Ο Ουράν Κρασνίκι στο Gazzetta για το Κόσοβο - Ελλάδα: «Μπορεί τη νίκη το Κόσοβο, η Ελλάδα του 2004 έστειλε το μήνυμα για την ποδοσφαιρική ποιότητα των Βαλκάνιων»!

Δημήτρης Τομαράς
Ο Ουράν Κρασνίκι στο Gazzetta για το Κόσοβο - Ελλάδα: «Μπορεί τη νίκη το Κόσοβο, η Ελλάδα του 2004 έστειλε το μήνυμα για την ποδοσφαιρική ποιότητα των Βαλκάνιων»!

bet365

Ο Ουράν Κρασνίκι, ρεπόρτερ του portal rtklive και δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ της Εθνικής Κοσόβου, μιλάει στο Gazzetta.gr για την αναμέτρηση με την Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής και το προφίλ των αντιπάλων του συγκροτήματος του Φαν'τ Σχιπ.
Η συζήτησή μας με τον Κρασνίκι ξεκίνησε γύρω από το θέμα της μη αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα και την δική του σκέψη: «Είναι αληθές πως το Κόσοβο δεν έχει επίσημη αναγνώριση από την Ελλάδα όμως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως ο... εχθρός στην προσπάθεια του Κοσόβου για ανεξαρτησία. Σε επίσημα έγγραφα μπορεί να δει κανείς από το ελληνικό κράτος την διάθεση για συνεργασία των δύο χωρών και υπό αυτήν την έννοια υπάρχει σύνδεση και σχέση. Υπάρχει ελληνικό γραφείο ως σύνδεσμος Κοσόβου - Ελλάδας στην Πρίστινα εδώ και χρόνια και η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να ανοίξει στην Αθήνα ένα γραφείο για τις οικονομικές και διεθνείς συναλλαγές με το Κόσοβο.
Δεν θα με εκπλήξει εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Και εμείς όπως οι Έλληνες περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια στην Οθωμανική αυτοκρατορία και μετά την κατάρρευσή της είχαμε και άλλη εισβολή. Η ελευθερία των εθνών είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να το σέβονται όλοι και να γίνεται αποδεκτό».
Σε σχέση με την Εθνική Ελλάδας ο Ουράν Κρασνίκι ξεκαθαρίζει πως είναι πολύ γνωστή στο Κόσοβο: «Η Ελλάδα έχοντας παίξει με την Αλβανία είναι έτσι και αλλιώς γνωστοί καθώς οι Κοσοβάροι στηρίζουν την Αλβανία. Ήμουν παιδί ακόμα το 2000 όταν η Ελλάδα έχασε 2-0 στα Τίρανα.
Μετά ήταν η νίκη του 2004 στα Τίρανα που οι Αλβανοί πανηγύρισαν έξαλλα και επειδή κέρδισαν τέτοιον αντίπαλο αλλά και επειδή ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Αλβανία έχει σκληρή και δυνατή ομάδα και ορισμένοι παίκτες της έχουν θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η Ελλάδα επίσης υπήρξε ισχυρή ομάδα και θυμάμαι τον αρχηγό Θόδωρο Ζαγοράκη και μου άρεσε πολύ ο Γιώργος Καραγκούνης. Η νίκη του 2004 από την Ελλάδα στο Euro και η κατάκτηση του τροπαίου πέρασε όλα τα σύνορα και έστειλε το μήνυμα πως οι βαλκανικές χώρες έχουν ποδοσφαιρική ποιότητα. Στο Κόσοβο ξέρουμε καλά τις μεγάλες ελληνικές ομάδες όπως τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ που παίζουν (ή έπαιζαν) συχνά στην Ευρώπη».
Για τον βαθμό επικινδυνότητας του αγώνα για το Κόσοβο τονίζει πως «η Ελλάδα παραμένει μία σοβαρή και αξιοσέβαστη ομάδα, παρότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε την μεγάλη επιτυχία. Με την έννοια πως τα νησιά Φερόε και το Λιχτενστάιν πήραν καλά αποτελέσματα θεωρώ πως το Κόσοβο έχει την ευκαιρία να κάνει το ίδιο. Είναι 11 Έλληνες παίκτες και όχι 12 Θεοί της μυθολογίας. Η επιτυχία και η νίκη απέναντι στην Ελλάδα είναι πιθανή. Είναι κάτι που μπορεί το Κόσοβο. Το πρόβλημα για το Κόσοβο είναι πως κάποιες ευρωπαϊκές ομάδες δεν επέτρεψαν σε παίκτες του Κοσόβου να έρθουν για το ματς με την Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Έτσι το Κόσοβο θα παίξει με διαφορετική διάταξη».
Σχετικά με τον κορυφαίο παίκτη του Κοσόβου επισήμανε πως έχει δυσκολία στο να τον βρει. Να τον αναδείξει και αυτό γιατί «το Κόσοβο έχει πολλούς καλούς παίκτες. Για μένα ο καλύτερος σύμφωνα με τα αυτά που βλέπω εγώ και μου αρέσουν είναι ο Άρμπερ Ζενέλι. Τα πιο δυνατά στοιχεία του Κοσόβου είναι το κέντρο και η επίθεση. Ο προπονητής Μπέρναρντ Σαλάντες επιλέγει το 4-2-3-1 και έχει επιθετική φιλοσοφία. Πριν το Κόσοβο ήταν τεχνικός στην Εθνική Νέων της Ελβετίας και έχει προπονήσει και άλλες Εθνικές, όπως την Αρμενία. Το Κόσοβο επίσης ως μεγάλο στόχο και ελπίδα του έχει να πάρει την πρωτιά στον όμιλο και να ανέβει κατηγορία στο Nations League. Επίσης να βελτιώσει το ranking του στη FIFA».
 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα