλους με το Ranking που έχουμε στη FIFA.

Σωκράτης, Μανωλάς...

Είναι ένα θέμα που θα έρχεται στο προσκήνιο της Εθνικής σε κάθε συνέντευξη Τύπου πριν από κάθε αγώνα. Και ο Τζον Φαν'τ Σχιπ θα πρέπει να μας το ξεκαθαρίσει. Οι διπλωματικές απαντήσεις σε ότι έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους δεν βοηθάει. Θα την βρίσκει μπροστά του την ερώτηση σε κάθε ανακοίνωση της αποστολής. Και δεδομένα δεν το αξίζουν ούτε οι Σωκράτης, Μανωλάς. Τους θεωρείς «τοξικούς», πως «έκαναν χάρη» να βρίσκονται στην Εθνική; Ανακοίνωσε το. Πως όσο είσαι εσύ στον πάγκο οι δύο συγκεκριμένοι δεν θα κληθούν ξανά. Και οι δημοσιογράφοι να μην κουράζονται να σε ρωτάνε και εσύ να μην ψάχνεις διπλωματικές απαντήσεις κάθε φορά και οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Η συγκεκριμένη θέση απαιτεί και δύσκολες αποφάσεις. Το έκανε ο Οτο με έναν από τους καλύτερους μπακ της Ευρώπης εκείνη την εποχή (Γεωργάτο), το έκανε και με ένα από τα καλύτερα αμυντικά χαφ της Ελλάδας (Ζήκο).

Το αξίζει και ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής αυτήν την εποχή (Μανωλάς), αλλά και ο άνθρωπος που αποφάσισε να βγει μπροστά με προσωπικό κόστος (όπως φαίνεται) για να αλλάξει την κατάσταση-τσίρκο στην οποία είχε βρεθεί η Εθνική ομάδα πριν την άφιξη του Ολλανδού. Ο Σωκράτης πρέπει να ξέρει...

Μα ο Σβάρνας;

Ναι Σβάρνας! Μπορούμε να κάνουμε κριτική για τις επιλογές του, αλλά θα πρέπει στο τέλος να εξετάζουμε και αν αυτές του βγήκαν.

Προσωπικά μου έκανε τρομερή εντύπωση για παράδειγμα ότι μία χώρα που εξάγει φέτα, λάδι και στόπερ βρέθηκε να παίζει με βασικό τον Σβάρνα στην πρώτη του κιόλας κλήση στην Εθνική.

Κι όμως, ο στόπερ της ΑΕΚ ανταποκρίθηκε. Κόντρα στο Κόσοβο μάλιστα ήταν μέσα στους καλύτερους. Μπορεί να ανταποκριθεί όταν θα κληρωθούμε με Ιταλούς, Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους (κάποια μεγάλη χώρα θα μας κάτσει) για τα προκριματικά του Μουντιάλ; Πρώτον θα δούμε αν θα τον καλέσει ο Ολλανδός, δεύτερον αν θα τον χρησιμοποιήσει στο βασικό σχήμα. Για την ώρα την δουλειά του την έκανε και δικαίωσε και τον προπονητή του...

Παίξαμε τελικά τόσο χάλια;

Μετά τα δύο ματς στην Σλοβενία το κλίμα είναι «ναι μεν, αλλά...». Πήραμε τα αποτελέσματα, αλλά δεν παίξαμε και κανά σπουδαίο ποδόσφαιρο. Προφανώς δεν είχαμε την εικόνα που δείξαμε στα ματς με Βοσνία, Αρμενία, Φινλανδία. Ομως είχαμε το ίδιο πλάνο, την ίδια τακτική. Το βγάλαμε στο 100%; Οχι, φυσικά. Ομως και τα αποτελέσματα πήραμε (θα μπορούσαμε και το 2 στα 2) και είχαμε διαστήματα με εντονο πρέσινγκ, προσπάθεια για κυκλοφορία και κατοχή μπάλας.

Ναι με το Κόσοβο δεν την είχαμε, αλλά άλλαξαν και οι ισορροπίες του αγώνα. Βρέθηκαμε να σκοράρουμε στο 2', οπότε άλλαξε και η διαχείριση. Δεν θαμπώσαμε με την εικόνα μας, αλλά δεν εμφανίσαμε και κανά σκορποχώρι. Δεν υπάρχει μόνο το μαύρο ή το άσπρο. Υπάρχει και το γκρίζο...

Το «πρέπει» για το 4 στα 4

Πάμε και στην επόμενη μέρα. Η Εθνική πλέον έχοντας βγάλει Σλοβενία και Κόσοβο και με 3 από τα επόμενα 4 ματς στην Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να κάνει το απόλυτο. Να προσθέσει 12 βαθμούς και να κλείσει τον όμιλο με 16 και την πρωτιά. Και για το FIFA ranking αλλά και για να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητες υπάρχουν για πρόκριση στο Μουντιάλ από το Nations League.

Και αυτό θα είναι το επόμενο καλό τεστ για την Εθνική του Φαν'τ Σχιπ. Το πως δηλαδή θα διαχειριστεί το πρέπει για τη νίκη. Γιατί τα ματς με Βοσνία, Αρμενία και Φινλανδία που τα πήραμε ήταν βαθμολογικά αδιάφορα για εμάς. Από εδώ και πέρα όλα θα μετράνε...

Τελικά παίζει «πολιτικά» παιχνίδια ο Φαν'τ Σχιπ;

Ο Ολλανδός ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς και δεν θα απαντούσε θετικά σε μια τέτοια ερώτηση. Μπορούμε να του κάνουμε κριτική για τις επιλογές του, αλλά για την ώρα δεν δείχνει να «επιλέγει» αποστολές και 11αδες ανάλογα με τις ομάδες που παίζουν ή υπάρχει κάποιο παρασκήνιο στην ΕΠΟ.

Μπορώ να του κάνω κριτική γιατί τον Βλαχοδήμο και όχι τον Μπάρκα, αλλά προσωπικά δεν βλέπω κάποιο «παιχνίδι» πίσω από αυτήν την επιλογή.

Θα μπορούσα να πονηρευτώ για την επιλογή του Σβάρνα, αλλά ο αμυντικός της ΑΕΚ ήταν από τους καλύτερους και στα δύο ματς. Οπότε μάλλον δικαιώθηκε ο Φαν'τ Σχίπ.

Να σκεφτώ γιατί Γιαννούλης και όχι Τσιμίκας (ο Ολλανδός είχε αποφασίσει για την Σλοβενία πριν προκύψει η αδιαθεσία του δεύτερου); Ναι, αλλά φαίνεται πως ο Ολλανδός έχει λογική σε όλες τις επιλογές του και το αποτέλεσμα για την ώρα τον δικαιώνει.

Πολιτικά παιχνίδια προσωπικά δεν βλέπω να παίζει ο Φαν'τ Σχιπ. Εχει μια ομάδα που κερδίζει, έχει ένα σύνολο που χαίρεται να παίζει για την Ελλάδα, έχει αλλάξει την «ενέργεια» που βρήκε πέρσι τον Σεπτέμβρη, έχει φέρει νέα παιδιά από το εξωτερικό στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που προσπαθούν να ενσωματωθούν.

Ναι, προσωπικά θα έβαζα και Βλαχοδήμο (και θα αποφάσιζα πως αυτός είναι ο νο1), θα έβαζα και Τσιμίκα (αν τον είχα υγιή), θα έκανα και πιο γρήγορα τις αλλαγές στη Σλοβενία και πιθανότατα αν έβλεπα ότι κουράστηκε ο Φορτούνης να έβαζα τον Μάνταλο στην θέση του κατευθείαν. Ο καθένας σας έχει τις δικές του ιδέες για την Εθνική, όπως κι εγώ.

Γι' αυτό δεν πληρωνόμαστε όμως από το ποδόσφαιρο σε αντίθεση με τον Φαν'τ Σχιπ. Ο οποίος και πρώτος στον όμιλο βρίσκεται και αήττητος στα τελευταία πέντε ματς είναι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης