Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου αποθεώνει στο gazzetta.gr τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου αποθεώνει στο gazzetta.gr τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου αποθεώνει στο gazzetta.gr τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς

bet365

Από τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας πορείας του ΑΠΟΕΛ στο Champions League με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου μίλησε στο gazzetta.gr για τον νέο προπονητή

Ο ΑΠΟΕΛ για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα αποτελεί για πάντα σημείο σταθμός στην καριέρα του. Τα όσα πέτυχε ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού με την κυπριακή ομάδα θα μνημονεύονται για πάντα στην Μεγαλόνησο, ειδικά εκείνη η σεζόν με την πρόκριση επί την Λιόν και το αντάμωμα με την Ρεάλ Μαδρίτης στα προημιτελικά του Champions League. Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας, ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου, με πέρασμα και από την ΑΕΛ, μίλησε στο gazzetta.gr για τον νέο προπονητή του «τριφυλλιού», την φιλοσοφία του, για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε στον ΑΠΟΕΛ, ενώ τονίζει κατηγορηματικά πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα ήταν άξιος για όλες τις ελληνικές ομάδες.

«Είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος ο οποίος έχει αρκετά πλεονεκτήματα στον τρόπο που διαχειρίζεται μια ομάδα, είναι πολύ ευέλικτος στο να βρει λυσεις σε μια ομαδα και να την κάνει να δουλέψει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά ικανός στην διαχείριση του έμψυχου δυναμικού κι εντός κι εκτός γηπέδου και φυσικά τακτικά στην προετοιμασία στο να γνωρίζει ο ποδοσφαιριστής τόσο τον αντίπαλο όσο και το πλάνο με το οποίο θα αγωνιστεί η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Και αυτό νομίζω ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας μαζί του», ανέφερε αρχικά ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου στο gazzetta.gr.

Κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο προσέγγισης των ποδοσφαιριστών και ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τους είχε κερδίσει όλους στον ΑΠΟΕΛ. «Ο κόουτς έχει τον τρόπο να κερδίζει από τους ποδοσφαιριστές του το μάξιμουμ, τόσο στον ΑΠΟΕΛ όσο και στα Εμιράτα. Και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει ως προπονητής και ως χαρακτήρας. Μπορεί ταυτόχρονα να επιβάλλει την δική του πειθαρχία και τα δικά του όρια μέσα στην ομάδα, αλλά την ίδια ώρα με τον τρόπο του θα κάνει έναν ποδοσφαιριστή να συνειδητοποιήσει πως έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που μπορεί να τον εμπιστευτεί, έναν πατέρα που μπορεί να τον βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί να είναι όσο αυστηρός όσο απαιτούν οι περιστάσεις και από την άλλη εκτός γηπέδου τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ξέρει να βάζει στόχους, κίνητρα τα όρια σε μια ομαδα και πως να τα διαχειριστεί ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά το τακτικό κομμάτι και την φιλοσοφία του ο άλλοτε άσος της ΑΕΛ τόνισε: «Έχει την γενική φιλοσοφία ως προπονητής και θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο η φιλοσοφία του. Ειναι έξυπνος και αρκετά ευέλικτος στο να αξιοποιήσει το υλικό μιας ομάδας με τον καλυτερο τροπο. Δεν ακολουθεί ένα σύστημα μόνιμα, που προτιμά να εκπαιδεύσει τους παίκτες του να αντιμετωπίσουν διαφορετικά συστήματα και διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες μέσα σε έναν αγώνα να βρίσκουν τις λύσεις και να κατανοοουν τον τρόπο με τον οποίο θέλει ο προπονητής να αγωνίζονται ανεξαρτήτου συστήματος».

Στον ΑΠΟΕΛ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έγραψε ιστορία και εκείνη η ομάδα που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League μνημονεύεται ακόμα και τώρα. «Εκείνη την χρονιά είχαν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες μετά από πολλά χρόνια. Είχε χτισει ένα βασικότατο κορμό από την προηγούμενη χρονιά. Η ομάδα του 2012 ήταν σχεδόν ίδια με αυτή του 2011 και η συγκεκριμένη ομάδα είχε αποκλειστεί ένα χρόνο πριν από την Χετάφε και ήταν ένα βήμα από τους ομίλους του Europa League και η ιδια ομαδα την επομενη χρονια είχε φτάσει να παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Δεν ήταν μόνο ότι έφτασε στα προημιτελικά, ήταν η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα και η ομοιογένεια που έβγαζε η ομάδα και το ότι κατάφερνε αυτή η ομάδα και αυτοί ποδοσφαιριστές να δίνουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο».

Για το αν στηρίζεται στις Ακαδημίες η προτιμάει έναν βασικό κορμό με έμπειρα παιδιά όπως είχε και στον ΑΠΟΕΛ. «Σίγουρα ένας καλός προπονητής πρέπει να έχει ένα βασικό κορμό που πρέπει να υπολογίζει και να δουλέψει πάνω σε αυτό και στην πορεία να βρει λύσεις από οποιονδήποτε. Και νεαρούς εμπιστεύεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα εμένα το 2004 όπου μου έδωσε την ευκαιρία. Διακρίνει ποιος είναι έτοιμος και μπορεί να προσφέρει ανεξαρτήτου ονόματος και αν θεωρεί ότι θα πρέπει να πάρει το ρίσκο με κάποιον μικρό θα το πάρει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι σε ένα συγκεκριμένο καλούπι. Είναι έξυπνος και ικανός στην διαχείριση μιας ομάδας με εμπειρία πλέον».

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια κάκιστη χρονιά που τον άφησε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και το κλίμα που θα βρει δεν θα είναι και το καλύτερο δυνατό. «Την ίδια κατάσταση είχε αντιμετωπίσει και στον ΑΠΟΕΛ. Είχε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις και το 2004 στο πρώτο του πέρασμα και το 2009. Η Ομόνοια θεωρητικά τότε είχε ένα μεγάλο μπάτζετ για τα κυπριακά δεδομένα, είχε κάνει τρομερές μεταγραφές, είχε φτιάξει μια αξιόλογη ομάδα με πρόκριση στην Ευρώπη επί του Ερυθρού Αστέρα. Στον ΑΠΟΕΛ είχε γίνει και αλλαγή διοίκησης εκείνη την χρονιά. Η ομάδα εκείνη που στήθηκε το 2009 ήταν μια ομάδα ορόσημο που είχε ξεκινήσει να αλλάξει την πορεία του ΑΠΟΕΛ. Ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι μια εύκολη ομάδα να διαχειριστείς, είναι μια ομάδα που βρισκόταν στους 8 του Champions League και δεχόταν κριτική για την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα και το αν θα έπρεπε να επικεντρωθεί η ομάδα στο πρωτάθλημα. Και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τα κατάφερε και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορεί να το κάνει ξανά».

Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένους φίλους του «τριφυλλιού» το όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν προκάλεσε και ενθουσιασμό. «Δεν έχει καμία σημασία για μένα αλλά νομίζω και για τον κόουτς γιατι στο τέλος της ημέρας αυτός είναι που θα κερδίσει τον κόσμο με τα αποτελέσματα και την δουλειά που θα κάνει και την σοβαρότητα του. Άλλωστε θα έπρεπε να το ξέρετε ότι είναι ένας σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος κι εδώ στην Κύπρο έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων».

Τελικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό; Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου δεν έχει καμία αμφιβολία: «Τον θεωρώ ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Έχει δείξει σπουδαίο έργο κι έχει τον τρόπο και την ικανότητα να τα καταφέρει και στον Παναθηναϊκό».

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα