Η Νέα Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου μπορεί να έχει και εθνικό όραμα;

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Η Νέα Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου μπορεί να έχει και εθνικό όραμα;

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και o Γιώργος Θεοφίλης γράφει για την νέα αρχή στην εθνική ομάδα!

«Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους πενιχρούς είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται στα χέρια μας». Με αυτά τα όμορφα λόγια χαιρέτισε ο εθνικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αν αισθανθούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο από μια ποιητική αλλά πρωτίστως εθνική ματιά, ανεγείρεται το ερώτημα αν η τωρινή Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου με την καθοδήγηση του Τζον Φαν’τ Σχιπ κρατά τη μοίρα στα χέρια της. Κι αν την κρατά, μπορεί να την αλλάξει;

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο ένδοξο παρελθόν της υπέρβασης του Ευρωπαϊκού τροπαίου το 2004 αλλά και την πρόκριση στη φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 για να δηλώσουμε υπερήφανοι για την Εθνική μας Ομάδα. Στην ανατολή του 21 ου αιώνα μετάλλαξε την ποδοσφαιρική μας αισθητική και με την παρότρυνση ηγετικών προπονητικών μορφών όπως του Ρεχάγκελ και του Σάντος μας έβαλε στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια σε δεσπόζουσα θέση.

Η Εθνική ίσως να μεταλαμπαδεύει στο παγκόσμιο στερέωμα την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα όπως την αφουγκράζεται ο νέος επιστήμονας, ο επιχειρηματίας βιοπαλαιστής, ο καταδυναστευμένος συνταξιούχος. Το οικονομικό παρόν της Ελλάδας αντανακλάται στη τιμημένη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο ελληνικός κοινωνικός και οικονομικός ιστός είχε διαρραγεί από την μακροχρόνια κρίση, επιδεινώθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Covid 19 αλλά ποτέ δεν υποδουλώθηκε. Έτσι και η Εθνική, φέρελπις καινούργιος προπονητής με επιστημονικό πλάνο για το Κατάρ 2022 και νέο αίμα ποδοσφαιριστών με τσαγανό και φιλοδοξίες.

Η οικονομική κρίση που στιγμάτισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας, δίχασε την ελληνική κοινωνία, κατέστειλε τα επιχειρηματικά project και δημιούργησε ένα μεταναστευτικό ρεύμα αφαίμαξης των επιφανών ελλήνων επιστημόνων επηρέασε και την Εθνική Ποδοσφαίρου. Παρέπαιε στις προσπάθειες πρόκρισης στο Ευρωπαϊκό του 2016 και 2020 αλλά και στο Παγκόσμιο του 2018 και η απόδοση της συσχετίστηκε με το ελληνικό ΑΕΠ και τη χρεοκωπημένη ελληνική οικονομία που προσπαθούσε να ανορθωθεί από τις ενδογενείς και εξωγενείς παλινωδίες και καθηλώθηκε από τα δυσβάστακτα Μνημόνια. Ένα ανάλογο Μνημόνιο με την αποτυχία και το διασυρμό υπέγραψε και η Εθνική μας ακολουθώντας την πορεία της γενικευμένης καταρράκωσης της ελληνικής ψυχής.

Το Εγώ των Ελλήνων, αν υπάρχει και όσο υπάρχει, έρχεται να εξυψώσει το Νέο Σχήμα σε ιδέες και πρόσωπα του Τζον Φαν’τ Σχιπ με την μακροπρόθεσμη προοπτική και τον εμπεριστατωμένο σχεδιασμό του πλάνου Κατάρ 2020. Αυτή η Εθνική που κατηγορήθηκε για αδιαφορία και μιζέρια έρχεται να σημάνει μια μικρή επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Αυτό το εθνικό Εγώ, είναι και ποδοσφαιρικό Εγώ, και έρχεται από τη μελέτη του μνημειώδους ιστορικού παρελθόντος και της συνεπής αθλητικής παράδοσης. Η παλινόρθωση του εθνικού ποδοσφαιρικού φρονήματος θεμελιώνεται στην αγέρωχη ελληνική συνείδηση που επιβάλλει η Ιστορία, πολιτική, κοινωνική και ποδοσφαιρική.

Το ποδόσφαιρο είναι εδώ για να μας θυμίσει αυτό ακριβώς που είμαστε και να μας επαναφέρει στην τροχιά που επιβάλλει η πορεία μας σε αυτό το εύθραυστο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Οδυσσέας Ελύτης μας έχει αποχαιρετίσει με μια στιχομυθία, «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Ίσως να προσθέσουμε και τη στρογγυλή θεά. Γιατί στην Ελλάδα, και στο ποδόσφαιρο αξίζει περίοπτη θέση.

Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog