Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Υποκλινόμαστε στη μνήμη των θυμάτων»

Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Υποκλινόμαστε στη μνήμη των θυμάτων»

Gazzetta team
Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων: «Υποκλινόμαστε στη μνήμη των θυμάτων»

bet365

Το συγκινητικό κείμενο με την υπογραφή του Ιβάν Σαββίδη και οι συμβολικές αναφορές του Πόντιου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Ιβάν Σαββίδης, μέσω της προσωπικής του σελίδας, αναφέρθηκε στη σημερινή «ημέρα μνήμης και θλίψης» της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πιο αναλυτικά στο μήνυμά του ο Πόντιος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και θλίψης, ημέρα που οι σκέψεις μας και οι φωνές μας ενώνονται σε μία κοινή προσευχή, που ηχεί στη μνήμη των θυμάτων των χριστιανικών λαών, ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, τους αδικοχαμένους, που εκδιώχθηκαν από τα πάτρια εδάφη τους. Και η μνήμη μας, με ένα αόρατο νήμα, συνδέει το παρελθόν με το παρόν, τις χώρες και τις ηπείρους, ενώνοντας εμάς, τους διασκορπισμένους από τη μοίρα σε διάφορες γωνιές του κόσμου, σε ένα ενιαίο σύνολο, σε έναν υπερήφανο αδιάσπαστο ποντιακό λαό.

Τα χρόνια περνάνε, όμως εμείς εξακολουθούμε να νιώθουμε έντονα τον πόνο της απώλειας. Ωστόσο, με κάθε επόμενη γενιά Ποντίων, το μίσος και η δίψα για εκδίκηση αντικαθίστανται από την επιθυμία να αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη μέσω της δημιουργίας.

Αναλύουμε τα αίτια της καταστροφής που έγινε, μελετάμε τις συνέπειές της, με όλες τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα προσπαθούμε να μιλήσουμε στον κόσμο για τον εφιάλτη των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Έτσι ώστε, όσοι σήμερα είναι έτοιμοι με ευκολία να εξαπολύσουν νέους πολέμους και συγκρούσεις, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της πιθανής τραγωδίας.

Είμαι ευγνώμων σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά για το γεγονός ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, συμβάλλει κάθε μέρα τα μέγιστα στο κοινό μας έργο. Είμαι περήφανος για τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν σταμάτησαν ούτε για μία στιγμή τη δουλειά τους, παρά όλες τις δυσκολίες του περασμένου έτους.

Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, χάρη στην οποία η μελέτη της ποντιακής τραγωδίας τα τελευταία χρόνια έφτασε σε θεμελιωδώς διαφορετικό επίπεδο και, ιδίως, στους συνεργάτες της Εδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, που έδωσαν τη δυνατότητα μελέτης της Ιστορίας του Πόντου σε περισσότερους από 2,5 χιλιάδες φοιτητές.

Και προσεύχομαι στον Κύριο, ώστε όλοι μας να βρούμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε άξια την ιστορική αποστολή του ποντιακού λαού, η ουσία της οποίας έγκειται στην καταπολέμηση οιουδήποτε είδους εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας.

Αγαπητοί μου, σήμερα υποκλινόμαστε με μια κοινή προσευχή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των συγγενών και των κοντινών μας ανθρώπων, όλων αυτών που υπέφεραν από τις εγκληματικές πράξεις που είχαν στόχο την εξόντωση διαφορετικών λαών.

Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές τους και να μας ενισχύσει στο δρόμο προς την εκπλήρωση του χρέους μας.

Αιωνία η μνήμη των αδικοχαμένων!

Με βαθιά υπόκλιση,

Ιβάν Σαββίδης»

Διαβάστε επίσης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα