ΟΦΗ: Το όραμα του Λυσάνδρου και ο στόχος του Μπούση για νέο γήπεδο στην περιοχή του αεροδρομίου (vid)

Δημήτρης Σαμόλης
Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΟΦΗ, Μιχάλης Μπούσης, εξέφρασε το όραμα για κατασκευή γηπέδου σε έκταση που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. «Θέλω όταν πεθάνω, να είστε περήφανοι για το όνομα Μπούσης» ανέφερε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της παρουσίασης του Μηνά Λυσάνδρου ως νέος διευθύνων σύμβουλος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Μηνά Λυσάνδρου ως νέος διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΟΦΗ, ο ιδιοκτήτης της ομάδας του Ηρακλείου, Μιχάλης Μπούσης, εξέφρασε το όραμα για κατασκευή γηπέδου σε έκταση που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης.

Μεταξύ άλλων είπε: «Εχουμε βάλει μπροστά το προπονητικό κέντρο και για τα ελληνικά δεδομένα έχουν προχωρήσει αρκετά και με την βοήθεια του κ. Αρναουτάκη. Σημασία έχει να προχωρήσει το αθλητικό κέντρο, να χτιστεί ένα νέο κτίριο με δωμάτια για να μένουν οι παίκτες της πρώτης ομάδας και για εμένα το επόμενο βήμα θα είναι να χτιστεί ένα νέο γήπεδο γιατί εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος και το κατάλληλο γήπεδο για να αγωνίζεται η ομάδα. Εμείς θέλουμε να βγούμε πάλι Ευρώπη και δεν θα μπορούμε να παίξουμε εδώ. Αυτό το γήπεδο ξεπέρασε τα όρια του και πρέπει να χτιστεί νέο γήπεδο που θα είναι φιλόξενο για τον κόσμο. Το νέο γήπεδο πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο. Να δουλεύει 100 μέρες το χρόνο. Όταν έρθει ένας τουρίστας, πόσες φορές να περπατήσει στα Λιοντάρια; Πού θα παρκάρει; Μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα στο Ηράκλειο.

Ετσι το κάνουμε στην Αμερική. Εκεί μπορεί να γίνει μια δεύτερη πόλη μέσα στο Ηράκλειο. Αυτό είναι στο μυαλό μου. Να μην είναι μόνο το γήπεδο. Αν θέλετε το αεροδρόμιο να μείνει έτσι, όπως είναι στην Αθήνα, ένα πράγμα γελοίο, αφήστε έτσι. Εσείς θα χάσετε, εγώ δεν χάνω. Όπως έχει χάσει και η Αθήνα. Αν θέλετε αφήστε το έτσι. Για εμάς κάποτε θα φτιαχτεί νέο γήπεδο. Δεν μπορεί να παίζει σε αυτό το γήπεδο. Δεν μπορούν το 2021 οι ελληνικές ομάδες να παίζουν σε αυτά τα γήπεδα. Ούτε και το γήπεδο του Ολυμπιακού είναι ωραίο. Ας είναι 10.000 θέσεις, 15.000. Να έρχεται ο κόσμος με τα παιδιά του, να παρκάρουν, να τρώνε. Δεν μπορούν να έρχονται σε αυτά τα γήπεδα. Δεν έχω plan b στο μυαλό μου. Όπου και να γίνει, γήπεδο πρέπει να χτιστεί.

Ο,τι και να γίνει, γήπεδο της ομάδας θα πρέπει να χτιστεί καινούργιο. Δεν ανήκω σε κανέναν, είμαι ΟΦΗ. Δεν μου πληρώνει κανείς τους παίκτες, τις εγκαταστάσεις, κάθομαι στο τραπέζι ανεξάρτητος. Πρώτη φορά μετά τον κ. Βαρδινογιάννη θα πρέπει να σέβεστε το γεγονός ότι ο ΟΦΗ είναι ανεξάρτητος, στέκεται στα πόδια του μόνος του. Μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, είναι ανθρώπινο, αλλά το γεγονός ότι δεν ανήκουμε σε κανέναν, πρέπει να σας κάνει υπερήφανους. Όταν πεθάνω θέλω να με θυμάστε ως έναν άνθρωπο που πέρασε από την Κρήτη και δεν σας πήρε, αλλά σας άφησε κάτι. Να είστε υπερήφανοι για το όνομα Μπούσης και με αυτή τη νοοτρποπία που έχω, θα βγάλω χρήματα. Όταν κάνεις κάτι σωστά, θα βγάλεις λεφτά. Αλλά η βάση για εμένα δεν είναι τα χρήματα, αυτό που προσφέρω στον κόσμο. Αν όλοι μπορείτε να ονειρευτείτε ένα πράγμα και το πιστέψετε, ας το στηρίξετε. Αν θέλετε να τσακωνόμαστε, δεν θα χτιστεί ποτέ».​

Για την πρόταση στον Λυσάνδρου:

«Τον Μηνά τον γνώρισα για πρώτη φορά, σεβάστηκα πάρα πολύ το πώς σκέφτεται και εκφράζεται. Όταν τον έζησα ως πρόεδρο της Λίγκας ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Δεν κοιτούσε τα συμφέρονται της ΑΕΚ, αλλά της Λίγκας. Με έκανε να νιώσω ότι ήταν άνθρωπος που τον νοιάζει το ποδόσφαιρο. Του έκανα μια πρόταση, δεν ήταν ένα βήμα πίσω. Ήταν ένα βήμα μπροστά. Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι είναι βήμα πίσω ότι έφυγε από την ΑΕΚ και ήρθε στον ΟΦΗ, αλλά η ομάδα μας έχει διαφορετική κουλτούρα στο πώς κοιτάζουμε τα πράγματα. Ήταν μεγάλο βήμα να έρθει εδώ ο Μηνάς. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει ο ένας τον άλλον. Τα βρήκαμε και είναι τώρα εδώ».

Για τον στόχο του ΟΦΗ:

«Πρέπει να έχουμε μια σταθερότητα, όταν ήρθαμε στον ΟΦΗ δεν βρήκαμε ούτε μπάλες, απλήρωτους παίκτες, τον Γενάρη ήρθαν 8 μεταγραφές, ο προσωπικός μου στόχος ήταν να βγει στην Ευρώπη στα 5 χρόνια και βγήκε γρηγορότερα. Αυτό δημιούργησε προσδοκίες. Πρέπει να έχουμε μια σταθερότητα. Θα έρθουν οι μεταγραφές που είναι να έρθουν και να δημιουργηθεί μια ταυτότητα, να μην μπαινοβγαίνουν παίκτες κάθε χρονιά και να υπάρχει μια βάση. Νομίζω πως αυτό θα το καταφέρουμε από φέτος και αν δεν είχαμε τους τραυματίες θα το είχαμε πετύχει και τώρα, δεν θα κινδυνεύαμε και ο Σίμος θα ήταν ακόμα εδώ. Δυστυχώς αυτό είναι το ποδόσφαιρο, το πλήρωσε ο κ. Σίμος και εύχομαι να πάει καλά ο κ. Νιόπλιας και ο ΟΦΗ».

Ο Μηνάς Λυσάνδρου δήλωσε:

«Θα είμαι ο διευθύνων σύμβουλος, είναι αρμοδιότητες που υπήρχαν στο πρόσωπο του κ. Μπούση. Στηρίζεται σε όρους κοινής λογικής. Μετά την κοινοποίηση της παραίτησής μου από την ΠΑΕ ΑΕΚ έγινε μια επαφή, έγινε μια επαφή με τον κ. Μπούση. Βρίσκομαι εδώ να ενισχύσω την προσπάθεια και να εκτελέσω το όραμα που υπάρχει. Είχα την επιλογή να περιμένω μετά την ΑΕΚ, αλλά έκρινα ότι το περιβάλλον μου ταιριάζει. Το περιβάλλον απαρτίζεται κυρίως από τους ανθρώπους. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπούση για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Αναλαμβάνω με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης. Ο ΟΦΗ είναι κάτι περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Έχω όραμα και αυξημένο τον στόχο της πρόκλησης. Ευχαριστώ όσους με εμπιστύεηκαν και να ευχηθώ οι μέρες μου εδώ να φέρουν επιτυχίες. Στον κάθε άνθρωπο υπάρχουν κάποια κριτήρια που αν πληρούνται τότε η απόφαση γίνεται ακόμα ευκολότερη. Η παρουσία ενός νέου, σε ηλικία, επιχειρηματία με όρεξη και όραμα ήταν το πρώτο στοιχείο που με έκανε να αισθανθώ ασφαλής και την προοπτική να έρθω εδώ. Στην συνέχεια οι άνθρωποι ως πρόσωπα και ως αξίες αυτό που πρεσβεύουν ήταν ένας εξίσου σημαντικός λόγος.

Ο Γιώργος, ο Ηλίας, ο Γιάννης, όλα τα υπόλοιπα παιδιά που δεν θέλω να ξεχάσω κάποιον, είναι παιδιά που μου ταιράζουν. Μπορεί να είναι απλοϊκή έκφραση αλλά είναι η αλήθεια. Πράγματι κάποια συνεργασία δεν μπορεί να είναι πετυχημένη αν δεν υπάρχει ταύτιση αξιών. Είναι αυτές που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο, όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια κρίση ενώ στις χαρές αυτό που μένει είναι η ευφορία. Έπαιξε σημαντικό ρόλο το μέγεθος του συλλόγου, ο ΟΦΗ είναι ένας οργανισμός που αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή ομάδα, η ιδιαιτερότητα, η αυτοπεποίθηση, η θετική αύρα που βγάζει η Κρήτη είναι κάτι που ενσωματώνεται στον ΟΦΗ και με δελέασε ακόμα περισσότερο. Δεν ξέρω πως καθορίζεται το κάπου ψηλότερα, στην δική μου κλίμακα το ψηλότερα είναι όπου βρίσκομαι. Αυτός ο οργανισμός από τον ιδιοκτήτη του μέχρι το ευρύτερο περιβάλλον του δείχνει εμπιστοσύνη. Αυτό που με τρέφει είναι το κίνητρο και η αυξημένη έννοια της πρόκλησης και στην Ελλάδα η λέξη όραμα και αυξημένη πρόκληση είναι εδώ.

Είμαστε υπέρ σε οτιδήποτε βελτιώνει το ποδόσφαιρο και αυτό είναι ένα κομμάτι της φιλοσοφίας που ανέπτυξε ο Γιώργος Σαμαράς. Στα δύο θέματα που συζητούνται στο Δ.Σ. της Superleague ωστόσο με τα υπάρχοντα δεδομένα, στηρίζουμε το πρωτάθλημα ως έχει και η εφαρμογή της κεντρικής διαχείρισης μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα. Συμφωνούμε γιατί πραγματικά αυτή είναι η αύρα και κατά την άποψή μου αυτός είναι ο άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθεί το ποδόσφαιρο. Ο ΟΦΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει ενεργός στα θεσμικά όργανα».​

Ο Γιώργος Σαμαράς ανέφερε για την πρόσληψη του Λυσάνδρου:

«Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει φιλοδοξία και φιλοξενία. Κοιτάζω το μέλλον του κλαμπ με αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με τη νοοτροπία του Μηνά. Είμαστε τυχεροί που θα είναι εδώ και γι' αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Μπορούμε να ονειρευτούμε και να υλοποιήσουμε πράγματα. Στο διοικητικό κομμάτι δεν θα γίνουν αλλαγές. Ο Μηνάς ήταν μεγάλη μεταγραφή. Θα βοηθήσει εμένα, τον Ηλία και τον Μάικ σε πολλά πράγματα. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι θα γίνουν αλλαγές.

Νομίζω πως δεν είμαστε μακρυά από τον κόσμο, δεν ξέρω πως το εννοείτε. Είναι διαφορετικό κάποια σχόλια στα social media και διαφορετικό η επικοινωνία με τον κόσμο. Να δεχτώ ότι μπορεί να μην λέμε πράγματα στον κόσμο, ίσως για μια μεταγραφή, ένα έργο, το γήπεδο που δεν θα γίνει αύριο λόγω του χρονοδιαγράμματος για τα επόμενα 3-4 χρόνια. Δεν θέλουμε να λέμε πράγματα που στο τέλος ισως να μην γίνουν. Αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε μυστικοπαθείς, υπάρχει επικοινωνία με τον κόσμο και μπορεί να μην το ξέρετε και να μην το μάθατε ποτέ. Το τι θα πω εγώ ή ο Ηλίας ίσως να μην το μάθατε. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Έχουμε κάνει λάθη, μαθαίνουμε από αυτά και συνεχίζουμε. Είμαι εδώ καθαρά γιατί αγαπάω την ομάδα. Με ενοχλεί που μιλάω με ανθρώπους που ξέρουν την Κρήτη ή τον Σαμαρά και όχι τον ΟΦΗ. Με ενοχλεί αυτό, θέλω να μάθουν το όνομα του ΟΦΗ, την ομάδα μας. Το κάθε πράγμα στην ώρα του γιατί θα είναι και η αλήθεια στο τέλος​».

Ο Ηλίας Πουρσανίδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που ήρθαμε, έχουμε κάνει αρκετά βήματα και η πρόοδος του και φαίνεται πως μπορείς να συζητήσεις με ένα στέλεχος όπως ο Μηνάς για να συνεργαστείτε. Αυτό που πιστεύουμε για το ποδόσφαιρο χρειάζονται δύο πράγματα: Στελέχη, ανθρώπους ικανούς που θα μεγαλώσουν και θα βελτιώσουν το δικό μας club και το δεύτερο είναι οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που και σε αυτό το κομμάτι προχωρούν τα έργα».