Top 10: Ποια ήταν η καλύτερη μεταγραφή του Ιανουαρίου στην Ελλάδα;

Αντώνης Σαούλης
Top 10: Ποια ήταν η καλύτερη μεταγραφή του Ιανουαρίου στην Ελλάδα;

bet365

Σε έναν γεμάτο Ιανουάριο, οι ομάδες της Super League προχώρησαν σε αρκετές και εντυπωσιακές κινήσεις. Αλλά ποια είναι στο νούμερο 1;

Παίκτες από την Premier League. Από την La Liga. Από την Bundesliga και την Ligue 1. Μπορεί στην Ευρώπη να μην έγιναν οι πολλές και εντυπωσιακές κινήσεις, αλλά στην Ελλάδα κάναμε την διαφορά. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Αρης και Παναθηναϊκός ενισχύθηκαν σημαντικά και παίκτες με βαριά βιογραφικά ήρθαν στην χώρα μας.

Ποια ήταν όμως η καλύτερη μεταγραφή; Το gazzetta.gr έφτιαξε το δικό του Top10 κρίνοντας το βιογραφικό του ποδοσφαιριστή, από ποια ομάδα ήρθε στην Ελλάδα και την πορεία που είχε η καριέρα του πριν αγωνιστούν στην Super League!

Αλμπέρτο Μπουένο (Βόλος)

Αλμπέρτο Μπουένο (Βόλος)

Ανίς Μπεν-Χατίρα (ΑΕΛ)

Ανίς Μπεν-Χατίρα (ΑΕΛ)

Γιούρι Λοντίγκιν (ΠΑΣ Γιάννινα)

Γιούρι Λοντίγκιν (ΠΑΣ Γιάννινα)

Λουκ Καστάνιος (ΟΦΗ)

Λουκ Καστάνιος (ΟΦΗ)

Μάικλ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ)

Μάικλ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ)

Κένι Λαλά

Κένι Λαλά

Γιουνούσε Σανκαρέ

Γιουνούσε Σανκαρέ

Κώστας Μήτρογλου

Κώστας Μήτρογλου

Σίνζι Καγκάβα

Σίνζι Καγκάβα

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Οι περισσότεροι να μην ξέρατε ότι είναι στην Ελλάδα κι έχει αγωνιστεί ήδη σε ματς του Βόλου. Πιθανότατα να μην γνωρίζετε και το τεράστιο βιογραφικό του. Ο Αλμπέρτο Μπουένο είναι παιδί της Ρεάλ Μαδρίτης (96 συμμετοχές και 22 γκολ με την δεύτερη ομάδας της Βασίλισσας) και έρχεται στην Ελλάδα έχοντας συνολικά στην καριέρα του 81 γκολ και 35 ασίστ σε 381 ματς. Εχει γράψει το κοντέρ του 164 ματς στην La Liga (36 γκολ και 17 ασίστ) ενώ έχει αγωνιστεί και μια φορά στο Champions League! Mε την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης (2 λεπτά κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ) με την οποία είχε συνολικά 6 ματς με την πρώτη ομάδα.

Το βιογραφικό του βαρύ. Για χρόνια έβγαζε το ψωμάκι του στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο Ανίς Μπεν-Χατίρα που έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις από την μέση και μπροστά ήρθε στην Ελλάδα και την ΑΕΛ με 297 ματς έχοντας 64 γκολ και 28 ασίστ. Στην Bundesliga είχε 101 ματς με 15 γκολ και 12 ασίστ ενώ έχει κατακτήσει και το Ασιατικό Champions League με την Εσπεράνς της Τυνησίας!

Την μεγάλη καριέρα την έκανε όταν έφτιαξε βαλίτσες από την Ξάνθη για την Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία. Ο Γιούρι Λοντίγκιν ξεχώρισε στην Ζενίτ με την οποία μέτρησε 167 ματς (!) και είχε κρατήσει 71 φορές ανέπαφη την εστία του. Με την Ζενίτ έχει και 19 ματς στο Champions League κι άλλα 15 στο Europa League. Το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό δεν ήταν πετυχημένο και μετά από ένα πέρασμα σε Γκαζιάντεπ και Αρσεναλ Τούλα επέστρεψε στην Ελλάδα και στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο ολλανδικό στυλ του ΟΦΗ θα ταίριαζε ένας παίκτης που έχει «μπολιαστεί με την ολλανδική νοοτροπία! Και ο Λουκ Καστάνιος είναι τέτοιος. Συνολικά 281 ματς στην καριέρα του με 76 γκολ και 21 ασίστ. Από αυτά τα 159 είναι στην Eredivisie με την Τβέντε (114) αλλά και τις Φέγενορντ (42), Φίτεσε (36). Εχει πάρει μεταγραφή για την Ιντερ (δεν έπιασε ποτέ μόνο 8 ματς) αγωνίστηκε και στην Bundesliga με την φανέλα της Αϊντραχτ. Λίγα ματς στην Ευρώπη (15 στο Europa League, μόνο 1 συμμετοχή στο Champions League) και με πτωτική πορεία μιας και πριν φτιάξει βαλίτσες για την Ελλάδα ηταν στην Κορέα!

Ο ΠΑΟΚ έψαχνε επιθετικό να σκοράρει και τον βρήκε. Ο Μάικλ Κρμέντσικ είναι πλέον ο βασικός φορ του Πάμπλο Γκάρσια με τον Δικέφαλο του Βορρά να τον αποκτά με την μορφή δανεισμού από την Μπριζ. Στα 236 ματς που έχει δώσει έχει πετύχει 86 γκολ κι έχει δώσει 22 ασίστ. Βάση βιογραφικού ο Τσέχος σαφώς θα βρισκόταν χαμηλότερα στο top 10. Ομως ήρθε από την Μπριζ με 19 ματς στα πόδια του. Δηλαδή έτοιμος ν' αγωνιστεί την επόμενη μέρα. Με την Βικτόρια Πλζεν σκόραρε ένα γκολ κάθε δύο ματς (62 γκολ σε 124 αγώνες) και έχει 14 παιχνίδια στο Europa League κι άλλα 6 στο Champions League.

Από τα σύνορα της Γαλλίας δεν βγήκε ποτέ! Ο Κένι Λαλά όμως έρχεται στο ελληνικό πρωτάθλημα με 137 ματς στην Ligue 1 και άλλα 105 στην Ligue 2. Και αφήνει το γαλλικό πρωτάθλημα έχοντας ήδη 21 ματς στο πρώτο μισό της σεζόν με 3 γκολ και 2 ασίστ! Δηλαδή ήταν το βασικό μπακ του Στρασβούργου. Συνολικά στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας έχει 14 γκολ και 16 ασίστ! Πολλές αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για δεξί μπακ!

Κέρδισε την 4η θέση από τον Λαλά μιας και το βιογραφικό του είναι μεγαλύτερο. Φυσικά η καριέρα του βρισκόταν σε πτωτική πορεία μιας και δεν έρχεται στην Ελλάδα από την Γαλλία αλλά από την Βουλγαρία. Ωστόσο και πάλι οι συνολικά 395 συμμετοχές εκ των οποίων οι 265 στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος λένε πολλά για την αξία του. Με την Μπορντό έκανε εκπληκτικές σεζόν (19 γκολ και 9 ασίστ σε 84 ματς) γεμάτες σεζόν και με την Γκινγκάμπ. Συνολικά μιλάμε για ένα χαφ των 45 γκολ και των 32 ασίστ και μέλος της Ελπίδων της Γαλλίας (14 ματς).

Μιλάμε για «κανόνι». 277 γκολ μετράει το επαγγελματικό του κόντερ. Επίτευγμα σπάνιο για Ελληνα επιθετικό. Και παρά το γεγονός οτι έχει καιρό να κάνει... θόρυβο ο Κώστας Μήτρογλου είναι ο κορυφαίος φορ μας την τελευταία 10ετία. Προφανώς η μεταγραφή του ειναι σημαντική πόσω μάλλον για τον Αρη που έψαχνε το εύκολο γκολ. Μίλαμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει πετύχει 82 γκολ με τον Ολυμπιακό, 52 με την Μπενφίκα, 16 με την Μαρσέιγ, 18 με την Αϊντχόφεν, 9 με την Γαλατασαράι, 19 με τον Ατρόμητο και 8 με τον Πανιώνιο. Προσθέστε και 17 γκολ με την Εθνική Ανδρών! Ο Κώστας Μήτρογλου επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εάν δεν υπήρχαν τα τελευταία 2.5 χρόνια θα λέγαμε πως είναι η κορυφαία μεταγραφή. Μιλάμε για ένα χαφ με 451 ματς στα πόδια του, 131 γκολ και 91 ασίστ. Με 216 συμμετοχές στη Ντόρτμουντ! 57 αγώνες με την Γιουνάιτεντ! Eνα πρωτάθλημα Αγγλίας, δύο πρωταθλήματα Γερμανίας, άλλα δύο Κύπελλα! Και όλα αυτά ενώ ο Ιάπωνας είναι ακόμα 31 ετών. Ομως από την σεζόν 2018/19 η καριέρα του έχει πάρει την κατιούσα. Πρώτα με το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για την Μπεσίκτας και πέρσι όταν και έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας με την φανέλα της Σαραγόσα.

Από τους εν ενεργεία σίγουρα ο Ελληνας με την μεγαλύτερη καριέρα στο εξωτερικό. Εχει φτάσει τις 465 συμμετοχές στην καριέρα του έχοντας αγωνιστεί στην Serie A (Τζένοα και Μίλαν), στην Bundesliga (Βέρντερ και Ντόρτμουντ) και στην Premier League (Αρσεναλ). Με 31 ματς στο Champions League κι άλλα 30 στο Europa League. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι η κορυφαία μεταγραφή του Ιανουαρίου και για το βιογραφικό του και γιατί έρχεται από την Premier League και την Αρσεναλ στο ελληνικό πρωτάθλημα.