Ιωάννου: «Ίσως το πιο κατάλληλο άτομο για τον Παναθηναϊκό ο Γιοβάνοβιτς»!

Ιωάννου: «Ίσως το πιο κατάλληλο άτομο για τον Παναθηναϊκό ο Γιοβάνοβιτς»!

bet365

Ο Γιάννος Ιωάννου, πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και παρών στην μυθική πορεία του ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά του Champions League το 2012, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί ο Σέρβος θ' αποδειχθεί... λίρα εκατό για τον Παναθηναϊκό.

Ως ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, έφτασε να θεωρείται θρύλος της ομάδας καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και 2ος σε συνολικές συμμετοχές με τη φανέλα του συλλόγου.

Αργότερα λόγω της αγάπης του για το κλαμπ και το άθλημα παρέμεινε κοντά στον ΑΠΟΕΛ, θήτευσε ως βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ήταν στο επιτελείο του Σέρβου κόουτς στην τρομερή πορεία μέχρι και τα προημιτελικά του Champions League την σεζόν 2011-2012.

Μιλώντας στο gazzetta.gr με αφορμή την πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Γιάννος Ιωάννου ανέφερε:

«Για εμένα ο Ιβάν είναι αδερφικός φίλος. Είχαμε μεγάλη συνεργασία και είμαστε και φίλοι πέρα από συνεργάτες. Είναι σωστό άτομο, έντιμος άνθρωπος, δίκαιος με όλους εντός κι εκτός γηπέδου και απόλυτα πειθαρχημένος. Από τα πλεονεκτήματά του ως προπονητής, το πιο σημαντικό νομίζω είναι αυτό του εργατικού.

Βάζει πολλή δουλειά στο χορτάρι. Είναι τελειομανής και θέλει όλα στο μυαλό του να είναι βάσει σχεδίου και να το μεταφέρει από την προπόνηση στο παιχνίδι. Έχει φιλοσοφία νικητή και είναι τρομερά σημαντικό για μεγάλους συλλόγους όπως είναι ο ΑΠΟΕΛ και όπως είναι τώρα ο Παναθηναϊκός στον οποίο θα δουλέψει».

«Είχαμε μέσο όρο 65-70% κατοχή μπάλας»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προετοιμάζει την ομάδα του κάθε φορά διαφορετικά. Πέρα από την κατοχή μπάλας που θέλει να έχουν οι παίκτες του στον αγωνιστικό χώρο, αντιλαμβάνεται πως κάθε αντίπαλος και περίσταση έχει διαφορές, με αποτέλεσμα πάντοτε να προσαρμόζει το πλάνο του ανάλογα με την κατάσταση που θ' αντιμετωπίσει.

«Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά πάντοτε θα σχεδιάσει το πλάνο του ανάλογα με τον αντίπαλο που έχει απέναντί του. Στον ΑΠΟΕΛ είχαμε φτάσει σε ποσοστά 65-70% κατοχής μπάλας, ωστόσο, πάντοτε θα ελέγξει την κατάσταση που θα επικρατεί, τον αντίπαλο που θα έχει η ομάδα του, τους παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του και το ποδόσφαιρο που θα μπορεί να βγάλει το υλικό που έχει στα χέρια του» είπε ο Γιάννος Ιωάννου που τον έζησε και τον έμαθε καλά.

«Παίζαμε Champions League και πιστεύαμε ότι θα νικήσουμε κάθε φορά»!

Από εκείνη την μυθική πορεία του ΑΠΟΕΛ μέχρι τα προημιτελικά του Champions League όπου το παραμύθι σταμάτησε στην Ρεάλ Μαδρίτης για την κυπριακή ομάδα, ο τότε συνεργάτης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θυμάται το απίθανο κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας. Αυτό, που παρά το επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί ο σύλλογος, άπαντες πίστευαν ότι μπορούσαν να κερδίσουν κάθε ματς!

«Εκείνη την φοβερή χρονιά ο Ιβάν πάντοτε προετοίμαζε την ομάδα ψάχνοντας τη νίκη. Μετά το καλό ξεκίνημα που κάναμε, υπήρξε σημείο που απλά σκεφτόμασταν ότι πάμε να πάρουμε όλα τα παιχνίδια! Είτε παίζοντας με άμυνα και αντεπιθέσεις εκτός έδρας είτε με οργανωμένες επιθέσεις και κατοχή στο ΓΣΠ. Το μετέδιδε σε όλους αυτό.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως στην κόντρα με την Λυών στους “16” το κλίμα ήταν τέτοιο που πιστεύαμε όλοι ότι πάμε για τη νίκη! Κάναμε κακό εκτός έδρας ματς, όμως στην ρεβάνς το πιστεύαμε και μπήκαμε μέσα ξεκάθαρα για να πάρουμε την πρόκριση στα προημιτελικά! Το σκεφτόταν ο Ιβάν, το ένιωθε και το μετέδιδε σε όλους».

«Και παίκτης του 5 να είσαι, θα πάρει το μάξιμουμ»

Δεν είναι ο πρώτος που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς καταφέρνει να παίρνει τον καλύτερο εαυτό από κάθε ποδοσφαιριστή του όταν του δίνει την ευκαιρία να παίξει. Ανεξάρτητα από την ποιότητα και το επίπεδο του καθενός, ο Σέρβος έχει το χάρισμα να πείθει άπαντες ώστε να τα δίνουν όλα στο γήπεδο.

«Καταφέρνει να βγάλει το 100% των δυνατοτήτων των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο. Μας έπειθε όλους για όσα μπορούσαμε να κάνουμε. Όχι μονάχα τους παίκτες, αλλά και τους συνεργάτες του και το επιτελείο της ομάδας τότε, ο Ιβάν μας έκανε να πιστεύουμε στις δυνατότητές μας.

Ήξερε πως ανάλογα την ποιότητα και τις δυνατότητες του κάθε ποδοσφαιριστή, είτε ήταν του 5, του 7 ή του 10, θα έβγαζε στο γήπεδο ακριβώς αυτό που μπορούσε και τίποτα λιγότερο. Θα έπαιρνε το μάξιμουμ απ' όλους. Τα παιδιά τον εμπιστεύονταν και εκείνος εμπιστεύεται στον απόλυτο βαθμό τους παίκτες του» είπε ο Γιάννος Ιωάννου γι' αυτό το κομμάτι του νυν τεχνικού του Παναθηναϊκού.

«Πέφτει στα βαθιά, δίκαιος πάντα και με όλους»

Αντιλαμβανόμενος πως η πρόκληση στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού κάθε άλλο παρά εύκολη είναι για τον οποιονδήποτε, ο Γιάννος Ιωάννου ανέφερε πως είναι λογικό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να κάνει... βουτιά στα βαθιά. Βέβαια, τόνισε πως όσο δύσκολο κι αν είναι να σκεφτεί κανείς τους «πράσινους» διεκδικητές της κορυφής από την επόμενη κιόλας χρονιάς, δεν πάει να πει ότι αυτό δεν βρίσκεται στο μυαλό του νέου προπονητή του «τριφυλλιού»...

«Με τον Παναθηναϊκό πέφτει στα βαθιά. Είναι μεγάλη ομάδα που εδώ και αρκετά χρόνια δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και θα μπορέσει να δώσει το 100% των προπονητικών του ικανοτήτων αρκεί να βοηθηθεί κι εκείνος. Να του παρέχουν εμπιστοσύνη, να τον αφήσουν να δουλέψει και να μην ξεκινήσει από νωρίς “πόλεμος”, άλλωστε αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και το ελληνικό και το κυπριακό ποδόσφαιρο με την έλλειψη υπομονής.

Ξέρω ότι ο Ιβάν θα έχει στο μυαλό του ακόμα και την άμεση επαναφορά του συλλόγου στην κορυφή, αν και αυτό είναι κάτι τρομερά δύσκολο. Με σωστή δουλειά και σωστή στελέχωση του επιτελείου του, θα καταφέρει να πάει ψηλά τον Παναθηναϊκό» είχε να πει ο άλλοτε βοηθός του, ενώ, θέλησε να σταθεί στην δικαιοσύνη που αποδίδει προς όλους ο Γιοβάνοβιτς σε μια ομάδα:

«Δεν είναι τυχαίο που αυτές τις μέρες όπου μιλούν στον Τύπο οι ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε στον ΑΠΟΕΛ δεν είπε κανείς κακή κουβέντα για τον Ιβάν. Είναι δίκαιος με όλους! Είναι μεν αυστηρός προπονητής, του αρέσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στ' αποδυτήρια, είναι κοντά στους παίκτες βάζοντας όμως και όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και τον προπονητή, όμως είναι δίκαιος παντού και πάντα. Ακόμα κι όσοι δεν αγωνίζονταν στον ΑΠΟΕΛ στην εποχή του, που είναι απολύτως λογικό να είναι απογοητευμένος ένας ποδοσφαιριστής όταν δεν παίζει, δεν είχε κανείς να πει κακή κουβέντα για τον Ιβάν γιατί ήξεραν ότι είναι δίκαιος.

Δεν αδίκησε ποτέ κανέναν. Ένας παίκτης θα πρέπει να του δείξει πράγματα, να δείξει ότι αξίζει να τον πιστέψει για να τον βάλει στα πλάνα του... Θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο κατάλληλο άτομο αυτή τη στιγμή για τον Παναθηναϊκό».

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα