Η ανάλυση του wyscout στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Βίγια και Νιάς «διέλυσαν» στο transition τον Δικέφαλο (pics)

Gazzetta team
Η ανάλυση του wyscout στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Βίγια και Νιάς «διέλυσαν» στο transition τον Δικέφαλο (pics)

bet365

H ανάλυση του παιχνιδιού που έκαναν κόντρα στον ΠΑΟΚ οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού, Βιγιαφάνιες και Νιάς.
Ρεάλ Μαδρίτης - Αταλάντα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Ενας αγώνας σημαντικός και για τις δυο ομάδες σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα τους. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όπου περνάει μια εσωτερική κρίση το τελευταίο διάστημα με αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προπονητή Lazlo Boloni, όσο και ο ΠΑΟΚ όπου διανύει μια όχι τόσο καλή περίοδο, έπρεπε να διεκδικήσουν το νικηφόρο αποτέλεσμα. Τελικά οι γηπεδούχοι νίκησαν με 2-1.

Η προσέγγιση όμως ήταν τελείως διαφορετική. Αρχικά ο ΠΑΟΚ μπήκε πάρα πολύ δυνατά στον αγώνα, έχοντας τον έλεγχο και την πρωτοβουλία ειδικά στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού, κάνοντας 7 τελικές προσπάθειες και προσπαθώντας να φτάσει σε ένα γρήγορο γκολ. Αντίθετα ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός έδωσε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία για επιθετική ανάπτυξη στον ΠΑΟΚ και αρκέστηκε σε έναν ρόλο πιο παθητικό , περιμένοντας τον αντίπαλο του. Περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία ώστε μέσα από επιθετική μετάβαση να φτάσει στο γκολ, κάτι που έγινε στο 39’ στην πρώτη του τελική στο παιχνίδι με τον Macheda να βρίσκει δίχτυα μετά από σέντρα του Χατηγιοβάνη.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟ συνέχισε να έχει ένα παθητικό ρόλο και πάλι , δίνοντας χώρο στους φιλοξενούμενους. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βρει διαδρόμους απέναντι στην συμπαγής άμυνα του ΠΑΟ, κυρίως από τα αριστερά με τον Τζόλη χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Από το 67’ και μετά με την είσοδο του Krmencik, ο ΠΑΟΚ έπαιξε ουσιαστικά με 2 κλασικά φορ προσπαθώντας να γίνει πιο απειλητικός και να κυνηγήσει την ισοφάριση. Όμως από εκείνο το σημείο και μετά, ο ΠΑΟ άρχιζε να κερδίζει έδαφος στον χώρο του κέντρου, έχοντας πλέον και την αριθμητική υπεροχή (3vs2) στον χώρο αυτό. Συνέπεια αυτού, στο 82’ο Ιωαννίδης σχεδόν με παρόμοιο τρόπο όπως το πρώτο γκολ, δηλαδή μετά από γρήγορη εκδήλωση επιθετικής μετάβασης, έβαλε το γκολ και ο ΠΑΟ προηγήθηκε με 2-0. Η αντίδραση ήρθε μετά από 2’ στο 84’, ο ΠΑΟΚ μείωσε με 2-1 με σκόρερ τον Krmencik έπειτα από assist του Swiderski, γεγονός που δεν στάθηκε ικανό να του δώσει κάτι από το παιχνίδι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με 1-4-3-3, και προτίμησε να έχει μπροστά από τον Niasse, που έπαιζε σαν μοναδικός αμυντικός μέσος, τον Ayoub έναν πολύ δημιουργικό παίκτη (όπου μετά από πάρα πολύ καιρό προτιμήθηκε στην αρχική σύνθεση) μαζί με τον Maouricio ως επιτελικούς μέσους. Στα πλάγια τον Villafanez και τον Χατζηγιοβάννη, όπου κυρίως είχαν τον ρόλο να ζητήσουν με ταχύτητα την μπάλα στο επιθετικό τρίτο στην φάση της επιθετικής μετάβασης. Έτσι και στο πρώτο γκολ, η διαγώνια πάσα του Villafanez στον Χατζηγιοβαννη έσπασε την άμυνα του ΠΑΟΚ και δημιούργησε ανισορροπία, με συνέπεια να το εκμεταλλευτεί ο Macheda για να κάνει το 1-0.

Σε φάση οργανωμένης επίθεσης πήγαινε σχεδόν συνέχεια σε μεγάλη πρώτη μεταβίβαση από τον Διούδη, ψάχνοντας κυρίως τον Macheda και προσπαθώντας να πάρει την 2η μπάλα στο κεντρικό ή επιθετικό τρίτο. Δεν είχε κάποιο πλάνο να πάει σε build - up. Δεν ήθελε να ρισκάρει γιατί ο ΠΑΟΚ είχε ανεβάσει τις γραμμές του στο pressing ψηλά.

(Εξαιρετικά χαρακτηριστικό διάγραμμά για τις μεταβιβάσεις από το αμυντικό τρίτο)

Ο Παναθηναϊκός κράτησε το ίδιο πλάνο και την ίδια διάταξη σε όλο τον αγώνα. Ακόμα και μετά το 65’ όπου είχε αριθμητική υπεροχή στο χώρο του κέντρου με τα 3 χαφ έναντι 2 του αντιπάλου, δεν άλλαξε σχηματισμό. Προσπάθησε να διατηρήσει την μπάλα με γρήγορες κοντινές μεταβιβάσεις και αρκετή κινητικότητα. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η αλλαγή του Αyoub, ο όποιος κουράστηκε αρκετά και ήρθε ως εσωτερικός πλέον χαφ ο Villafanez όπου μαζί με τον Niasse ήταν και οι κορυφαίοι του ΠΑΟ.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Σε φάση οργανωμένης άμυνας η ομάδα του Παναθηναϊκού, αφού είχε δώσει χώρο στον ΠΑΟΚ να έχει την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας , επέλεξε να πάει σε άμυνα στο μισό γήπεδο κυρίως και στα 2/3 κάποιες φορές. Με διάταξη σε 1-4-1-4-1 (1-4-5-1), με καθαρό αμυντικό χάφ τον Niasse μπροστά από τους δυο κεντρικούς αμυντικούς Schenkeveld και Πούγγουρα. Κάποιες φορές έρχονταν και σαν τρίτος στόπερ είτε για να ακολουθήσει την κάθετη κίνηση του Wardα / Schwab, είτε για να καλύψει το κενό που μπορεί να άφηνε ένας από τους δυο κεντρικούς αμυντικούς. Επειδή η επιθετική ανάπτυξη του ΠΑΟΚ ήταν πιο πολύ από την δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού, βλέπαμε να έρχεται γρήγορη υποστήριξη και από Χατζηγιοβάννη αλλά και από τους δυο εσωτερικούς χαφ Mauricio και Ayoub.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Ίσως το κλειδί στη επίτευξη της νίκης για τον Παναθηναϊκό, ειδικά στην επιθετική μετάβαση όπου σε γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και από φάση άμυνας πέρναγε άμεσα σε φάση επίθεσης με γρήγορες μεταβιβάσεις. Όπως στο 2ο γκολ ξεκινάει από εξαιρετική προσπάθεια πάλι του Villafanez όπου μεταβιβάζει γρήγορα, μετά από ανάκτηση της μπάλας και της κατοχής, στον Carlitos για να κάνει την ασίστ για το γκολ του Ιωαννίδη.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα σημαντικότερα συστατικά που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση των τριών βαθμών ήταν τα εξής:

  • Μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πλάνο.
  • Περισσότερο πάθος και θέληση για το αποτέλεσμα συγκριτικά με τον αντίπαλο.
  • Εξαιρετική αμυντική λειτουργία απέναντι σε μία πολύ κοντρολαρισμένη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και το σημαντικότερο στοιχείο, η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τη δυστοκία του αντιπάλου.

(Η φάση του πρώτου τέρματος του Παναθηναϊκού)

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η παθητική στάση του ειδικά στο ξεκίνημα του αγώνα δίνοντας πολύ χώρο στον αντίπαλο και στο πρώτο 30’ είχε δεχθεί 7 επιθέσεις όπου θα μπορούσε να έχει δεχθεί γκολ και να είναι δύσκολη η συνέχεια του ματς .

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης στο δημιουργικό κομμάτι, μιας και δεν προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα στην επιθετική του ανάπτυξη, ενώ είχε δημιουργικούς παίκτες όπως ο Ayoub και ο Maouricio στο χώρο του κέντρου.

ΠΑΟΚ

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να δημιουργήσει αρχικά από τον άξονα με δύο τρόπους. Είτε από τους δυο κεντρικούς όπου έψαχναν σε ελεύθερο παίκτη να φέρουν την μπάλα στο κεντρικό τρίτο σε Warda ή Zivkovic, ο οποίος έκλεινε να πάρει την μπάλα. Είτε τις περισσότερες φορές ξεκίναγε η επίθεση από τον El Kaddouri , με στόχο τις σχεδόν πάντα την αριστερή πλευρά και τον Τζόλη, όπου αμέσως έχει υποστήριξη από τον Baba που ανέβαινε συνέχεια ή τον Warda όπου δημιουργούσε αριθμητική υπεροχή.

Ο Warda έκανε συνέχεια κίνηση με την μπάλα από τον άξονα προς τα πλάγια, προσπαθώντας να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή και να συνεργαστεί με τους δυο πλάγιους (Τζόλη ή Zivkovic). Σχεδόν όλη η ομάδα συμμετείχε στην επιθετική ανάπτυξη , με μόνο τον Crespo - Inganson - Vieirinha να μένουν πιο πίσω και πιο μπροστά τους ο El Kaddouri, όπου μαζί με τον Swab είχαν εναλλάξ ενεργό ρόλο στην επιθετική λειτουργία, ανεβαίνοντας κάποιες φορές κοντά στην περιοχή του αντίπαλου. Επίσης δεν εκμεταλλευτήκαν καθόλου τις αρκετές στατικές φάσεις - κόρνερ, όπου επέλεξαν άμεσα χτυπήματα τα όποια δεν ήταν καλά.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Ουσιαστικά όσες φορές χρειάστηκε να μπει σε φάση οργανωμένης άμυνας ο ΠΑΟΚ, που ήταν λίγες στο πρώτο ημίχρονο, είχε διάταξη 1-4-4-1-1. Στις φάσεις όπου δέχεται και τα 2 γκολ από τον Παναθηναϊκό, είχε πολύ αργή αντίδραση και αδράνησε, χάνοντας τα μαρκαρίσματα και χωρίς βοήθειες από τα χαφ. Ειδικά από τον Swab και τον Warda στο 1ο, ενώ στο δεύτερο επειδή ανεβαίναν πολύ ψηλά στην επιθετική ανάπτυξη και έχοντας αλλάξει πλέον διάταξη σε 4-4-2 , υπήρχε πολύ μεγάλο κενό με την αμυντική γραμμή. Ως συνέπεια, ο Ιganson αρχικά χάνει το μαρκάρισμα του Carlitos και στην συνέχεια ο Crespo κάνει ατομικό λάθος, N’Gbakoto και ο Ιωαννίδης μένουν μόνοι ,αφού δεν υπήρχε κάλυψη από τον Baba.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Όπως αναλύθηκε και νωρίτερα, το αδύναμο σημείο του ΠΑΟΚ ήταν η αμυντική μετάβαση μιας και δεν είχαν καθόλου καλή πίεση στα πρώτα δευτερόλεπτα που χάνονταν η μπάλα δίνοντας χρόνο στον αντίπαλο να βρει χώρο για επιθετική πάσα. Σε συνέχεια οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν πολύ κακές και αργές επιστροφές κάτι που φανερώθηκε και στα δύο γκολ που δέχτηκε.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στον αγώνα. Για σχεδόν 40’ θα μπορούσε αν ήταν λίγο πιο αποτελεσματικός να έχει καθαρίσει και το ματς. Είχε πολύ καλό ρυθμό , εκμεταλλευόμενος τον χώρο που του έδωσε ο ΠΑΟ. Η παρουσία του Warda ήταν πολύ θετική μιας και μαζί με τον Zivkovic ήταν οι πιο κινητικοί με συνεχή υποστήριξη στον Τζόλη και τον Swiderski.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Το μειονέκτημα ήταν ότι αρκετές φορές οι παίκτες του ΠΑΟΚ παρασύρονταν από το παιχνίδι πρωτοβουλίας με συνέπεια να αφήνουν την θέση τους τα 2 χαφ , El Kaddouri – Swab, χωρίς να υπάρχει αλληλοκάλυψη από κάποιον άλλο παίκτη. Αυτό σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα ανεβάσματα του Baba, όπου δεν είχε καλές επιστροφές αλλά ούτε κάποια κάλυψη και αυτός από συμπαίκτη του, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην γρήγορη μετάβαση και αντεπίθεση του ΠΑΟ.

Επίσης οι αλλαγές δεν βοήθησαν αρκετά μιας και χάθηκε αρκετά η συνοχή του ΠΑΟΚ, ίσως στα μειονεκτήματα να βάζαμε και το ντε φορμάρισμα του coach Garcia στο δεύτερο ημίχρονο.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Ως το φινάλε του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός αμύνθηκε ως επί το πλείστων στο αμυντικό του τρίτο και ορισμένες φορές στο μεσαίο τρίτο. Υποδειγματική αμυντική λειτουργία από τους πράσινους, έχοντας συνοχή γραμμών και συγκέντρωση κατά πλάτος, απέτρεψε τον ΠΑΟΚ να χτίζει επιθέσεις από τον άξονα, οδηγώντας τους να μεταφέρουν την μπάλα στα άκρα και κυρίως στην αριστερή πλευρά . Η παρουσία του Villafanez όπου μαζί με τον Niasse ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο στον χώρο του άξονα ήταν καθοριστικής σημασίας , όντας οι κορυφαίοι του ΠΑΟ συνδέοντας τον ανασταλτικό τους ρόλο με την γρήγορη μετάβαση στην επίθεση πάρα πολύ αποτελεσματικά.

*Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από το σπουδαστή του Alfa Sports Analysis Diploma Δημητρίου Γιάννη και χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά δεδομένα από τo www.wyscout.com και το σχεδιαστικό wyscout Playlist and Draw.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα