Παναθηναϊκός: Μυαλωμένος, με... αργεντίνικη φινέτσα

Παναθηναϊκός: Μυαλωμένος, με... αργεντίνικη φινέτσα

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: Μυαλωμένος, με... αργεντίνικη φινέτσα

bet365

Κυνικός στο 100% στο πρώτο μέρος, αντιδραστικός στο δεύτερο. Ο Παναθηναϊκός πήρε αυτό που έπρεπε και όφειλε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, διώχνοντας άγχος, βγάζοντας επιμονή με Μακέντα, μυαλό με Βιγιαφάνιες και σθένος με Διούδη.

Μια φάση κι ένα γκολ, για ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα πριν από την ανάπαυλα.

Ένας άλλος Παναθηναϊκός.

Μια κουβέντα που άλλαξε πολλά στ' αποδυτήρια και μια ομάδα που ξαναβγήκε στο γήπεδο με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να παίξει κι εκείνη το ρόλο της στο ντέρμπι, αντί να βλέπει τον ΠΑΟΚ να πιέζει και να ψάχνει γκολ.

Ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο, τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, είχε εικόνα με το μυαλό στο κυνήγι της ευρωπαϊκής θέσης, είχε τον Φεντερίκο Μακέντα να σφίγγει τα δόντια, είχε τον Βιγιαφάνιες ως «ενορχηστρωτή» και τον Διούδη να παραμένει συγκεντρωμένος.

Από την πίεση, στην αυτοπεποίθηση

Ο Παναθηναϊκός του πρώτου ημιχρόνου έδειχνε επηρεασμένος ψυχολογικά. Με το βάρος της ανάγκης για το αποτέλεσμα. Η πίεση που είχε πέσει στους «πράσινους» φάνηκε να έχει επιδράσει αρνητικά σε ό,τι κι αν προσπαθούσαν να φτιάξουν ή είχαν στο μυαλό τους.

Ο ΠΑΟΚ είχε τον τρόπο να παίξει, να αλλάξει γρήγορα τη μπάλα, αλλά και πάλι περιορίστηκε στις πτέρυγές του, εκεί όπου όμως οι Μολό και Χουάνκαρ κρίνονται θετικοί, κυρίως ο Γάλλος με τη νέα μαχητική εμφάνιση.

Στο δεύτερο μέρος ήταν μια παντελώς διαφορετική εικόνα από το «τριφύλλι». Το είπε και ο Μπόλονι για την κουβέντα που έγινε στ' αποδυτήρια και ξαφνικά οι «πράσινοι» είχαν ηρεμία, αυτοπεποίθηση, κράτησαν την μπάλα, άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο κι εκείνοι, με αποκορύφωμα να έρθουν δυο γκολ σε Open-Play! Και τα δυο!

Για πρώτη φορά από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, ακριβώς έναν μήνα νωρίτερα, οι «πράσινοι» σκόραραν σε κανονική ροή αγώνα στο πρωτάθλημα.

Στα τελικά στατιστικά του ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός είχε περισσότερα κλεψίματα της μπάλας (35-28) και λιγότερα λάθη (55-60), ενώ, κατεγράφησαν επίσης 3 σουτ εντός μεγάλης περιοχής, με το ένα εξ αυτών να είναι το γκολ του Ιωαννίδη όπου μάλιστα στην ίδια φάση έχει προηγηθεί το πλασέ του Ενγκμπακοτό, ενώ, οι κεφαλιές ήταν 1-3. Και αυτή η μια για το σύνολο του Μπόλονι πήγε στα δίχτυα.

Ο Μακέντα πονούσε, αλλά τελείωσε τη δουλειά

Όσο δραστήριος, κινητικός και με διάθεση παρουσιάστηκε ο Φεντερίκο Μακέντα στον αγωνιστικό χώρο του «Απόστολος Νικολαΐδης» έχοντας πάρει φανέλα βασικού από τον Λάζλο Μπόλονι, τόσο άρχισε να επηρεάζεται σταδιακά από πρόβλημα που έδειχνε να έχει αποκομίσει στο αριστερό πόδι. Σταμάτησε τα τόσα τρεξίματα, προσπαθούσε να πατήσει συνεχώς καλύτερα το πόδι του, έδειχνε ότι είχε επηρεαστεί πλέον η απόδοσή του, όμως, έσφιξε τα δόντια και τελείωσε τη δουλειά που είχε αναλάβει!

Στην κεφαλιά που παίρνει για το 1-0, νικάει κατά κράτος τον Ίνγκασον με το άλμα του και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Ζίβκοβιτς, μη αφήνοντας περιθώριο και σ' εκείνον παρά το γεγονός πως κατάφερε με το δεξί χέρι να κάνει επαφή, αλλά να μην σταματήσει την τροχιά της κεφαλιάς. Έπειτα από νέο χτύπημα που δέχθηκε στο αριστερό πόδι αντικαταστάθηκε νωρίς στο δεύτερο μέρος του ντέρμπι, όμως, αυτό για το οποίο είχε πάρει θέση στο αρχικό σχήμα των «πράσινων», το είχε πετύχει, αφήνοντας τη συνέχεια για τους συμπαίκτες του.

Ο «Βίγια» πρώτα δοκίμασε και μετά... το άλλαξε

Η μπαλιά που κάνει ο Βιγιαφάνιες για τον Χατζηγιοβάνη ανοίγοντάς του προς τα δεξιά ώστε ο 24χρονος μεσοεπιθετικός να κάνει τη σέντρα για το γκολ του Μακέντα και το 1-0 του Παναθηναϊκού στην πρώτη του τελική προσπάθεια στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ήταν... δοκιμασμένη. Ο Αργεντινός πέταξε τη μπάλα 2-3 φορές προς τον Χατζηγιοβάνη που προσπαθούσε να κάνει κίνηση πιο κεντρικά στο πρώτο ημίχρονο, όμως, πότε ο Κρέστο προλάβαινε και πότε ο Ζίβκοβιτς έβγαινε από την εστία του για να διώξει.

Ο «Βίγια», αφού δεν του έβγαινε αυτό που ήθελε, έκανε τη μπαλιά πολύ πιο πλάγια στο πρώτο γκολ, ενώ, στο δεύτερο τέρμα των «πράσινων» ξέρει ότι πρέπει να ανοίξει αριστερά στον Χουάνκαρ κι αυτός κάνει αμέσως την βαθιά μεταβίβαση προς τον Καρλίτος για να φτάσει το «τριφύλλι» στην περιοχή του Ζίβκοβιτς και να σκοράρει με τον Ιωαννίδη. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός είχε την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό στο δεύτερο ημίχρονο για να βοηθήσει στην κατάκτηση της νίκης αλλά και τη διατήρηση του καθαρού μυαλού ακόμα κι όταν ο ΠΑΟΚ μείωσε.

Βέβαια, είχε πλέον γυρίσει στον άξονα με την είσοδο του Ενγκμπακοτό. Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα φετινά του παιχνίδια με την πράσινη φανέλα, γεμίζοντας ουσία τον Παναθηναϊκό και συμμετέχοντας και στα δυο γκολ της ομάδας του... Άξιος συμπαραστάτης, φυσικά, στη βραδιά, ο Νιάς που επίσης έκανε την πιο γεμάτη εμφάνισή του με τον Παναθηναϊκό, όντας απόλυτα σοβαρός, δίχως περιττές ενέργειες, με καθαρή ματιά στο γήπεδο και τις θέσεις των συμπαικτών του, κερδίζοντας και πολλές μπάλες από τους αντιπάλους του.

Για τον Μαουρίσιο, το γεγονός πως μετά το δεύτερο γκολ μιλούσε στους συμπαίκτες του και είχε πάρει και τον Χουάνκαρ και του έδινε οδηγίες μετά τη μπαλιά που είχε κάνει προς τον Καρλίτος, τα λέει όλα. Ο Βραζιλιάνος είναι άλλη κλάση στον άξονα...

Ο Διούδης έδωσε τις απαντήσεις του

Ναι μεν έχει κάνει κακή εκτίμηση και έξοδο για να του προλάβει τη μπάλα ο Σφιντέρσκι στη φάση του γκολ του ΠΑΟΚ που μείωσε άμεσα στο σκορ μετά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού, όμως, ο Σωκράτης Διούδης απάντησε με την γενικότερη παρουσία του στα γκολπόστ των «πράσινων». Με ενοχλήσεις στη μέση ξανά μέσα στην εβδομάδα, ο «Batman» πιέστηκε και κατέστησε ξεκάθαρο στον προπονητή του πως ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί την εστία του «τριφυλλιού» στο ντέρμπι.

Στον πάγκο βρισκόταν αυτή τη φορά ως δεύτερος τερματοφύλακας ο Νικόλας Χριστογεώργος για παν ενδεχόμενο, όμως, ο Διούδης έβγαλε το ματς, πανηγύρισε έντονα τα γκολ της ομάδας του και δεν παρέλειψε φυσικά να μιλήσε με τους συμπαίκτες του και να δώσει οδηγίες. Η αλήθεια είναι ότι από τις τελικές του ΠΑΟΚ που πήγαν προς την εστία, πέρα από το γκολ, ο πορτιέρε του Παναθηναϊκού δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, ούτε καν από το σουτ του Κρμέντσικ με την πίεση του Μολό στο δεύτερο μέρος.

Οι μεγαλύτερες στιγμές του «δικεφάλου του βορρά» στο πρώτο μέρος με την κεφαλιά του Ζίβκοβιτς και ένα αριστερό του Κρέσπο χαμηλά, δεν είχαν συμμετοχή του...

Διαβάστε επίσης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα