Η ΑΕΛ με τον Γρηγορίου στον πάγκο

Gazzetta team
Η ΑΕΛ με τον Γρηγορίου στον πάγκο

bet365

Οι «βυσσινί» στο διάστημα που είχαν τον 47χρονο κόουτς στα «ηνία» ήταν μία ομάδα που δεν την… ξέγραφες και έκανε ανατροπές, «έσπασε» παραδόσεις δεκαετιών και «έβγαλε» πιτσιρικάδες

Ο Μιχάλης Γρηγορίου δεν συνεχίζει πια στον πάγκο της ΑΕΛ, καθώς μετά το χθεσινό ματς της Ριζούπολης αποφάσισε να αποχωρήσει. Ετσι για τον 47χρονο κόουτς έκλεισε το «κεφάλαιο» Λάρισα, ίσως μέχρι την επόμενη φορά αφού στην μπάλα και τη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, και μετά από περίπου 16 μήνες οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

Ας ανατρέξουμε στα… πεπραγμένα του στον κάμπο.

«Φλέρταρε» με την Ευρώπη

«Φλέρταρε» με την Ευρώπη

«Χαρακτήρα» με πολλές ανατροπές

«Χαρακτήρα» με πολλές ανατροπές

«Εσπασε» παραδόσεις δεκαετιών

«Εσπασε» παραδόσεις δεκαετιών

Καλύτερη εκκίνηση από τη σεζόν 1989/90

Καλύτερη εκκίνηση από τη σεζόν 1989/90

Ανάδειξη του Πινακά

Ανάδειξη του Πινακά

Στροφή σε νεαρούς

Στροφή σε νεαρούς
Η ΑΕΛ τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάντα «μπλεγμένη» σε σενάρια υποβιβασμού και λίγο πριν το φινάλε απέφευγε κάθε σχετικό κίνδυνο. Την περασμένη σεζόν όμως «φλέρταρε» με την ευρωπαϊκή της έξοδο, αφού θα την εξασφάλιζε αν έμπαινε στα play off. Μέχρι και την 24η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας ήταν μέσα στο «κόλπο», αλλά τότε έχασε με 2-1 από τον ΠΑΟΚ στη Λάρισα.
Το προηγούμενο στοιχεό, δηλαδή υψηλοί στόχοι, είναι που διαμορφώνει «χαρακτήρα» σε μία ομάδα κάτι που αποτυπώθηκε από τις πολλές ανατροπές που σημείωσαν οι «βυσσινί» στη Γρηγορίου εποχή. Σε συνολικά 40 παιχνίδια πρωταθλήματος που ο 47χρονος κοουτσάρισε την ομάδα κατάφερε σε 10 να μην χάσει, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ. Στα 6 μάλιστα κέρδισε, ενώ σε 4 πήρε τη νίκη παρότι «κυνηγούσε» διαφορά 2 τερμάτων. Με εκείνον στον πάγκο δεν μπορούσες να… ξεγράψεις την ΑΕΛ.
Οι «βυσσινί» έσπασαν και πολλές αρνητικές παραδόσεις με τον Γρηγορίου στο «τιμόνι». Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κέρδισαν τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στην Αθήνα σε επίπεδο πρωταθλήματος μετά από 28 χρόνια! Το 2-1 που επικράτησαν στο ΟΑΚΑ τον Οκτώβριο του 2019 ήταν η πρώτη τους νίκη επί του «τριφυλλιού» στο Λεκανοπέδιο ύστερα από το 3-1 του Οκτωβρίου, κατά σύμπτωση, του 1991. Λίγες ημέρες πριν (28 Σεπτεμβρίου) οι «βυσσινί» είχαν κερδίσει και τον Αρη στη Θεσσαλονίκη (3-2), για πρώτη φορά ύστερα από τον Απρίλιο του 1993.
Μάλιστα η περσινή εκκίνηση της σεζόν ήταν η καλύτερη της ΑΕΛ στα τελευταία 30 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία! Μετά και την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής είχε ρεκόρ 4-3-2 και με βαθμολογικό σύστημα 3-1-0, μόνο την αγωνιστική περίοδο 1989/90 θα μάζευε περισσότερους πόντους (5-1-3).
Ωστόσο δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και η αγωνιστική παρακαταθήκη. Από πέρσι στην ΑΕΛ έχουν κάνει στροφή σε νεαρούς παίκτες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δημήτρη Πινακά. Ο 19χρονος φορ που στη φετινή σεζόν μετρά 6 ματς και 4 γκολ, ντεμπουτάρισε επί Γρηγορίου στη Super League, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 αντικατέστησε τον Μάρκο Νούνιτς σε έναν αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό. Αυτή τη στιγμή ο πιτσιρικάς είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο των «βυσσινί».
Αλλά ο 19χρονος δεν είναι ο μόνος. Από τον περασμένο Γενάρη στον κάμπο άλλαξαν μεταγραφική πολιτική και στράφηκαν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στην εγχώρια αγορά αναζητώντας ταλέντα. Τότε ήταν που αποκτήθηκε ο Θεοχάρης Ηλιάδης από τον Διαγόρα, αλλά και ο Σπύρος Γλυνός που όμως έφτασε στη Λάρισα το περασμένο καλοκαίρι. Μαζί με τους Ορέστη Γρηγορόπουλο από τα Τρίκαλα, τον Γιώργο Μαϊδανό από την Καβάλα και άλλους. Παράλληλα αρκετοί πιτσιρικάδες από την ακαδημία έγιναν επαγγελματίες και άρχισαν να ενσωματώνονται στους «μεγάλους».