Με αλλαγές Χασάν, Μπρούμα, Μαντί, πως να μην γκρεμίσει ο Ολυμπιακός ένα 5ετές αήττητο του ΠΑΟ!

Με αλλαγές Χασάν, Μπρούμα, Μαντί, πως να μην γκρεμίσει ο Ολυμπιακός ένα 5ετές αήττητο του ΠΑΟ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τη μεγάλη ανατροπή του Ολυμπιακού χθες στο Καραϊσκάκη.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός εδώ και χρόνια να μην είναι ο Παναθηναϊκός που ήταν μέχρι την προηγούμενη δεκαετία, αλλά είναι πάντοτε Παναθηναϊκός. Κι αυτό ξέρετε που μπορούμε να το κατανοήσουμε; Στα ντέρμπι!

Το ξέρετε ότι ο ΠΑΟ εδώ και πέντε ακριβώς χρόνια είχε ένα μεγάλο αήττητο στα ντέρμπι; Όποτε άνοιγε αυτός το σκορ, είτε κέρδιζε, είτε μίνιμουμ έφερνε ισοπαλία. Κι όταν λέω ντέρμπι, δεν εννοώ μόνο αυτά με τον Ολυμπιακό, αλλά κι εκείνα με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Δεκάδες ντέρμπι έχουν δώσει οι «πράσινοι» από το Μάρτη του 2016 και στα 19 στα οποία προηγήθηκαν με 1-0 ποτέ δεν έχασαν, είτε εκτός έδρας, είτε εντός έδρας, στο ΟΑΚΑ η, τη Λεωφόρο! Στα 13 κέρδισαν και στα έξι έφεραν ισοπαλία!

Γιατί μνημονεύω τον Μάρτη του 2016; Διότι τότε ήταν η τελευταία φορά που κάποια άλλη μεγάλη ομάδα τους γύρισε παιχνίδι-και βέβαια ήταν και τότε ο Ολυμπιακός, ξανά μέσα στο σπίτι του…Ο ΠΑΟ είχε προηγηθεί με τον Μπεργκ, αλλά ο Ολυμπιακός ισοφάρισε προς το τέλος του ημιχρόνου με τον Καμπιάσο και πήρε το τρίποντο με δύο γκολ μετά το 86ο λεπτό, με τον Ντακόστα και τον Ιντέγε. Όπως βλέπετε, χθες ήταν ένα ριπλέι εκείνης της ανατροπής (!): ο Μακέδα το 0-1 στο 30’, ο Χασάν το 1-1 στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ο Χασάν και το 2-1 στο 72’ κι ο Μπρούμα το 3-1 στις καθυστερήσεις του αγώνα…

Πώς τα κατάφερε χθες ο Ολυμπιακός κι έκανε 3-1 το 0-1, ρίχνοντας τρίτη συνεχόμενη τριάρα σε ντέρμπι στο Καραϊσκάκη μετά το 3-0 επί της ΑΕΚ και το 3-0 επί του ΠΑΟΚ και, κυρίως, γκρεμίζοντας το αήττητο πέντε ετών του ΠΑΟ υπό τέτοιες συνθήκες; Ένας αν μη τι άλλο καθοριστικός παράγοντας ήταν, πάντως, οι αλλαγές του. Όταν έχεις την πολυτέλεια να φέρνεις από τον πάγκο σου τον Χασάν, τον Μαντί Καμαρά και τον Μπρούμα, όλα γίνονται πιο εύκολα: ο Χασάν θα βάλει δύο γκολ, ο Μπρούμα θα φτιάξει ένα και θα βάλει άλλο ένα, ο Καμαρά θα οργώσει το γήπεδο και θα πάρει δύο-τρεις φοβερές προσωπικές ενέργειες…

Ο Πέδρο Μαρτίνς ξέρει ότι έχει βάθος στον πάγκο του, τουλάχιστον στις περισσότερες θέσεις από το κέντρο και πάνω (παρεμπιπτόντως, χθες δεν είχε καν στη διάθεση του τον Βαλμπουενά, που ήδη συμπληρώνει πάλι δύο εβδομάδες οφ) και φροντίζει να το αξιοποιεί συνήθως πολύ καλά αυτό το όπλο-αν και χθες ο Μπρούμα έπρεπε να μπει πολύ νωρίτερα από το 67’, αφού ο Φορτούνης είχε χάσει την ενέργεια του στο β΄ ημίχρονο, ενώ και γενικά δεν του «έβγαιναν» πράγματα παρά ελάχιστες φορές.

Τι έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού, για να διαχειριστεί τα τρία σημαντικά παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα, Κυριακή ντέρμπι με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, Τετάρτη με ΠΑΣ στα Γιάννινα α΄ ημιτελικό Κυπέλλου και Κυριακή ντέρμπι με ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη; Έβαλε μία ενδεκάδα με την ΑΕΚ (Σα, Ανδρούτσος, Σεμέδο, Σωκράτης, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά, Μπρούμα, Ελ Αραμπί, Μασούρα), μεσοβδόμαδα έκανε πέντε αλλαγές στα Γιάννινα (Λαλά, Όλεγκ, Μπουχαλάκης, Χασάν, Φορτούνης) και χθες με τον ΠΑΟ έκανε άλλες πέντε αλλαγές, βάζοντας την ενδεκάδα του 5-1, με τον Φορτούνη αντί του Μπρούμα και τον Μπουχαλάκη αντί του Καμαρά, βλέποντας τον Μπρούμα και τον Καμαρά κουρασμένους στο ματς της Τετάρτης με τον ΠΑΣ.

Επί της ουσίας ο Πέδρο επέλεξε να βγάλει αυτά τα τρία σημαντικά παιχνίδια με 13 παίκτες (Σα, Ανδρούτσος, Σεμέδο, Σωκράτης, Μπα, Χολέμπας, Εμβιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκη, Μπρούμα, Ελ Αραμπί, Χασάν, Μασούρα), βάζοντας επιπλέον στα άκρα της άμυνας κι ένα 60λεπτο τον Όλεγκ κι ένα ημίχρονο τον Λαλά. Μία καλή επιλογή να στηριχθεί κατά βάση σε ένα γκρουπ λίγων παικτών (13), όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα: δύο νίκες 5-1 και 3-1 στα ντέρμπι κι ένα πολύτιμο 1-1 εκτός έδρας σε νοκ άουτ Κυπέλλου.

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με…χαλί, όπως πρέπει να επισημάνουμε: η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ «σκυλιάζουν» για να βγουν στην Ευρώπη, ο δε Ολυμπιακός στη διακοπή του πρωταθλήματος είχε 13 απουσίες λόγω διεθνών και βασικούς παίκτες να γυρίζουν από τραυματισμούς (βλέπε Σεμέδο, Χασάν). Στα δε Γιάννινα ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν ααπλά χωράφι, ήταν παλιοχώραφο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαρτίνς έβγαλε χθες στο 67’ τον Φορτούη και τον Μπουχαλάκη που είχαν παίξει ολόκληρο το 90λεπτο με τον ΠΑΣ. Κι ας λάβουμε υπόψιν ότι ο μεν ΠΑΟ είχε όλη την εβδομάδα για να προετοιμαστεί για το χθεσινό ντέρμπι, ο δε ΠΑΣ είχε παίξει μία ημέρα νωρίτερα από τον Ολυμπιακό το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (Σάββατο κι όχι Κυριακή).

Από εκεί και πέρα, το χθεσινό ντέρμπι είχε…γούστο από τις συνεχείς παρεμβάσεις του VAR, όλες σε φάσεις που ήταν υπέρ του Ολυμπιακού! Οριακά εν τέλει όλες οι αποφάσεις ήταν ορθές, αλλά δεν είναι και το πιο απλό πράγμα π.χ. ο βασικός σου σέντερ φορ (Ελ Αραμπί) να βάζει δύο γκολ και να ακυρώνονται και τα δύο χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει καμία παράβαση…Κάπως έτσι, όμως, πάει αυτό το πράγμα: στο αμέσως προηγούμενο ντέρμπι είχαν ακυρωθεί, σωστά, μέσω VAR δύο γκολ της ΑΕΚ, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να φέρει το 1-1. Τότε η τύχη, μάλλον η συγκυρία, ήταν υπέρ του Ολυμπιακού, χθες ήταν εναντίον του.

Τώρα, για το πέναλτι που έκανε ο Σεμέδο, έχουν στερέψει τα λόγια μου. Μόλις πριν λίγες ημέρες σχολίαζα για την απίστευτη ευκολία με την οποία οι αμυντικοί του Ολυμπιακού και δη οι στόπερ κάνουν πέναλτι…Χθες ο Πορτογάλος με το τέταρτο (!) πέναλτι στα δύο χρόνια του με τους «ερυθρόλευκους» έφτασε τον λογαριασμό στα 18 εις βάρος της ομάδας! 18 πέναλτι σε δύο σεζόν, συγνώμη, αλλά αγγίζει τα όρια του παραλόγου…Στη συγκεκριμένη φάση, με την αντεπίθεση Χατζηγιοβάννη και Μακέδα, τόσο ο Σωκράτης αρχικά, όσο και κυρίως ο Σεμέδο στη συνέχεια, το μόνο που έκαναν ήταν βηματάκια προς τα πίσω-και στο τέλος ένα ακόμη πέναλτι.

Όπως μόλις πριν λίγες ημέρες είχα γράψει και για τα 23-3 γκολ που είχε ο Ολυμπιακός με τον Χασάν και τον Αραμπί στην ενδεκάδα του και για τους δισταγμούς του Μαρτίνς να τους χρησιμοποιεί περισσότερο μαζί. Κατ΄ αρχάς, με το χθεσινό τα γκολ έγιναν 26-3 (!!!) με τους δύο γκολτζήδες της ομάδας στην ενδεκάδα-μιλάμε για συγκλονιστικό νούμερο, που αν μη τι άλλο δεν μπορεί παρά να βάζει σε σκέψεις τον προπονητή για την χρησιμότητα της μεγαλύτερης «χρήσης» και των δύο στην ενδεκάδα. Βεβαίως, ρίσκο υπάρχει, όπως είδαμε και χθες, με τις αντεπιθέσεις του ΠΑΟ. Όμως, αν δουλευτεί καλύτερα το 4-4-2 θα μειωθεί και το ρίσκο.

Όταν έχεις δύο τόσο σπουδαίους γκολτζήδες, δεν είναι κρίμα να είναι ο ένας πάντα στον πάγκο; Διότι φέτος, σε ολόκληρη τη σεζόν, μαζί δεν έχουν ξεκινήσει ούτε σε ένα αγώνα…

Κατά τα άλλα, για το δίκαιο της κατάκτησης και του φετινού τίτλου από τον Ολυμπιακό τα σχόλια είναι περιττά: +22 από τον δεύτερο την 29η αγωνιστική το συναντάς μόνο στο…Μαυροβούνιο.

Άσχετο:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.