«Την ομάδα δεν την κάνεις με τους καλύτερους, αλλά με αυτούς που θα κάνουν την καλύτερη ομάδα…»

«Την ομάδα δεν την κάνεις με τους καλύτερους, αλλά με αυτούς που θα κάνουν την καλύτερη ομάδα…»

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
«Την ομάδα δεν την κάνεις με τους καλύτερους, αλλά με αυτούς που θα κάνουν την καλύτερη ομάδα…»
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον δεύτερο καλύτερο σέντερ φορ του πρωταθλήματος και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλουργεί αν και… παγκίτης.

Είναι αλήθεια ότι έχω κοντραριστεί αρκετές φορές με το κοινό εδώ στο gazzetta για την σημασία των μπάτζετ, των χρημάτων και των ρόστερ των ομάδων. Γενικά δεν ήμουν ποτέ της λογικής ότι τα λεφτά φτιάχνουν τις ομάδες πρωτίστως, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι οπαδοί και επίσης δεν ήμουν και της λογικής ότι για να βρεις καλό παίκτη ή να φτιάξεις καλή ομάδα χρειάζεσαι πολλά λεφτά.

Την τελευταία φορά η κουβέντα είχε επικεντρωθεί γύρω από την ΑΕΚ, μετά τα πέντε γκολ που δέχτηκε από τον Ολυμπιακό, με εμένα να χρησιμοποιώ ουκ’ ολίγα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων ο ΠΑΣ, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα με το συνολικό μπάτζετ του να μην ξεπερνάει το μισό κόστος της απόκτησης του Λιβάι Γκαρσία από την ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, να επιβεβαιώνει στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό ότι πρώτα και πάνω από όλα χρειάζεται σχέδιο, ποδοσφαιρική λογική και προπονητής και μετά οτιδήποτε άλλο.

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι την φετινή διαφορά στον Ολυμπιακό την έκαναν εκτός φυσικά από το ίδιο το club με την οργάνωσή του και τον Πέδρο Μαρτίνς και το ρόστερ. Είναι τεράστιο πρόβλημα για τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, ότι ο με διαφορά δεύτερος καλύτερος σέντερ φορ του πρωταθλήματος είναι ο αναπληρωματικός επιθετικός του Ολυμπιακού, ο Χασάν.

Και αυτό βεβαίως δεν είναι θέμα χρημάτων όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, ή μάλλον πιο σωστά δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ να έχουν Χασάν με βάση το μπάτζετ τους; Εξυπακούεται, άλλωστε δεν είναι μία υπόθεση εργασίας που κάνω, είναι μία πραγματικότητα. Ο Τσόλακ στοίχισε στον ΠΑΟΚ, σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που στοίχισε ο Χασάν στον Ολυμπιακό. Για την απόκτηση του Κροάτη ο ΠΑΟΚ δαπάνησε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Αιγύπτιος αποκτήθηκε με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από την Μπράγκα. Αλλά και σε επίπεδο συμβολαίων πάλι υπάρχουν σέντερ φορ στο ελληνικό πρωτάθλημα που πληρώνονται πολύ καλύτερα από τον Χασάν. Ο Ολιβέιρα της ΑΕΚ για παράδειγμα παίρνει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα ετησίως από αυτά που παίρνει ο Χασάν στον Ολυμπιακό.

Γιατί ο Χασάν είναι όμως ο δεύτερος καλύτερος φορ του πρωταθλήματος, παρά το γεγονός ότι δεν παίζει βασικός και είναι η αλλαγή, του ασφαλώς καλύτερου σέντερ φορ του πρωταθλήματος, του Ελ Αραμπί; Όχι μόνο γιατί έχει την ποιότητα που έχει ως ποδοσφαιριστής, αλλά και γιατί τον διάλεξε ο προπονητής του, επέμεινε για την απόκτησή του, μίλησε μαζί του για τον ρόλο του στην ομάδα, ξεκαθάρισε τον χρόνο συμμετοχής που θα έχει, αλλά βρήκε και τον τρόπο για να τον αξιοποιήσει, διότι είχε σχέδιο. Όταν σχεδόν όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού και ο Τύπος γκρίνιαζαν το περασμένο καλοκαίρι και ήθελαν κάτι καλύτερο από τον Χασάν για αναπληρωματικό του Ελ Αραμπί, ο Μαρτίνς είχε στηλώσει τα πόδια και επέμενε. Αυτόν και κανέναν άλλο; Και δεν επέμενε μόνο γιατί ήξερε τα προσόντα του Χασάν, αλλά γιατί ήξερε ότι με τον ρόλο που του δίνει θα ήταν ευτυχισμένος, θα έδινε το 100% σε όποιο ματς και για όσο διάστημα έπαιζε, δεν θα είχε στα αποδυτήρια κάποιον που θα απαιτούσε να γίνει βασικός ότι κι’ αν έκανε στα ματς που θα έπαιζε, δεν θα είχε στα αποδυτήρια, κάποιον που θα ξενέρωνε όταν δεν θα ήταν στην αρχική ενδεκάδα. Κάπως έτσι το κλίμα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, με κάποιες τέτοιες επιλογές, είναι αυτό που είναι. Διότι για σκεφτείτε λίγο τι συνέβη με τον Χασάν την τελευταία εβδομάδα και θα κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι η επιλογή που κάνεις για την ομάδα να μην στηρίζεται μόνο στα αγωνιστικά κριτήρια.

Ο Χασάν βάζει την Τετάρτη το απόγευμα αυτό το απίθανο γκολ στα Γιάννενα και γλυτώνει τον Ολυμπιακό από ένα κάζο. Τι πιο φυσιολογικό να αισθανθεί ότι μετά από αυτό, δικαιούται στο επόμενο ματς να παίξει βασικός. Το επόμενο ματς είναι με τον Παναθηναϊκό και ο Χασάν μένει ξανά στον πάγκο. Δεν ξενερώνει, δεν απογοητεύεται, είναι συμβιβασμένος με την ιδέα και ο προπονητής του το έχει κάνει ξεκάθαρο με ειλικρίνεια. Δεν κάνει δεύτερες σκέψεις στο μυαλό του, ότι δεν τον πιστεύουν, δεν τον στηρίζουν. Μένει ξανά στον πάγκο λοιπόν και περιμένει την ευκαιρία του και την παίρνει και κάνει ξανά την δουλειά με απολύτως εντυπωσιακό τρόπο, κρίνοντας το ντέρμπι με τη δική του απόδοση.

Το βράδυ μετά από όλο αυτό που έκανε αυτή την εβδομάδα, δεν πήγε σπίτι και δεν σκέφτηκε ότι «τώρα στο επόμενο ματς θα είμαι σίγουρα βασικός», πήγε σπίτι και ήξερε ότι και στο επόμενο μπορεί να μην είναι βασικός, αλλά ήξερε και την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχει η ομάδα και ο προπονητής σε αυτόν.

Αλλωστε όπως μου είχε πει κάποτε σε μία συνέντευξη ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με την εμπειρία και την σοφία που τον διακρίνει… «Την ομάδα δεν την κάνεις με τους καλύτερους παίκτες. Την κάνεις με αυτούς που θα κάνουν την καλύτερη ομάδα…» και ένα από τα μεγάλα μυστικά του Μαρτίνς είναι και αυτό…

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος