Παναθηναϊκός: H δεύτερη ομάδα που του λύνει τα χέρια και το παράδειγμα της Wolves

Παναθηναϊκός: H δεύτερη ομάδα που του λύνει τα χέρια και το παράδειγμα της Wolves

Παναθηναϊκός: H δεύτερη ομάδα που του λύνει τα χέρια και το παράδειγμα της Wolves

bet365

O Nίκος Αθανασίου γράφει για το πόσο σημαντικό είναι για τον Παναθηναϊκό να δημιουργήσει δεύτερη ομάδα και την πρωτοποριακή κίνηση του αγγλικού σύλλογου στην διαχείριση του έμψυχου δυναμικού.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία χρυσή ευκαιρία να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα αξιολόγησης και εξέλιξης των νεαρών ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στον προθάλαμο της ακαδημίας με την πρώτη ομάδα. Η κίνηση της Σούπερ Λιγκ να επιτρέψει την δημιουργία δεύτερων ομάδων που θα αγωνίζονται στην Super League 2, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία και την Ολλανδία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λύνει τα χέρια του Τριφυλλιού και αυτό είναι κάτι που δεν το έχουν σταθμίσει καλά μέχρι στιγμής στην ΠΑΕ, δεν του έχουν δώσει την σημασία που πρέπει, την ώρα που Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι πανέτοιμοι από κάθε άποψη.

Το Τριφύλλι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης της πρώτης ομάδας, όλο το βάρος έχει πέσει στο πως θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, το πλάνο, η στρατηγική, η οργάνωση είναι όπλα που σε βγάζουν κερδισμένο σε βάθος χρόνου. Ποδοσφαιρικά και οικονομικά. Και η δημιουργία δεύτερης ομάδας είναι μία κίνηση ποδοσφαιρικής στρατηγικής, η οποία δεν κοστίζει περισσότερα από 700-800.000 ευρώ ετησίως(το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων μπορεί να επιστραφεί από χορηγίες και τηλεοπτικά) και μόνο κερδισμένο μπορεί να βγάλει ένα κλαμπ σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αμαρτία, λοιπόν, λόγω υποστελέχωσης στο ποδοσφαιρικό τμήμα(δεν υπάρχουν άνθρωποι να τρέξουν αυτά τα ποδοσφαιρικά projects και δεν γίνεται 1-2 άνθρωποι να κάνουν την δουλειά 10) και μίας λανθασμένης αρχικής ανάγνωσης της ευκαιρίας που εμφανίζεται, ο Παναθηναϊκός να μην ανέβει στο… τρένο των δεύτερων ομάδων. Ειδικά από την στιγμή που δεν διαθέτει την απαιτούμενη δικτύωση ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη για να μπορεί να εμπιστευθεί την διαδικασία βελτίωσης των νεαρών ποδοσφαιριστών του.

Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:

  • Ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να αξιολογεί τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του με συνέπεια, συγκεκριμένη φιλοσοφία και στόχευση σε ένα ανταγωνιστικό και κυρίως σκληρό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της δεύτερης εθνικής κατηγορίας, σε μια ιδανική διαδικασία ᾽᾽ψησίματος᾽᾽, καθώς την εποπτεία σε όλα τα επίπεδα θα την έχει το κλαμπ και όχι άλλη ομάδα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σου προσέξει, όπως θα το κάνεις εσύ, τα δικά σου προϊόντα. Έτσι μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία οι πιο ελπιδοφόροι παίκτες θα αποκτούν εμπειρίες και παραστάσεις από το κανονικό ποδόσφαιρο και θα δείχνουν στην πράξη αν είναι έτοιμοι ή όχι για την πρώτη ομάδα.
  • Θα είναι σε θέση να δίνει παιχνίδια σε νεαρούς παίκτες της πρώτης ομάδας που στα περισσότερα ματς θα βρίσκονται εκτός αποστολής. Θα ήταν ίδιος παίκτης ο Αθανασακόπουλος αυτό το καλοκαίρι με 25 παιχνίδια στην Super League 2 ή ο Σερπέζης ή ο Ξενόπουλος ή για παράδειγμα ο Τζαβίδας; Φυσικά και όχι. Οι πιτσιρικάδες που κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα δεν θα μένουν στάσιμοι, δεν θα τελειώνουν τις σεζόν με 3 και 4 συμμετοχές και θα κρίνονται ανεπαρκείς για το μέλλον, επειδή πολύ απλά δεν πήραν ποτέ την ευκαιρία να δείξουν πράγματα.

Η δημιουργία δεύτερης ομάδας είναι μια win-win situation για τον Παναθηναϊκό, ο σύλλογος ποδοσφαιρικά έχει μόνο να κερδίσει και τίποτα να χάσει.

Το παράδειγμα της Wolves

Από κει και πέρα, αυτό το καλοκαίρι θα βρει τον Παναθηναϊκό σε μια μεγάλης έκτασης διαδικασία ξεκαθαρίσματος στο έμψυχο δυναμικό του, καθώς θα αναζητά πωλήσεις και δανεισμούς για να μειώσει το ρόστερ και να απαλλαγεί από συμβόλαια παικτών που δεν θα υπολογίζονται. Χωρίς την ατζέντα ενός τεχνικού διευθυντή, χωρίς τις απαραίτητες δομές για να υποστηρίξει με αξιώσεις αυτό το project. O σύλλογος είναι ανέτοιμος και θα… ματώσει για να φτάσει την ιστορία σε happy end.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία η Wolves βρήκε το νόημα να προσλάβει τον Ματ Τζάκσον, ο οποίος έγινε ο πρώτος Strategic player Marketing Manager στο νησί. Ο ρόλος του θα είναι η σωστή τοποθέτηση στην αγορά του ποδοσφαίρου των παικτών που είτε πρέπει να παραχωρηθούν ως δανεικοί είτε το κλαμπ κρίνει πως ήρθε η ώρα να πουληθούν.

Ο ίδιος εξηγεί τον ρόλο του:

᾽᾽Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόπου που οι παίκτες φεύγουν από έναν σύλλογο. Από τα χαμηλότερα στρώματα της ακαδημίας μέχρι τις μεγάλες πωλήσεις της πρώτης ομάδας. Είναι πολύ διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με ένα δεκάχρονο παιδί, άλλο πράγμα με ένα έφηβο 15-16 που θέλει για παράδειγμα να σπουδάσει στην Αμερική και φυσικά εντελώς διαφορετικό να πρέπει να πουλήσεις παίκτη της πρώτης ομάδας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάθε έξοδος ποδοσφαιριστή από τον σύλλογο να γίνεται μία ευχάριστη εμπειρία τόσο για τον παίκτη όσο και για το κλαμπ. Να υπάρχει όφελος και για τους δύο. Ο σύλλογος έχει την ευθύνη να αποχαιρετίσει έναν παίκτη με τον καλύτερο τρόπο αλλά από την άλλη έχει την εταιρική ευθύνη να το κάνει με έναν τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον της ομάδας. Ο ρόλος μου είναι αυτή η μίξη᾽´.

Ο Τζάκσον θα είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, και για τους δανεισμούς των παικτών, εξετάζοντας πρώτα το περιβάλλον δανεισμού, τις συνθήκες, τα οικονομικά δεδομένα. ᾽' Οι δανεισμοί είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εξἐλιξης των παικτών, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, αργότερα πολλοί από αυτούς κάνουν το ντεμπούτο τους στην Premier League᾽᾽.

Την ώρα που η διοίκηση του ποδοσφαίρου περνά σε άλλο επίπεδο, στην απόλυτη εξειδίκευση με έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει επιτέλους ένα βήμα μπροστά, να δει την πραγματικότητα και να οργανωθεί με τους κανόνες του 2021...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.