Τι κάνουν φέτος, που δεν έκαναν πέρυσι, ο Αραμπί κι ο Μασούρας!

Τι κάνουν φέτος, που δεν έκαναν πέρυσι, ο Αραμπί κι ο Μασούρας!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος στέκεται στο blog του στο gazzetta στη διαφορά που κάνουν φέτος ο Ελ Αραμπί κι ο Μασούρας και από ένα άλλο επίπεδο!
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς, δηλαδή ο Ολυμπιακός της τελευταίας τριετίας, είχε χάσει τις προάλλες δύο όμορφα ρεκόρ που είχε ο ίδιος δημιουργήσει-αλλά δημιούργησε σε αυτό το φινάλε της κανονικής διάρκειας της σεζόν για το πρωτάθλημα ένα άλλο καλό ρεκόρ.

Τα δύο ρεκόρ που είχε απωλέσει ο Ολυμπιακός ήταν πρώτον το αήττητο στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (χάνοντας 1-2 στη Λεωφόρο) και δεύτερον το 100% στις νίκες στο Καραϊσκάκη σε αγώνες «μη ντέρμπι» (φέρνοντας 1-1 με τον Άρη). Ήταν δύο παιχνίδια που έγιναν ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν και τις υποχρεώσεις τους με την PSV στο Γιουρόπα Λιγκ και προφανέστατα έπαιξαν ρόλο οι δύο ευρωπαϊκοί αγώνες.

Το ρεκόρ που έκανε ο Ολυμπιακός; Με τα διπλά στο Βόλο και στη Λάρισα, καθώς και το τρίποντο με τη Λαμία στο Καραϊσκάκη, η ομάδα του Μαρτίνς είχε τις λιγότερες γκέλες μέσα στην τριετία-όπου γκέλα η αποτυχία να κερδίσει εκτός έδρας ομάδες που θεωρητικά περίμενε να τις κερδίσει. Πρόπερσι, είχε το 0-1 από τον ΟΦΗ στην Κρήτη και το 1-1 στην Ξάνθη. Πέρυσι είχε το 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, το 0-0 πάλι στην Ξάνθη και το 0-0 και στο Βόλο. Ενώ φέτος είχε μόνο το 1-1 στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ.

Μιλάμε λοιπόν φέτος για απώλεια μόλις δύο βαθμών σε τέτοια παιχνίδια, σε αντίθεση με την απώλεια έξι βαθμών πέρυσι και πέντε βαθμών πρόπερσι. Και μην υποτιμάμε καθόλου αυτά τα ματς με τους θεωρητικά πιο εύκολους αντιπάλους. Ας δούμε για παράδειγμα ότι ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τρίπολη από τον Αστέρα (1-2) και στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο (2-3), ενώ έφερε ισοπαλίες στο Βόλο (0-0) και στη Λάρισα (1-1). Η δε ΑΕΚ έχασε στο Περιστέρι (0-1) και στο Βόλο (0-1). Όπως κι ο Άρης έχασε στη Λαμία (0-2) και στην Τρίπολη (1-2), ενώ έφερε ισοπαλίες στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ (0-0) και στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (2-2).

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι εκεί που όλοι οι άλλοι σκόνταφταν, ο Ολυμπιακός περνούσε. Π.χ. μόνο αυτός νίκησε τον Ατρόμητο! Στον δε Βόλο όπου ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ καν σκόραραν, πήγε κι έκανε διπλό και δη μετά το ευρωπαϊκό παιχνίδι του στην Ολλανδία…

Η επιτυχία του Ολυμπιακού έχει να κάνει κυρίως με την επιθετική του δυνατότητα. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια (και δεν είναι καθόλου λίγα, εννιά), σκόραρε με ευκολία, με εξαίρεση το 1-0 στο Περιστέρι και το 1-1 στα Γιάννινα. Έκανε έξι (!) γκολ στη Λαμία, τέσσερα στην Τρίπολη, από τρία στη Λάρισα και στον Απόλλωνα, από δύο στον ΟΦΗ, στον Παναιτωλικό και στο Βόλο. Το πρόβλημα του πάντοτε εκτός έδρας ήταν ότι κάποιες φορές σκόραρε με το σταγονόμετρο κι έτσι έρχονταν οι γκέλες. Προσέξτε: 0-1 με ΟΦΗ, 0-0 κι 1-1 με Ξάνθη, 1-1 με Πανιώνιο, 0-0 με Βόλο, 1-1 με ΠΑΣ. Σε έξι ματς που δεν κέρδισε μέσα στην τριετία, είχε ενεργητικό μόλις τρία γκολ!

Σίγουρα βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι ο Ελ Αραμπί, γιατί ναι μεν πέρυσι έβαλε πιο πολλά γκολ, αλλά το έκανε μαζεμένα σε τρία παιχνίδια (τρία στη Λαμία, δύο στην Τρίπολη και δύο στο Αγρίνιο), ενώ φέτος έβαλε από ένα γκολ σε Γιάννινα (το μοναδικό), Αγρίνιο (το νικητήριο), Λαμία και Λάρισα. Όπως βοήθησε σημαντικά κι ο Φορτούνης με τα τρία γκολ σε Βόλο, Αγρίνιο και Τρίπολη, αλλά κι ο Χασάν με τα τέσσερα γκολ σε Ριζούπολη (δύο), ΟΦΗ και Λάρισα.

Παρεμπιπτόντως, ο Χασάν λογικά ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση πέναλτι προχθές στο Αλκαζάρ, αφού όταν αυτό σφυρίχτηκε δεν έπαιζαν οι Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, ο δε Φορτούνης μόλις τις προάλλες είχε χάσει πέναλτι. Κι ο Χασάν το καλοκαίρι είχε σκοράρει από πέναλτι στο 4-2 επί του Άρη στο Χαριλάου, όταν και τότε το είχε κερδίσει ο ίδιος το πέναλτι, όπως συνέβη και τώρα!

Για τον Ελ Αραμπί βλέπουμε και κάτι άλλο φέτος, που δεν το έκανε πέρυσι με τίποτα: μπαίνει αλλαγή και σκοράρει! Μπήκε τώρα αλλαγή στη Λάρισα στο 63’-το έβαλε. Είχε μπει αλλαγή στη Λεωφόρο στο 56’-το έβαλε κι εκεί. Είχε μπει αλλαγή στο 40’ με τον Ατρόμητο-κι είχε κάνει χατ τρικ! Είχε μπει αλλαγή στο 59’ με την Ομόνοια-και το είχε βάλει και τότε! Μιλάμε για έξι γκολ σε τέσσερα διαφορετικά παιχνίδια, στα οποία μπήκε αλλαγή.

Επί της ουσίας, ο Μαροκινός μπήκε αλλαγή (στο ημίχρονο τότε) και δεν σκόραρε μόνο στο 2-0 με τον Απόλλωνα στο Καραϊσκάκη. Διότι, στα άλλα (τρία) παιχνίδια που μπήκε αλλαγή και δεν έβαλε γκολ ήταν ολιγόλεπτες οι συμμετοχές του (περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο). Κι όλα αυτά την στιγμή κατά την οποία πέρυσι από τις 11 φορές στις οποίες είχε μπει αλλαγή, πέτυχε γκολ μόνο στη μία και δη όταν είχε περάσει στο ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη από το 26ο λεπτό.

Με αφορμή, όμως, αυτό το γκολ που έβαλε ο Αραμπί στο Αλκαζάρ, προερχόμενος από τον πάγκο, μπορούμε να σχολιάσουμε και την πολύ σημαντική παρουσία και του Μασούρα κατά τη φετινή σεζόν, όταν περνάει ως αλλαγή στα παιχνίδια του Ολυμπιακού! Ο Έλληνας διεθνής εκμεταλλεύεται σε ένα αρκετά καλό βαθμό το μεγάλο πλεονέκτημα του, την απίστευτη όσφρηση της φάσης κι έτσι π.χ. τον είδαμε προχθές να είναι μέσα και στο δεύτερο και στο τρίτο γκολ της ομάδας: στο πρώτο πλάσαρε, έδιωξε ο γκολκίπερ και ο Ανδρούτσος παίρνοντας το ριμπάουντ σκόραρε και στο δεύτερο έβγαλε την ασίστ στον Αραμπί.

Και το σημειώνω αυτό, γιατί κι ο Μασούρας, όπως κι ο Αραμπί, πέρυσι δεν βοηθούσε τόσο την ομάδα σε γκολ κι ασίστ όταν προέρχονταν από τον πάγκο, με εξαίρεση βέβαια εκείνη την ασίστ στον Αραμπί για το γκολ στο 119’ μέσα στο Λονδίνο! Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη σεζόν του Μασούρα στον Ολυμπιακό, πρόπερσι!

Αντίθετα φέτος, να υπενθυμίσω ότι μπαίνοντας φέτος ως αλλαγή ο Μασούρας…

Στο ημίχρονο με τον Αστέρα στο Καραϊσκάκη (3-0) έβαλε δύο γκολ

Στο 62’ του αγώνα με τον Απόλλωνα στο Καραϊσκάκη (2-0) είχε μία ασίστ

Στο 58’ του αγώνα με τη Λάρισα στο Καραϊσκάκη έβαλε ένα γκολ κι είχε δύο ασίστ

Στο 68΄του αγώνα με την PSV στο Καραϊσκάκη (4-2) έβαλε ένα γκολ

Στο 37’ του αγώνα με την ΑΕΛ στη Λάρισα (3-1) είχε μία ασίστ και ήταν μέσα και σε ένα ακόμη γκολ

Κι είναι μεγάλη δουλειά για τον Μαρτίνς να έχει παίκτες και δη επιθετικογενείς που ακόμη κι όταν έρχονται από τον πάγκο να κάνουν τέτοια δουλειά. Ο Μασούρας και φέτος «κάνει τη δουλειά»: έχει σκοράρει εννιά γκολ, έχει έξι ασίστ κι από δύο δικά του σουτ που έδιωξαν οι γκολκίπερ ήρθαν άλλα δύο γκολ του Ολυμπιακού, ένα του Αραμπί στη Λάρισα κι ένα του Φορτούνη, το μοναδικό, στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξει ο Μασούρας είναι κάποιες επιλογές του σε κρίσιμες φάσεις, που δεν συνάδουν ούτε με την ικανότητα του στο σκοράρισμα (βλέπε χαμένη ευκαιρία με την Πόρτο, με το σκορ 0-1 στο Καραϊσκάκη), ούτε με την σοβαρότητα του (βλέπε μη ασίστ στον Αραμπί με την Άρσεναλ, με το σκορ στο 0-1). Ο 27χρονος διεθνής μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να επενδύσει: γκολ, ασίστ (κυρίως με τις καλές του σέντρες και τα «γυρίσματα» που έχει κυρίως από αριστερά), κλεψίματα και ανασταλτικές βοήθειες. Για παράδειγμα στο Αλκαζάρ από δικό του κλέψιμο προήλθε η καλύτερη αντεπίθεση του Ολυμπιακού. Με τέσσερις «ερυθρόλευκους» να φεύγουν στο 67’ με αντίπαλους μόλις ένα αμυνόμενο (!!!) και τον Τιάγκο Σίλβα να τα χαλάει με την κακή πάσα του στον Σουρλή.

Θεωρώ ότι ο Μασούρας αγχώνεται λίγο παραπάνω απ΄ ότι πρέπει με το γκολ, όταν έχει κάποια παιχνίδια να σκοράρει (όπως αυτή την εποχή, που είναι μακριά από το γκολ σε εφτά ματς), με συνέπεια να το εκβιάζει ενίοτε παραπάνω απ΄ όσο χρειάζεται. Όπως με την ΑΕΛ που πήγε να σκοράρει με κεφαλιά από δύσκολη θέση σε μία εξαιρετική πάσα του Μπουχαλάκη, ενώ θα μπορούσε απλά να την στρώσει την μπάλα με το κεφάλι στον Αραμπί κι αυτός να μπει με την μπάλα στα δίκτυα.

Όταν κάνει αυτό που πρέπει ο Μασούρας είναι πολυτιμότατος επιθετικός, με ικανότητα μέσα στο παιχνίδι να παίξει όχι μόνο δεξιά κι αριστερά, αλλά και πίσω από τον σέντερ φορ, κάτι που δίνει στον Μαρτίνς εναλλακτική επιλογή για εσωτερική αλλαγή μέσα στο ματς. Αυτό το καλό που έχει, να «μυρίζει» τη φάση, είναι κάτι που άλλος εξτρέμ στον Ολυμπιακό δεν το έχει σε τέτοιο (η, και σε λίγο μικρότερο…) βαθμό. Είτε σκοράρει τελικά, είτε όχι-θυμηθείτε και τη φάση στο ματς πρωταθλήματος με τον Άρη, που πάλι βρέθηκε σε θέση για γκολ, το έσωσε ο Κουέστα και στο ριμπάουντ ο Ανδρούτσος την έδωσε στον Φορτούνη κι έκανε το 1-0.

Το ζητούμενο είναι να έχει ακόμη πιο σωστές αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές, τόσο στο γκολ, όσο και στις ασίστ, που είναι άλλωστε μισό γκολ…

Άσχετο: εγώ το είχα επισημάνει έγκαιρα-κάθε φορά που οπαδοί αντίπαλης ομάδας κάνουν «ντου» στην αποστολή του Ολυμπιακού, η ομάδα τους ζημιωμένη βγαίνει!

Το ίδιο συνέβη και με τη Λάρισα που έχασε 1-3 την Κυριακή, αφού πρώτα το βράδυ του Σαββάτου οπαδοί της «υποδέχθηκαν» με προπηλακισμούς τους «ερυθρόλευκους», όταν αυτοί έφτασαν στο ξενοδοχείο. Είχαν προηγηθεί η νίκη του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, μετά την «επίθεση» των ΑΕΚτζήδων στο ξενοδοχείο στο Βόλο, στο οποίο είχαν καταλύσει οι νταμπλούχοι και, βεβαίως, η πρόκριση επί της PSV, μετά την κίνηση των Ολλανδών χούλιγκαν να πάνε στις 5 το πρωί έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο κοιμόντουσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού και να ανάψουν πυροτεχνήματα, ξυπνώντας τους!

Τρία στα τρία λοιπόν! Θα έχει κι άλλο;…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.