Σχηματισμοί, «αφεντικά» και άλλα ωραία ΠΑΟΚτσήδικα...

Σχηματισμοί, «αφεντικά» και άλλα ωραία ΠΑΟΚτσήδικα...

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το πώς ο ΠΑΟΚ κέρδισε χθες στα play off, που βασίστηκε και ποιος ο ρόλος του πρώτου τέρματος, αλλά και του διαφοροποιημένου σχηματισμού.

Πού θα κάτσει η μπίλια στον αγώνα Νάπολι - Λάτσιο; Στη bwin το ζεις με Build A Bet κι αμέτρητες επιλογές! |21+

Κοίτα να δεις σύμπτωση… Το λένε και αλλιώς: «Το ποδόσφαιρο πάντα καταφέρνει και σου δίνει πίσω, ό τι άδικα σου έχει πάρει».

Ξεκίνησαν τα κρίσιμα πλέι οφ και τι γίνεται με τον ΠΑΟΚ:

  • Τρίτο λεπτό στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και 1-0. Ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο και στο πρώτο λεπτό, να και το 2-1.
  • Παίζει με τον Ολυμπιακό, ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο με 0-0 και στην πρώτη φάση, στο τέταρτο λεπτό, να… το 1-0.
  • Έρχεται ο αγώνας στο Κλεάνθης Βικελίδης και στην πρώτη του επίθεση, στο πέμπτο λεπτό, να το 0-1 με τον Σβααμπ!

Αυτές είναι οι τρεις νίκες του ΠΑΟΚ στα play off! Τρία ματς, όπου προηγήθηκε πρώτος, έβαλε νωρίς το γκολ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, είχε να διαχειριστεί μία διαφορετική κατάσταση, περιμένοντας τον αντίπαλο, ο οποίος έπρεπε να του διασπάσει μια πιο κλειστή και οργανωμένη αμυντική γραμμή… (Και στην Τρίπολη το ίδιο έγινε, αλλά εκεί προδόθηκε από την καραμπόλα).

Ποιος το έκανε αυτό; Ο ΠΑΟΚ!

Η ομάδα η οποία νωρίτερα φέτος, είχε δεχθεί 12 φορές γκολ στην πρώτη επίθεση του αντιπάλου και μετά ήταν υποχρεωμένη να πάρει την μπάλα και να διασπάσει κλειστές άμυνες.

Σε ματς με πιο «μικρούς» αντιπάλους κάτι κατάφερνε (ΠΑΣ, Βόλος, Λαμία, Απόλλων, Παναιτωλικός τότε που ισοφαρίστηκε στην πρώτη φάση) ενώ στα μεγάλα ματς, όποτε δέχθηκε πρώτος γκολ σε τέτοια περίσταση, δεν πήρε και πολλά πράγματα…

Εδώ είναι το θέμα… Προσέξτε:

Δουλεύει κανείς για να βάλει το… πρώτο γκολ; Είναι κάτι που γίνεται στην προπόνηση; Χαζομάρες! Είτε το δεχθείς, είτε το βάλεις, πρέπει –ως μεγάλη ομάδα- να είσαι ικανή να διαχειριστείς κάθε κατάσταση.

Η μεγάλη ομάδα λοιπόν που θέλει να διεκδικεί υψηλούς στόχους και να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, δεν είναι δυνατόν να επηρεάζεται από… το πρώτο γκολ.

Αυτό είναι το θέμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στις πιο πολλές «μέτριες» ομάδες. (Σχεδόν όλες δηλαδή…).

  • Βάζεις το πρώτο γκολ, πας στην σκοπιμότητα, προσέχεις πίσω, περιμένεις, εκμεταλλεύεσαι την αδυναμία του άλλου να δημιουργήσει σε τέτοιες καταστάσεις και… συνήθως στη κόντρα, βάζεις και το δεύτερο.
  • Στην αντίθετη… «τρως» το γκολ και επειδή εσύ είσαι αδύναμος να διασπάσεις κλειστή άμυνα, την πατάς!

Δεν γίνεται όμως έτσι, αν θέλεις να έχεις στόχους… Δεν γίνεται να εξαρτάσαι από το πρώτο τέρμα και πόσο νωρίς θα μπει, αν μπει…

Πάμε παρακάτω σε κάτι σχετικό…

Πώς να το κάνουμε… Ο ΠΑΟΚ του αρχικού 3-4-2-1 που κέρδιζε ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα, ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΠΟΤΕ κλειστή άμυνα. ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ. Ούτε πέρσι στα πλέι οφ, ούτε φέτος. (Εδώ υπάρχει και η άλλη χαζομάρα για το ότι ο ΠΑΟΚ «χτίστηκε» -και καλά- να παίζει με 3-4-3! Μεγάλη ομάδα, με τόσα εκατομμύρια μπάτζετ, χτίστηκε για να παίζει έναν μόνο σχηματισμό και πολύ περισσότερο με τρία στόπερ;)

Τέλος πάντων, υπήρχε περίπτωση μεγάλη ομάδα, με υψηλούς στόχους να το ανεχθεί αυτό (την αδυναμία διάσπασης κλειστής άμυνας) και να μην κάνει προσπάθεια να το αλλάξει, έτσι ώστε να βρει τον τρόπο να ανοίξει τις άμυνες που θα συναντούσε στο 70% του πρωταθλήματος;

Δεν έφταιγε βέβαια στο 100% ο σχηματισμός. Άλλη ομάδα, με άλλους παίκτες και ισορροπημένο ρόστερ, θα τα κατάφερνε και με 3-4-3 και με οτιδήποτε. Ο συγκεκριμένος ΠΑΟΚ όμως, δεν μπορούσε.

Αυτό, για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν για ποιον λόγο ο Γκαρσία ήρθε και άλλαξε σχηματισμό, δουλεύοντας κάτι άλλο. Αυτό, για όσους ξέχασαν ότι μετά την αλλαγή, με τους ίδιους παίκτες, απέναντι σε κλειστές άμυνες, έβαλε… τρία στον Παναιτωλικό, τρία στον Απόλλωνα, τρία στον ΟΦΗ, πέντε στην ΑΕΛ, πέντε στον Παναιτωλικό, πέντε στη Λαμία για το κύπελλο, άλλα τέσσερα για το πρωτάθλημα και… και … και… Έφθασε –μεταξύ άλλων- να παράγει τις περισσότερες τελικές.

Ήταν υποχρεωμένος ο Γκαρσία να σκεφτεί και το παρόν και το μέλλον και να ετοιμάσει μία ομάδα που θα παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και θα προσπαθούσε να κυριαρχεί. Αλήθεια είναι ότι είχε πολλά προβλήματα. Σε πολλά, δεν πέτυχε ιδιαίτερα, αφού έχουν λείψει οι αυτοματισμοί. Έπρεπε όμως να βάλει βάσεις, έστω με αυτό το ανισόρροπο ρόστερ των 12 μεσοεπιθετικών και των 1-2 αμυντικών μέσων χωρίς τρεξίματα και εντάσεις.

Επιστρέφουμε…

Για πέμπτη φορά το τελευταίο διάστημα γράφω: Ο ΠΑΟΚ και με 4-3-3 εδώ και ένα μήνα, είναι πιο συμπαγής. Ελάχιστες φάσεις δέχθηκε και με την ΑΕΚ, δύο φορές και με τον Παναθηναϊκό και με τον Αστέρα. Είναι πραγματικά ανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ κράτησε και χθες το μηδέν επειδή μόνο και μόνο… έπαιξε με τρεις πίσω! Κατ’ αρχάς χθες δέχθηκε πολλές περισσότερες φάσεις απ’ ότι στην Τρίπολη και στη Λεωφόρο.

Ο ΠΑΟΚ όμως κράτησε το μηδέν χθες στο Χαριλάου, γιατί ο Πασχαλάκης έκανε απόκρουση! (Μία μεγάλη, ενώ ήταν και πολύ σταθερός σε όλο το ματς).

Έτσι απλά… Είχε συνηθίσει όλος ο κόσμος να βλέπει τον ΠΑΟΚ χωρίς… τερματοφύλακα και τώρα νομίζει ότι τα «καταφέρνει», επειδή έπαιξε με τρεις πίσω!

Προσέξτε: Και με 12 να έπαιζε στην άμυνα μέσα στη Λεωφόρο όπου ο τερματοφύλακας… έλειπε, πάλι γκολ θα έτρωγε!

Μετά από όλα τα παραπάνω χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο για το χθεσινό 0-1 και το διπλό του ΠΑΟΚ στην έδρα του Άρη για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά;

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς και από εκεί και πέρα, περίμενε πίσω από την μπάλα, μία ομάδα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να διασπάσει κλειστή άμυνα! Υπάρχει κανείς που δεν το ξέρει; Πιστεύει κανείς ότι αυτός ο Άρης, ή αυτός ο Παναθηναϊκός, μπορούν (μακροπρόθεσμα) να κερδίσουν μεγάλους στόχους, ποντάροντας στο ποδόσφαιρο της… κόντρας; Είναι επιτυχημένη η πορεία του Άρη με τέτοιο μπάτζετ, αλλά…

Ποια ομάδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κέρδισε τίτλους, παίζοντας στην κόντρα και όχι ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας; Μία; Δύο; Πόσες;

Και για να κλείσουμε: Ούτε ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει κάτι βέβαια αν πάντα εξαρτάται από το… πρώτο γκολ. Αλίμονο…

Φέτος και στα play off, δίνει τη μάχη του για να βγει στην Ευρώπη, να διεκδικήσει το κύπελλο και… μετά βλέπουμε, αν θα σοβαρευτεί και αν θα φτιάξει ένα ισορροπημένο ρόστερ, που μέσα σε ποδοσφαιρικές συνθήκες και κάτω από ποδοσφαιρική λογική ανθρώπων που νιώθουν, θα καταφέρει και πάλι να διεκδικήσει το πρωτάθλημα…

Προς το παρόν οι μάχες συνεχίζονται. Και την Κυριακή έρχεται η ομάδα του… Διαμαντίδη και του Αλβέρτη με 3/3 τελικές, με 2/2, με 1/2 και… πάει λέγοντας σε ΚΑΘΕ ματς! Φοβερά πράγματα…

* Στο περασμένο blog έγραψα για τη σφαγή στο πρώτο ματς του Χαριλάου, με τα τρία ανάποδα πέναλτι, εκεί όπου ο VAR στο τέλος φώναζε «σφύρα να φύγουμε» και απάντησαν Αρειανοί, χωρίς κανένα επιχείρημα. Δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση, με όσους ΠΟΤΕ στη ζωή τους δεν έχουν τη δύναμη έστω ΜΙΑ φορά να παραδεχθούν ότι ευνοήθηκαν, λες και… τι θα πάθουν. Ούτε το φάουλ στον Τσιγγάρα στο 0-2 του δεύτερου ματς δεν «είδαν». Ακόμη και τώρα φοβούνται να αποδεχθούν ότι επί… εξυγίανσης, έχουν την καλύτερη διαιτησία στην ιστορία τους. Τι να συζητάμε; Και όσο για το ότι εγώ δεν παραδέχομαι ήττες του ΠΑΟΚ ή σφυρίγματα που ευνόησαν τον ΠΑΟΚ, τι να σχολιάσω; Όποιος διαβάζει, βλέπει. Απλά, δεν είμαστε ίδιοι…

* Όλοι όσοι ακόμη ασχολούνται με τα… αφεντικά της πόλης και όλες αυτές τις μπαρούφες που ΔΕΝ συζητάνε πλέον ούτε τα πιτσιρίκια στα Δημοτικό, πόσο καιρό θέλουν για να καταλάβουν ότι κούρασαν; Η πλάκα είναι ότι αυτά άρχισαν να τα λένε ακόμη και οι ποδοσφαιριστές. Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι είμαστε στο 2021 και όχι 51(!) χρόνια πίσω, στο 1970

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.