Ολυμπιακός: Τρία χρόνια Μαρτίνς, μια ενδεκάδα Πορτογάλοι (pic)

Ολυμπιακός: Τρία χρόνια Μαρτίνς, μια ενδεκάδα Πορτογάλοι (pic)

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Τρία χρόνια Μαρτίνς, μια ενδεκάδα Πορτογάλοι (pic)

bet365

Στην τριετία του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό, έντεκα Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές. Το gazzetta.gr γράφει για τον καθένα ξεχωριστά και παρατάσσει την 11άδα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς συμπλήρωσε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό. Ανακοινώθηκε στις 9 Απριλίου 2018 και σήμερα, 1013 ημέρες μετά, έχει καθοδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» σε 153 παιχνίδια, με απολογισμό 104 νίκες, 26 ισοπαλίες και 23 ήττες. Έφτασε να κατακτήσει τον νταμπλ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ετοιμάζεται να κατακτήσει και το εφετινό πρωτάθλημα, ενώ θα παλέψει και για το δεύτερο διαδοχικό νταμπλ.

Οδήγησε τον Ολυμπιακό στους «16» του Europa League πέρυσι κι εφέτος και έφτιαξε μια ομάδα που παίζει όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ο 50χρονος τεχνικός μαζί με το επιτελείο του έχουν προσφέρει πολλά και κατά γενική ομολογία είναι από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του κλαμπ.

Σε κάθε προπονητή αρέσει να συνεργάζεται με παίκτες που ξέρει, με ποδοσφαιριστές που έχει συνεργαστεί, με συμπατριώτες του. Έτσι και ο Μαρτίνς σε αυτά τα τρία χρόνια έφερε στον Ολυμπιακό έντεκα Πορτογάλους. Από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 μέχρι κι εφέτος, δηλαδή, τόσοι ήταν οι συμπατριώτες του που ήρθαν και υπέγραψαν στους «ερυθρόλευκους». Κάποιοι αποτέλεσαν μεγάλη μεταγραφική επιτυχία, άλλοι έπαιξαν δίχως να προσφέρουν τα αναμενόμενα, δίχως να πείσουν ότι αξίζουν να φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Το gazzetta.gr υπενθυμίζει αυτή την ενδεκάδα και την παρατάσσει στον αγωνιστικό χώρο.

ΖΟΖΕ ΣΑ

Αποκτήθηκε δανεικός από την Πόρτο τη σεζόν 2018-2019. Δεν ξεκίνησε ως βασικός, αλλά όταν μπήκε στην ενδεκάδα δεν ξαναβγήκε. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς ο Ολυμπιακός τον αγόρασε από τους Δράκους. Έχει παίξει 118 φορές με τους «ερυθρόλευκους» και παρά τα σκαμπανευάσματα της εφετινής σεζόν, αποτελεί μια από τις καλύτερες μεταγραφές του κλαμπ τα τελευταία χρόνια.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΣΠΑΡ

Στις 1 Σεπτεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό. Γεννημένος στην Πορτογαλία, έπαιξε σε όλες τις μικρές ηλικιακά εθνικές ομάδες τη χώρας, παρότι σε επίπεδο ανδρών χρίστηκε διεθνής με την Ανγκόλα. Υπέγραψε ως δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας με οψιόν αγοράς, αλλά έμεινε για ένα χρόνο. Έκανε 21 συμμετοχές και είχε μία ασίστ σε 1258 λεπτά. Ανήκει πια στους Vancouver Whitecaps, ομάδα του MLS.

ΡΟΥΜΠΕΝ ΣΕΜΕΔΟ

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν αντιμετώπιζε τις εξωγηπεδικές περιπέτειες, δεν θα υπέγραφε ποτέ σε ελληνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε από τη Βιγιαρεάλ δίνοντάς της περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ. Ύστερα από μία γεμάτη σεζόν, ανανέωσε μέχρι το 2024. Έχει κάνει 80 συμμετοχές, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην καριέρα του, κι έχει βάλει έξι γκολ. Φοβερός κεντρικός αμυντικός, από τους καλύτερους αμυντικούς που έχουν φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

ΡΟΝΤΕΡΙΚ ΜΙΡΑΝΤΑ

Ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2018 ως δανεικός από τη Γουλβς με οψιόν αγοράς. Ο ύψους 1.93 κεντρικός αμυντικός μπορεί να έκανε 20 συμμετοχές (1743 λεπτά), αλλά δεν είχε την ποιότητα και την αξία να σταθεί στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Ήταν απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να μη συνεχίσει και την επόμενη σεζόν.

ΡΟΥΜΠΕΝ ΒΙΝΑΓΚΡΕ

Στο άκουσμα της είδησης ότι τον φέρνει ο Ολυμπιακός, πολλοί απόρησαν. Ο αριστερός μπακ από τη Γουλβς υπέγραψε δανεικός με ρήτρα που ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ., έχοντας δώσει 70 παιχνίδια με τους «λύκους» σε Premier League, Europa League και Championship. Όλες οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Ο 22χρονος δεν προσαρμόστηκε ποτέ, έπαιξε σε τέσσερα παιχνίδια μέχρι που λίγους μήνες μετά διεκόπη ο δανεισμός του. Πλέον ανήκει στη Φαμαλικάο, πάλι δανεικός από την ομάδα του Γουλβερχάμπτον.

ΠΕΠΕ

Από τις ακριβές μεταγραφές που έχει κάνει ο Ολυμπιακός. Έδωσε περίπου 3 εκατ. ευρώ στη Γκιμαράες και απέκτησε τον μέσο που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Μαρτίνς. Μερικούς μήνες μετά την άφιξή του δόθηκε δανεικός στη Φαμαλικάο, καθώς ουδέποτε έπεισε ότι μπορεί να προσφέρει. Όλα κι όλα 13 παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους», με τους οποίους έχει συμβόλαιο έως το 2024.

ΚΑΦΟΥ

Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε τον Γενάρη του 2020 από τη Λέγκια Βαρσοβίας. Έμεινε μέχρι τον Οκτώβριο και ακολούθως παραχωρήθηκε στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Δεν ήταν ποτέ αδιάφορος, αλλά δεν έδειξε κιόλας στοιχεία που θα καθιστούσαν σημαντική την παραμονή του. Έκανε όλες κι όλες 14 συμμετοχές, έβαλε δύο γκολ και είχε μία ασίστ στο διάστημα που έμεινε στην Ελλάδα.

ΤΙΑΓΚΟ ΣΙΛΒΑ

Σε αντίθεση με τον Καφού, αυτός ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο. Από τη Νότιγχαμ Φόρεστ στον Ολυμπιακό. Υπέγραψε τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα έχει παίξει 16 φορές. Όποτε αγωνίστηκε προσπάθησε να δείξει τι μπορεί να κάνει, δεν του έλειπε το πάθος, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχει καταφέρει να γίνει υπερπολύτιμη μονάδα.

ΖΙΛ ΝΤΙΑΣ

Ήταν Ιανουάριος 2019 όταν ο Ολυμπιακός τον έφερνε ως δανεικό από τη Μονακό. Ο ίδιος ήθελε πολύ να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του συμπατριώτη του προπονητή και έκανε τα πάντα για να ολοκληρωθεί το deal ανάμεσα στους «μονεγάσκους» και τους «ερυθρόλευκους». Έμεινε μέχρι το τέλους εκείνης της σεζόν και αποχώρησε έχοντας κάνει μόνο δέκα συμμετοχές, με δύο γκολ και μία ασίστ. Οι φίλοι του Ολυμπιακού θια τον θυμούνται για τη γκολάρα κόντρα στη Ντιναμό Κιέβου στο 2-2 του «Γ. Καραϊσκάκης».

ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Τον Ιούλιο του 2018 ο Ολυμπιακός επισημοποιούσε την απόκτησή του. Έχοντας φύγει περιπετειωδώς από τη Σπόρτινγκ, ο Ζόρζε Μέντες έκαμψε ό,τι αντιρρήσεις είχε και τον έφερε στον Ολυμπιακό. Σούπερ μεταγραφή για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι τον πλήρωσαν τελικά 7 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2020 τον πούλησαν 20 εκατ. ευρώ στη Γουλβς. Έκανε 68 συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους», με 13 γκολ και 14 ασίστ.

ΜΠΡΟΥΜΑ

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έψαχνε απεγνωσμένα εξτρέμ και βρήκε τον εκλεκτό στο πρόσωπό του. Δανεικός από την PSV με οψιόν αγοράς 7 εκατ. ευρώ. Ποδοσφαιριστής με φοβερή ποιότητα, που έχει κάνει 29 συμμετοχές, με πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ. Σε πολλά παιχνίδια έδειξε ότι στην Ελλάδα δεν έχει αντίπαλο, σε άλλα δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Μένει να φανεί αν μείνει στο Λιμάνι.

* Σαφέστατα και δεν είναι φορ ο Ποντένσε. Στον Ολυμπιακός δεν έπαιξε στην κορυφή. Στη Γουλβς, βέβαια, έχει χρησιμοποιηθεί στη γραμμή κρούσης.

** Αχμέντ Χασάν και Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ είναι κάτοχοι πορτογαλικού διαβατηρίου. Ο πρώτος αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Αιγύπτου και ο δεύτερος με την εθνική Μολδαβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαρτίνς: Η μέρα που καθιερώθηκε ως Profesor (vids)

Μαρτίνς: «Το πίστευα ότι θα πετύχω στον Ολυμπιακό, είμαι προσηλωμένος εδώ»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα