Top-10: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μούσα Βαγκέ (pics&vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Top-10: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Μούσα Βαγκέ (pics&vids)

bet365

O ΠΑΟΚ έχει συμφωνήσει με τον Μούσα Βαγκέ και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του 22χρονου Σενεγαλέζου δεξιού μπακ.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στη Super League. |21+

Ο Μούσα Βαγκέ είναι το μεγάλο κόλπο του ΠΑΟΚ για το δεξί άκρο της άμυνας του. Ο 22χρονος (γεννημένος στις 4 Οκτωβρίου του 1998) διεθνής Σενεγαλέζος αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να περάσει ιατρικές εξετάσεις, να υπογράψει και να ολοκληρώσει τον δανεισμό του από την Μπαρτσελόνα για τον επόμενο χρόνο.

To ξεκίνημα ήταν δύσκολο. Ο Μούσα άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο ξυπόλητος στο δρόμο, κάτι που του επέτρεψε να «τελειοποιήσω την τεχνική μου και να σκληρύνουν τα πόδια μου». Όλα αυτά πριν ενταχθεί πρώτα στην Ακαδημία Aspire και στη συνέχεια βελγική Εουπεν.

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει 10 πράγματα και άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του «Δικεφάλου».

Photos credit: fcbarcelona.com – Getty Images

Πίστη στο Θεό

Πίστη στο Θεό

Ξυπόλυτα όνειρα…

Ξυπόλυτα όνειρα…

. Στην Αφρικανική «La Masia»

. Στην Αφρικανική «La Masia»

Δάσκαλος του ο Μακελελέ

Δάσκαλος του ο Μακελελέ

Ο νεότερος Αφρικανός σκόρερ σε Μουντιάλ

Ο νεότερος Αφρικανός σκόρερ σε Μουντιάλ

Η εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε

Η εμπιστοσύνη του Ερνέστο Βαλβέρδε

Οι αγαπημένοι του

Οι αγαπημένοι του

Ο πραγματικός ήρωας του

Ο πραγματικός ήρωας του

Το πρότυπο του

Το πρότυπο του

Φαγητό και χορός

Φαγητό και χορός

Πριν από τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα προσεύχεται μόνος του, «γιατί η πίστη μου με βοηθάει να νιώσω την ψυχή ενός πολεμιστή», λέει. Η Βαρκελώνη είναι μια εντελώς διαφορετική μεγαλούπολη από την Μπιγκόνα, μια πόλη 27.000 κατοίκων στη Δυτική Αφρική, από όπου κατάγεται.

Ο Βαγκέ όταν ήταν 6 ετών, έπαιζε μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του ξυπόλητοι το δρόμο με ό, τι μπάλα είχαν στα πόδια τους. «Η ευτυχία μας ήταν να κλωτσάμε ένα στρογγυλό κομμάτι είτε από δέρμα, είτε από πλαστικό. Δεν μας ένοιαζε, ούτε σκεφτόμασταν να γίνουμε επαγγελματίες. Θέλαμε απλά να παίξουμε μπάλα».

Επιλέχτηκε να ενταχθεί στην Ακαδημία Aspire στο Σάλι, μαζί με άλλα παιδιά από όλη την Αφρική και την Κόστα Ρίκα, 400 χιλιόμετρα από το σπίτι του. «Θυμάμαι ότι την πρώτη ημέρα των δοκιμών δεν ήθελα να πάω, γιατί φοβόμουν ότι θα χάσω το σχολείο και θα με φώναζε ο πατέρας μου. Αλλά όλα πήγαν καλά». Η Ακαδημία Aspire ήταν σχεδόν σαν μια «Αφρικανική La Masia». Οι ομάδες ταξίδευαν σ’ όλη την Ευρώπη και συμμετείχαν σε διεθνή τουρνουά.

Σε ηλικία 18 ετών πήγε στο Βέλγιο και εντάχθηκε στην KAS Εουπεν. Δεν φοβήθηκε, ούτε είχε πρόβλημα προσαρμογής, υπήρχαν εκεί και άλλοι ποδοσφαιριστές από την ακαδημία του Σάλι, ενώ σχεδόν όλοι μιλούσαν γαλλικά. Ο πρώτος του προπονητής στην Ευρώπη ήταν ο Γάλλος πρώην διεθνής σούπερ σταρ, Κλοντ Μακελελέ. «Έμαθα να είμαι πολεμιστής όπως ήταν κι εκείνος όταν έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι. Με την Εουπεν έπρεπε να παλέψουμε για να αποφύγουμε τον υποβιβασμό στη δεύτερη \κατηγορία και κάθε βαθμός ήταν εξαιρετικά πολύτιμος».

Το καλοκαίρι του 2018 βρέθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας με την εθνική Σενεγάλης. Σκόραρε στον αγώνα εναντίον της Ιαπωνίας και μ’ εκείνο το γκολ έγινε ο νεότερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που έχει χριστεί σκόρερ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν 19 ετών και 263 ημέρων. Δύο μήνες αργότερα ήρθε η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα.

Οι «μπλαουγκράνα» έβγαλαν από το ταμείο τους πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Εουπεν υπογράφοντας μαζί του συμβόλαιο μέχρι το 2023. Αρχικά εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα Β’ και έπαιξε σε 20 αγώνες (2 γκολ, 4 ασίστ). Προς το τέλος της πρώτης σεζόν του στη Βαρκελώνη ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον πήρε στην πρώτη ομάδα για προπονήσεις. Εκανε ντεμπούτο εναντίον της Ουέσκα και αγωνίστηκε σε ακόμα δύο παιχνίδια με Θέλτα και Έιμπαρ. Στη σεζόν 2019-20 έπαιξε βασικός εναντίον της Ίντερ για τους ομίλους του Champions League (1-2) και στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν δόθηκε δανεικός στη γαλλική Νις, όπου μέχρι τη διακοπή λόγω του κορονοϊού μέτρησε 5 συμμετοχές.

Ο Βαγκέ είναι ο 20ος Αφρικανός έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα, αλλά ο πρώτος Σενεγαλέζος στην ιστορία της. Οι Ετό, Κεϊτά και Γιάγια Τουρέ είναι οι αγαπημένοι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές, όμως έχει χτίσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον προπονητή στις εθνικές ομάδες, τον Αλίου Σισέ. «Μου έχει διδάξει πολλά από το 2012. Είναι ένα παράδειγμα για μένα, από τότε που ήταν προπονητής στην εθνική ομάδα U23».

Πολλές φορές τον ρωτούν αν ο παιδικός ήρωας του ήταν ο Ντρογκμπά ή ο Ετό. «Ειλικρινά, ο μόνος ήρωας ήταν ο πατέρας μου», λέει. Η οικογένεια του δεν μετέβη ποτέ στην Ισπανία, αλλά παρέμεινε στη Σενεγάλη. Ωστόσο, ποτέ δεν έχασαν αγώνα της Μπαρτσελόνα ή της Εθνικής ομάδας, έχοντας εγκαταστήσει μια μεγάλη τηλεόραση στο πατρικό του σπίτι, όπου συγκεντρώνονται όλοι και παρακολουθούν τα παιχνίδια. Εχει ως γούρι πριν από κάθε αγώνα να τους τηλεφωνεί. «Μου δίνουν δύναμη και ενέργεια. Μπορεί να είμαι μόνος μέσα στο γήπεδο, αλλά νιώθω σαν να είμαστε όλοι μαζί και να παίζουμε».

Ο Ντάνι Άλβες είναι το πρότυπο και τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων των εποχών. Παίζουν στην ίδια θέση, αλλά δεν τον πρόλαβε στη Μπαρτσελόνα. Είχε φύγει πριν δύο χρόνια, όμως τον υποδέχθηκαν οι υπόλοιποι αστέρες της ομάδας. «Θυμάμαι την άφιξή μου στη Βαρκελώνη. Δεν ήξερα κανέναν. Απλά ή ήξερα τα πρόσωπά τους από την τηλεόραση. Ευτυχώς, όλοι με καλωσόρισαν στην οικογένεια της Μπαρτσελόνα. Τα αστεία που έκαναν ο Πικέ και ο Σουάρες μου επέτρεψαν να ανακουφιστώ και να φύγε η πίεση που είχα τις πρώτες μέρες».

Το αγαπημένου του φαγητό είναι το thieboudienne, ένα παραδοσιακό Σενεγαλέζικο φαγητό που βασίζεται στο ψάρι και στο ρύζι. Επίσης, για να χαλαρώσει χορεύει.