Λόπεθ στο gazzetta.gr: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω ακόμα και μεγάλο ελληνικό σύλλογο»

Λόπεθ στο gazzetta.gr: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω ακόμα και μεγάλο ελληνικό σύλλογο»

Δημήτρης Βέργος
Λόπεθ στο gazzetta.gr: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω ακόμα και μεγάλο ελληνικό σύλλογο»

bet365

Ο Άνχελ Λόπεθ σε μια μεγάλη συνέντευξη στο gazzetta.gr μιλάει για την εξαιρετική σεζόν με τον Βόλο, για την ξαφνική αποχώρησή του και δηλώνει έτοιμος για μια νέα πρόκληση στο ελληνικό ποδόσφαιρο την επόμενη σεζόν.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Super League Interwetten ήταν σίγουρα ο Βόλος. Μια ομάδα που κατάφερε να πραγματοποιήσει μια άκρως ικανοποιητική πορεία τερματίζοντας στην 7η θέση στην κανονική διάρκεια της σεζόν, με ωραίο ποδόσφαιρο, κοιτάζοντας στα μάτια ακόμα και τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Το μαχητικό πνεύμα και η ταυτότητα που είχε η ομάδα του Βόλου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στον Άνχελ Λόπεθ. Ο 38χρονος Ισπανός τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ακριβώς με την έναρξη των υποχρεώσεών της και κατάφερε να διατηρήσει ένα σύνολο με συνοχή σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Το «διαζύγιό» του με τον Βόλο ήρθε απότομα, τρεις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση των play out και σε πολλούς προκάλεσε έκπληξη. Ομολογουμένως η δουλειά του Λόπεθ στον Βόλο κρίνεται επιτυχημένη. Ο ίδιος, ωστόσο, παρά την τροπή που πήραν τα πράγματα κρατάει μόνο τα θετικά. Σε μια μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον σύλλογο της Μαγνησίας, ο Ισπανός προπονητής μιλάει για την εμπειρία του από την πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα και δηλώνει έτοιμος να παραμείνει στα μέρη μας.

«Ήταν μια συναρπαστική χρονιά με τον Βόλο, την οποία έζησα με πάθος. Ήταν μια εξαιρετική σεζόν με την ομάδα και είμαι ευγνώμων για την εμπειρία που κατάφερα να βιώσω με τον Βόλο, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είχα τη διάθεση να συνεχίσω, αλλά ο πρόεδρος αποφάσισε να τερματιστεί η συνεργασία μας. Είναι κάτι που σέβομαι. Είμαι ευγνώμων για τον Αχιλλέα Μπέο που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στην Ελλάδα. Πρέπει να αποδεχτώ όμως την απόφαση και να κοιτάξω πλέον μπροστά», υπογραμμίζει ο Λόπεθ στο gazzetta.gr λίγο μετά τους τίτλους τέλους που έπεσαν στη συνεργασία του με τον Βόλο.

«Είμαι ευγνώμων στον Μπέο, δεν κατάλαβα γιατί τελείωσε η συνεργασία μας»

Ποιος όμως ήταν ο λόγος της απομάκρυνσής του; Όπως αναφέρει ο ίδιος δεν του δόθηκε κάποια συγκεκριμένη εξήγηση, παρά μόνο ότι ο σύλλογος επιθυμεί να πορευτεί με άλλον τεχνικό τη νέα σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Λόπεθ είναι ευγνώμων στον Αχιλλέα Μπέο για τη συνεργασία που είχαν και για τη δυνατότητα που του έδωσε να δουλέψει εκεί.

«Πιστεύω πως ο σύλλογος ψάχνει κάτι διαφορετικό. Η σεζόν έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και στον Βόλο ίσως θέλουν να βρουν κάποιο διαφορετικό προφίλ προπονητή. Είχαμε μια καλή σεζόν, συνεπώς δεν ήταν αυτός ο λόγος της απομάκρυνσής μου. Ούτε προσωπικοί λόγοι υπήρχαν γιατί είχα καλές σχέσεις με όλους. Ο πρόεδρος είναι μόνο αυτός που μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που σταμάτησε η συνεργασία μας. Είναι δύσκολο να το καταλάβω, γιατί δεν συνέβη κάτι συγκεκριμένο. Μου είπε απλά ότι αυτή είναι η απόφασή του και ότι ήθελε να λυθεί το συμβόλαιό μου και να ψάξει για κάποιον άλλον προπονητή. Πλέον κοιτάζω μπροστά», αναφέρει ο Λόπεθ, προσθέτοντας:

«Θα ήθελα τουλάχιστον να ολοκληρώσω τη χρονιά σε αυτά τα τρία παιχνίδια που απέμεναν. Αλλά αυτό που έχει αξία είναι τα όσα πετύχαμε, ήταν μια φοβερή σεζόν και κρατάω αυτό. Όλος ο κόσμος είδε την ταυτότητα που απέκτησε αυτή η ομάδα. Πραγματικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεχίσω και την επόμενη σεζόν στον Βόλο και να δουλέψω πάνω στο πρότζεκτ το οποίο υπήρχε. Αλλά τώρα τελείωσε αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου έδωσαν τη δυνατότητα να εργαστώ εκεί και από εδώ και πέρα συνεχίζω την καριέρα μου. Θα ήθελα να επαναλάβω πως είμαι ευγνώμων για τον κύριο Μπέο. Είχαμε μια καλή επαγγελματική σχέση, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Οι δρόμοι μας χώρισαν, αλλά θέλω να πιστεύω πως οι πόρτες του Βόλου θα είναι πάντα ανοικτές και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον».

«Έδωσα μαχητικό πνεύμα στον Βόλο, περήφανος για τους παίκτες μου»

Το πνεύμα του νικητή και η ενότητα που είχε η ομάδα του Βόλου, σύμφωνα με τον Λόπεθ ήταν τα κλειδιά αυτής της επιτυχημένης σεζόν...

«Πάνω από όλα ήθελα να δώσω στην ομάδα ένα ανταγωνιστικό πνεύμα. Ο Βόλος όποιους παίκτες και να είχε, διατηρούσε μια ταυτότητα και ένα μαχητικό πνεύμα, το οποίο ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Αυτό με κάνει περήφανο, γιατί οι παίκτες μου πάντα τα έδιναν όλα. Είμαι ένας προπονητής που ζω με πάθος τη δουλειά μου. Προσπαθώ να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών μου. Δουλεύω πολύ στο τακτικό κομμάτι σε όλες τις θέσεις και θέλω ένα γκρουπ ενωμένο, μια ενότητα μεταξύ προπονητή και παικτών. Αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας του Βόλου. Επίσης η ομάδα έκανε πολύ δυνατές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα και στο τέλος της, μέσα στα παιχνίδια, παρουσίαζε ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο», λέει ο 38χρονος Ισπανός τεχνικός.

Όσο για τον παίκτη που έκανε τη διαφορά; Για τον Λόπεθ όλοι οι ποδοσφαιριστές του έδιναν πάντα ό,τι είχαν και δεν είχαν, με τον Δουβίκα βέβαια να ξεχωρίζει με τα γκολ που σημείωσε.

«Πιστεύω πως ο Δουβίκας έκανε τη διαφορά. Εξελίχθηκε σε κορυφαίο σκόρερ και σε έναν παίκτη που έγινε γνωστός και απέκτησε πρεστίζ. Αλλά όλοι οι παίκτες μου δούλεψαν σκληρά και τα έδωσαν όλα. Κάθε ποδοσφαιριστής μου έδινε το 100%. Κάποιες φορές πήγαιναν καλά, κάποιες όχι, αλλά πάντα και οι 22 παίκτες του ρόστερ έδιναν το 100%. Είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις αυτό. Ήθελαν συνεχώς να βελτιώνονται, με άκουγαν και όλοι μαζί ήμασταν στην ίδια βάρκα».

«Ισοπαλίες και τραυματισμοί μας κόστισαν για τα πλέι οφ, δεν βρίσκεις εύκολα επιθετικό σαν τον Δουβίκα»

Ο Λόπεθ ανέλαβε τον Βόλο με στόχο αρχικά τη γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής. Στην πορεία ωστόσο φάνηκε πως η ομάδα θα μπορούσε να πετύχει ακόμα και την υπέρβαση της διεκδίκησης της 6ης θέσης στα πλέι οφ. Ήταν κάτι τέτοιο όμως εφικτό;

«Είχαμε πολλά ισόπαλα αποτελέσματα και στα περισσότερα από αυτά φτάσαμε κοντά στη νίκη. Αυτές οι ισοπαλίες μας κόστισαν. Βέβαια ο Αστέρας Τρίπολης έκανε και ένα σερί έξι-επτά νικών, έναν ρυθμό που εμείς δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Δεν ήταν εύκολη η δουλειά μου καθώς δεν είχα κάνει εγώ την προετοιμασία της ομάδας. Αν ήμουν από το ξεκίνημα θα είχα καταφέρει να γνωρίσω ακόμα περισσότερο τους παίκτες και θα είχα εφαρμόσει τα πλάνα μου από το χτίσιμο της ομάδας και όχι από την πρώτη αγωνιστική όταν ανέλαβα», υπογραμμίζει ο Λόπεθ, ο οποίος εκτιμά πως οι αρκετοί τραυματισμοί που προέκυψαν, ήταν κάτι που κόστισε στην ομάδα:

«Δεν αποτέλεσε πρόβλημα τόσο η φυγή του Ουάρντα, όσο οι πολλοί τραυματισμοί που προέκυψαν. Ο Μπουένο που ήρθε ως αντικαταστάτης του Ουάρντα τραυματίστηκε στο πρώτο του ματς και έμεινε για αρκετό καιρό εκτός. Ο Ρενάτο επίσης που ήρθε είχε δύο τραυματισμούς, ο Τσοκάνης επίσης έμεινε για καιρό εκτός, το ίδιο και ο Τέκιο, δεν τον είχα για αρκετό διάστημα. Ο Μπαριέντος επίσης έλειψε αρκετά με τραυματισμούς και κάρτες. Οι τραυματισμοί μας κόστισαν γιατί δεν είχαμε και τόσο μεγάλο ρόστερ ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτά τα κενά».

Γυρνώντας στον Δουβίκα και στο ξεπέταγμα που έκανε τη φετινή σεζόν με τη φανέλα του Βόλου, ο Λόπεθ θεωρεί πως ο νεαρός Έλληνας επιθετικός έχει όλα τα προσόντα την επόμενη σεζόν να αγωνιστεί σε κάθε μεγάλο ελληνικό σύνολο, αλλά και σε ομάδα δυνατού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ηδη άλλωστε οι φήμες για τη μεταγραφή του στην Ουτρέχτη έχουν φουντώσει.

«Είναι μια απόφαση προσωπική του ίδιου. Εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Θεωρώ πως είναι έτοιμος να παίξει σε όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες αλλά και να αγωνιστεί σε ομάδες δυνατών πρωταθλημάτων του εξωτερικού. Εξαρτάται λοιπόν καθαρά από αυτόν, την προσαρμογή του και το αν θέλει να φύγει για κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αλλά και βέβαια μπορεί να ανταποκριθεί. Ο Δουβίκας είναι ένας γκολτζής. Είναι ένας κλασικός επιθετικός, ένα κλασικό εννιάρι που δεν βρίσκεις εύκολα. Είναι πάντα μέσα στην περιοχή, έχει το εύκολο γκολ και σε κάθε πρωτάθλημα θα μπορούσε να πετύχει», τονίζει ο Λόπεθ.

«Θέλω να βρω ένα καλό πρότζεκτ και είμαι έτοιμος να αναλάβω ακόμα και μεγάλη ελληνική ομάδα»

Ο Ισπανός τεχνικός επιστρέφει στη Μαδρίτη και στην οικογένειά του, αναζητώντας πλέον το νέο σταθμό στην καριέρα του. Έχει μεγάλο πάθος για τη δουλειά του και δεν σκέφτεται καν το ενδεχόμενο να μείνει ανενεργός. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος με τα όσα έζησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και παρουσιάζεται έτοιμος να επιστρέψει σε πάγκο ελληνικής ομάδας το καλοκαίρι, αρκεί να τον ελκύει το πρότζεκτ. Μάλιστα, όπως λέει, είναι έτοιμος ακόμα και να αναλάβει έναν πάγκο μεγάλου ελληνικού συλλόγου, αν μπορούσε να παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία.

«Έχω τις πόρτες μου ανοικτές σε ό,τι μπορεί να προκύψει. Γνωρίζω πολύ καλά πλέον το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και αυτό μπορεί να με βοηθήσει να βρω ομάδα στην ελληνική Super League. Είμαι σε καλή κατάσταση και είμαι πιο έτοιμος πλέον σε σχέση με όταν ήρθα γιατί τότε δεν γνώριζα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τώρα το έχω μάθει και θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσα να συνεχίσω σε κάποια ελληνική ομάδα. Γενικά είμαι ανοικτός σε οτιδήποτε προκύψει. Για μένα το πιο σημαντικό είναι το πρότζεκτ και όχι τόσο ο σύλλογος. Αν υπάρχει ένα πλάνο εξέλιξης με μια ταυτότητα και ένα μοντέλο παιχνιδιού, αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα. Να υπάρχει σταθερότητα και εξέλιξη. Στον Βόλο κατάφερα να εξελιχθώ και εγώ αλλά και να εξελίξω την ομάδα», αναφέρει ο Λόπεθ προσθέτοντας:

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν καταφέρω και βρω ένα καλό πρότζεκτ τότε θα μπορέσω να οδηγήσω αυτή την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Είμαι πιο έτοιμος από ποτέ να δουλέψω ακόμα και στο τοπ επίπεδο. Έχω τις απαραίτητες εμπειρίες ως δεύτερος προπονητής οκτώ χρόνια στην Ισπανία, έχω δουλέψει ως πρώτος προπονητής σε Εθνική ομάδα και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι ως πρώτος προπονητής σε συλλογικό επίπεδο με καλά αποτελέσματα νομίζω. Συνεπώς είμαι έτοιμος να αναλάβω ακόμα και έναν μεγάλο ελληνικό σύλλογο».

«Ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα, ξεχώρισα Άρη, Τζόλη και Ράσταβατς»

Έπειτα από μία σεζόν στην Ελλάδα, ο Λόπεθ θεωρεί πως το επίπεδο του πρωταθλήματος της Super League Interwetten είναι ανταγωνιστικό με δύσκολα παιχνίδια ανεξαρτήτως αντιπάλου. Σύμφωνα με τον ίδιο η ομάδα που του προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Άρης, ενώ από παίκτη και προπονητή ξεχώρισε τους Τζόλη και Ράσταβατς αντίστοιχα.

«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο η τακτική παίζει μεγάλο ρόλο. Κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο και το βλέπεις στα αποτελέσματα. Υπάρχουν πέντε ομάδες πολύ δυνατές, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, οι οποίες είναι ανώτερου επιπέδου συγκριτικά με τους υπόλοιπους και μένει μια θέση για τις άλλες εννιά ομάδες ώστε να μπουν στα πλέι οφ. Είναι όμως κάτι δύσκολο για τις άλλες ομάδες. Ίσως ένας άλλος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος να ήταν πιο ελκυστικός για αυτές. Αλλά όλες οι ομάδες είναι καλοδουλεμένες. Δυστυχώς λόγω των μέτρων του κορονοϊού δεν κατάφερα να βιώσω την ατμόσφαιρα με κόσμο στα γήπεδο, γιατί γνωρίζω πως στην Ελλάδα ζουν το ποδόσφαιρο με πάθος, κάτι που μου αρέσει», επισημαίνει ο Λόπεθ προσθέτοντας αναφορικά με την ομάδα, τον παίκτη και τον προπονητή που ο ίδιος εντυπωσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς:

«Η ομάδα που μου άρεσε για το στυλ παιχνιδιού της και για τη σεζόν που έκανε ήταν ο Άρης. Είχε μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα, είχε ξεκάθαρη φιλοσοφία στο παιχνίδι του και είχε μια πραγματικά καλή χρονιά. Όσο για τον ποδοσφαιριστή που ξεχώρισα, αυτός ήταν ο Τζόλης του ΠΑΟΚ. Έχει πολλές δυνατότητες και πολύ μέλλον. Δεν τον γνώριζα και με ξάφνιασε για την ηλικία του. Όσο για τον προπονητή που ξεχώρισα... Θα πω τον Ράσταβατς του Αστέρα Τρίπολης. Δημιούργησε ένα σύνολο το οποίο ήταν δύσκολο να διασπάσεις και να σκοράρεις. Έφτιαξε μια συμπαγή ομάδα, στην οποία φαινόταν η δουλειά του προπονητή της».

«Κακό για την κοινωνία και το ποδόσφαιρο να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι»

Ο Λόπεθ είναι ένας ακόμη Ισπανός προπονητής που γοητεύτηκε από την Ελλάδα. Πολλοί συμπατριώτες του άλλωστε έρχονται στα μέρη μας για δουλειά. Ο πρώην τεχνικός του Βόλου μίλησε μάλιστα με τα καλύτερα λόγια για τον Μανόλο Χιμένεθ της ΑΕΚ, προσθέτοντας πως η ισπανική προπονητική σχολή είναι η καλύτερη που υπάρχει παγκοσμίως.

«Για κανέναν προπονητή δεν είναι εύκολο να έρθει σε μια ομάδα στα μέσα της σεζόν. Ο Μανόλο είναι ένας εμβληματικός προπονητής για την ΑΕΚ. Είτε του πάνε καλά κάποια πράγματα είτε όχι, παίρνει όλα τα συγχαρητήρια για ό,τι έχει καταφέρει με την ΑΕΚ στο παρελθόν και μέχρι σήμερα. Γενικότερα οι Ισπανοί προπονητής θεωρώ πως προερχόμαστε από την καλύτερη σχολή ποδοσφαίρου. Οι Ισπανοί προπονητές μπορούν να κάνουν τη διαφορά και τα εφόδια που έχουν τους κάνουν ελκυστικούς. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να βγούμε στην αγορά εργασίας. Προσωπικά έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο παίρνοντας το πτυχίο στη γυμναστική ακαδημία».

Κλείνοντας τη μεγάλη μας συζήτηση, δεν θα μπορούσαμε παρά να μην ρωτήσουμε τον Λόπεθ για την άποψή του πάνω στο εγχείρημα της Europan Super League, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες. Όπως τόνισε ο Ισπανός προπονητής πέρα από το ότι σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η διοργάνωση δεν είχε ένα ξεκάθαρο φορμάτ, ήταν κάτι άδικο από τη στιγμή που έγινε καθαρά για την ισχυροποίηση των δυνατών του ποδοσφαίρου.

«Ήταν κάτι που δεν είχε ξεκάθαρο φορμάτ. Ήταν 12 ομάδες, ιδρυτικά μέλη και τρεις που θα συμμετείχαν κατόπιν πρόσκλησης. Και άλλες πέντε με βάση τις επιδόσεις τους. Αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές ομάδες που θα μπορούσαν να προστεθούν για αυτές τις πέντε θέσεις. Δεν νομίζω ότι αυτή η διοργάνωση είχε το κατάλληλο φορμάτ. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως το ποδόσφαιρο είναι για τους οπαδούς και κάθε ομάδα οφείλει να το προστατέψει. Το μοτίβο αυτής της κίνησης είναι καθαρά οικονομικό για αυτή τη διοργάνωση. Δεν πρέπει οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Είναι κακό και για την κοινωνία και για το ποδόσφαιρο. Σίγουρα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το μοντέλο που υπάρχει για το Champions League, αλλά όπως και να έχει το μοντέλο της European Super League δεν έχει εξηγηθεί σωστά. Γενικότερα και στην Ισπανία οι οπαδοί των ομάδων ήταν ενάντια σε κάτι τέτοιο. Υπήρχαν αμφιβολίες και δεν το έβλεπαν θετικά».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα